Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
Sulaki - 2016-09-23

A Gnome magyar fordítócsapatának köszönhetően a 3.22-es kiadás teljes felhasználói felületét sikerült a kiadás napjára honosítani. A fordítók nemcsak a programokat, hanem a kapcsolódó dokumentációk több mint felét is feldolgozták már, így a legnépszerűbb programok súg&oa

A GNOME 3.22 a GNOME 3 legújabb verziója, és a GNOME közösség 6 hónapnyi kemény munkájának eredménye. Jelentős új szolgáltatásokat tartalmaz, valamint számos apró javításokat és továbbfejlesztéseket. A kiadás összesen 22980 módosításból áll össze, amelyet nagyjából 775 hozzájáruló készített.

A 3.22 a „Karlsruhe” nevet kapta az idei GUADEC szervezőcsapatának elismeréseként. A GNOME.Asia GUADEC a GNOME elsődleges konferenciája, amely minden évben Európában kerül megrendezésre, és kizárólag a helyi önkéntesek kemény munkájának köszönhető.

Flatpak integráció

A Flatpak a
Linux
következő generációs alkalmazásterjesztő keretrendszere. Ezen technológia célja, hogy megkönnyítse az alkalmazások terjesztését a Linuxhoz, és ezáltal növelje az elérhető alkalmazások számát. A Flatpak alkalmazásoknak egyéb előnyei is vannak: biztonságosabbak, és biztonságosan frissíthetők a rendszer újraindítása nélkül is.

A GNOME 3.22 széleskörű Flatpak támogatással érkezik. A Szoftverek alkalmazás most már képes Flatpak tárolófájlok telepítésére, ami azt jelenti, hogy anélkül lehetséges a Flatpak tárolók és alkalmazások telepítése, hogy egyáltalán használni kelljen a parancssort. Számos egyéb apróbb változtatás teszi egyszerűbbé a Flatpak alkalmazások telepítését és frissítését, mint például az egyes alkalmazások forrásinformációinak megjelenítése, valamint azon részletek megjelenítése, hogy az alkalmazások biztonságos környezetben vannak-e.

A GNOME 3.22 olyan fejlesztői eszközöket is bemutat, amelyek lehetővé teszik az alkalmazások számára, hogy a Flatpak biztonsági szolgáltatásainak minden előnyét élvezzék. Ez lehetővé fogja tenni az alkalmazásoknak, hogy a felhasználók számára sokkal nagyobb védelmet biztosítsanak a jövőben.

Több fájl átnevezése

A Fájlok alkalmazás mostantól képes több fájl egyidejű átnevezésére. Ez kifejezetten akkor hasznos, ha hasonló fájlok gyűjteményével dolgozik, mint például videók, zenék vagy fényképek. A fájlok átnevezhetők egy sablon használatával, amelyet minden fájlra alkalmaz, vagy az összes fájlnévre rákeresve és bizonyos részeket kicserélve. A sablon mód lehetővé teszi, hogy a fájlokból származó információk is részei lehessenek a fájlnévnek, mint például a létrehozás dátuma, illetve zenei fájloknál a szám sorszáma, az előadó neve vagy az album neve.

Az új szolgáltatás használatához egyszerűen jelöljön ki több fájlt, és válassza az Átnevezés… menüpontot a helyi menüben, vagy nyomja meg az F2 billentyűt.

Fényképmegosztás

A legutóbbi kiadásban a Fényképek számos új fényképszerkesztő funkciót kapott. A 3.22-nél egy másik kritikus funkció került bevezetésre: annak képessége, hogy egyszerűen lehessen fényképeket megosztani másokkal. Az új megosztás funkció lehetővé teszi a fényképek megosztását a Google tárhelyére való feltöltéssel, vagy
e-mail
mellékletként történő elküldéssel. További megosztási célok is tervbe vannak véve a jövőben, beleértve a közösségi hálózatok széles körét.

A fényképmegosztás teljesen integrálva lett az Online fiókokkal, így a Google tárhelyére való feltöltéshez először hozzá kell adni egy Google fiókot a Beállítások alkalmazásban.

Továbbfejlesztett Szoftverek

A Szoftverek alkalmazás megjelenése megújult a GNOME 3.22-ben. A nyitóoldalt átalakították, és mostantól több alkalmazáscsempét jelenít meg, valamint a kategória szakasz a böngészést az élmény szerves részévé teszi. A csillagos értékelés is sokkal hangsúlyosabban jelenik meg annak érdekében, hogy könnyebbé tegye a legjobb telepíthető alkalmazások megtalálását.

A Szoftverek egyéb fejlesztéseket is kapott. A színekkel kódolt jelvények egyértelműen jelzik, hogy egy alkalmazás szabad szoftver-e, valamint számos lista és oldal elrendezése is kifinomultabbá vált.

A Wayland állapota

A Wayland a következő generációs megjelenítési és beviteli technológia GNU/Linuxon. Megszünteti a grafikai problémákat, megold régóta fennálló hibákat, és lefekteti a biztonságosabb alkalmazások alapjait. A Wayland új funkcionalitásokat is hoz, mint például a többérintéses érintőtábla-gesztusok.

A GNOME Wayland támogatása folyamatosan fejlődött a legutóbbi kiadásokban. A GNOME 3.20-ban vált használhatóvá a felhasználók többségénél. Azóta a támogatás továbbfejlesztése folytatódott a hiányzó szolgáltatások többségének elkészítésével. Ebbe beletartozik a Wacom rajztáblák támogatása, a kijelzők elforgatásának képessége, és a GNOME képernyő-billentyűzetének támogatása. Számos kisebb hiba is megoldásra került a Wayland használhatóságának összecsiszoltabbá tételéhez.

Továbbfejlesztett Fájlok alkalmazás

A tömeges átnevezés mellett a Fájlok alkalmazás nagy számú egyéb fejlesztést kapott a GNOME 3.22-nél. A tömörített fájl funkcionalitás közvetlenül integrálva lett, így egy tömörített fájl kibontása (mint például egy .zip vagy .tar.gz fájl) csak egy dupla kattintást igényel önálló alkalmazás használata helyett. Új tömörített fájlok is létrehozhatók számos formátum használatával.

A Fájlokban a nézet és a tartalomrendezés vezérlőelemei is felújításra kerültek a 3.22-ben. Ez lehetővé teszi a rács- és a listanézet közti váltást egyetlen kattintással, valamint egyértelműbbé teszi a nagyítást és a rendezési lehetőségeket. Ezeket a változtatásokat a Gina Dobrescu által elvégzett használhatósági tesztek jelentették, amelyek egy Outreachy gyakornokság részeként készültek.

Más felhasználói felület elemek továbbfejlesztései közé tartozik a lebegő állapotsor automatikus elrejtése, hogy ne legyen útban, valamint további információk felvétele a kiszolgálókhoz történő kapcsolódásnál, beleértve azt is, hogy mely fájlprotokollok vannak támogatva.

Újratervezett billentyűzetbeállítások

A GNOME billentyűzetbeállításai felújításra kerültek a 3.22-ben. A gyorsbillentyűk listája mostantól egyszerűbben böngészhető, és az új megjelenés az előző verzió számos hibáját kiküszöböli. A keresési funkció gyorsabbá teszi a kívánt gyorsbillentyű megtalálását, és a gyorsbillentyűk beállításának folyamata sokkal világosabb visszajelzést nyújt.

Újratervezett dconf szerkesztő

A dconf szerkesztő, amely a beállítások böngészésére és megváltoztatására szolgáló alkalmazás, megjelenési frissítést kapott a 3.22-ben. Az új verzió egyszerűsített felülettel rendelkezik az útvonalsáv köré szervezve. Az új „késleltetés mód” lehetővé teszi több változtatás egyszerre történő elvégzését. Továbbá számos visszaállítási lehetőség teszi lehetővé a látható beállítások visszaállítását, vagy azok rekurzív visszaállítását (az aktuális mappában és bármely almappájában).

És ez még nem minden…
Szokás szerint sok más egyéb kisebb fejlesztés is található ebben a GNOME kiadásban. Álljon itt néhány ezek közül:

  • A Naptár új verziója mostantól lehetővé teszi a riasztások beállítását az eseményekhez. Lehetővé teszi továbbá annak megváltoztatását, hogy egy esemény mely naptárhoz tartozik, valamint az eseményszerkesztés újratervezett dátumválasztókat kapott. A naptárrácsban az események mostantól áthelyezhetők fogd és vidd módon, és az évnézet elrendezését is finomították.
  • A Polari, a GNOME
    IRC
    kliense mostantól képes emlékezni a jelszavakra, és automatikusan újrahasználni azokat, amelyeket a NickServ szolgáltatásnak küldtek el.
  • A Térképek mostantól a Mapbox szolgáltatását használja az OpenStreetMap adatok szolgáltatójaként. Ettől azt várják, hogy megbízhatóbb szolgáltatást nyújt a jövőben.
  • A teljesítmény drámaian javult a Zenékben. Az alkalmazás mostantól gyorsabban tölt be, és az albumok rácsa automatikusan beállítja magát, hogy az elérhető helyet a lehető legjobban használja ki.
  • A Videók mostantól lehetővé teszi a különböző sebességeken történő lejátszást. Ez különféle esetekben lehet hasznos, mint például előadások hallgatásakor vagy jegyzeteléskor.
  • A Gépek, a GNOME virtuális és távoli gépek használatához készített alkalmazása képessé vált a klónozásra. Ez egyszerűvé teszi másolatok készítését a gépekről.
  • A Web, a GNOME böngészője mostantól rendelkezik egy gyorsbillentyű ablakkal, amely megkönnyíti az elérhető gyorsbillentyűk megismerését. A címsávban lévő új helyi menü lehetővé teszi a „Beillesztés és megnyitás” használatát, valamint számos hibaoldalt is újraterveztek.
  • Folytatódik a Könyvek, a GNOME e-könyv alkalmazásának fejlődése, amely mostantól kezdeti támogatással rendelkezik az ePub könyvek megtekintéséhez. Várható, hogy ez a funkció a jövőbeli kiadásokban kiforrja magát.
100%-os magyar fordítás
A Gnome magyar fordítócsapatának köszönhetően a 3.22-es kiadás teljes felhasználói felületét sikerült a kiadás napjára honosítani. A fordítók nemcsak a programokat, hanem a kapcsolódó dokumentációk több mint felét is feldolgozták már, így a legnépszerűbb programok súgófájljai szintén magyar nyelven olvashatók.