Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
Sulaki - 2016-07-29

Régiós megállapodás az éltechnológiákban jártas cégek között

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Wanhua-BorsodChem, a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalata a Huawei Technologies-zal, a világ egyik legnagyobb infokommunikációs megoldásszállítójával. A Wanhua csoport bejelentette, hogy a minél modernebb technológiával történő, regionális gyártása, működése fejlesztésére Magyarországon hozza létre infokommunikációs központját, s ebben számít a Huaweire. A megállapodás szerint ugyanis a Huawei támogatja a Wanhua-BorsodChem-et annak érdekében, hogy a vegyipari vállalat elérje stratégiai céljait az okos gyártás, az M2M kommunikáció és gyártó-infrastruktúra felhő-alapúvá fejlesztésének területein, regionális és nemzeti szinten egyaránt. A közös megállapodás keretein belül továbbá mindkét vállalat kifejezte azon szándékát, hogy minél több helyi munkaerő és helyi beszállító segítségével támogassák az országok és regionális tehetségek képességeit és adottságait.

 

A Wanhua-BorsodChem vegyipari csoport Magyarország legnagyobb, míg a Huawei Technologies Magyarország második legnagyobb kínai befektetője, évek óta együttesen közel 5 ezer embernek biztosítanak munkát itthon. Mindkét csoport a legfejlettebb technológiát – vegyipari és infokommunikáció - képviseli iparágában. A két vállalat az okosgyártás alapjáról, a felhő-számítástechnika alapú, technológiai együttműködésről írt ma alá megállapodást Budapesten Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter és Chen Xiaojun, a Kínai Népköztársaság Követségének Charge d’Affairs-jének (megbízott ügyvivő) jelenlétében.

 

Az együttműködésről szóló dokumentumot a Wanhua-BorsodChem részéről Ding Jiansheng, a csoport vezérigazgatója, a Huawei Technologies Hungary részéről Zheng Weifeng, vezérigazgató írta alá ünnepélyes keretek között.

 

Nagy megtiszteltetés számunkra ennek a stratégiai együttműködési megállapodásnak az aláírása a régió egyik legnagyobb vegyipari vállalatával a Wanhua-BorsodChemmel.” – mondta Zheng Weifeng, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója az ünnepségen. „Úgy véljük ez egy fontos mérföldkő a fejlesztések területén mindkét fél számára. Az elkövetkező években a Huawei és a Wanhua-BorsodChem szorosan együttműködik az infokommunikációs technológia (IKT) területén, beleértve az adatközpontok létrehozását, a felhő alapú architektúrát, a rugalmasan konfigurálható szerverparkot. A Huawei csúcsvonalbeli termékeket és megoldásokat fog biztosítani a Wanhua-BorsodChem számára annak érdekében, hogy fontos lépéseket tegyenek az intelligens gyártás területén, és közösen elérjék üzleti fejlődési céljaikat.”

 

A Wanhua-BorsodChem részéről Ding Jiansheng, a csoport vezérigazgatója elmondta:

A Wanhua a régió legnagyobb kínai befektetője. A Huawei-t választotta, hogy létrehozza a magyarországi székhelyű, európai információs központját, amelynek célja, hogy a gyártásával, működésével kapcsolatos adatokat összegyűjtsék, tárolják, s strukturált elemzéssel optimalizálni tudják a Wanhua üzemeinek és az ellátói hálózatainak hatékonyságát. Ezzel növelhessék a cég nemzetközi versenyképességét, biztosítsák a hosszú távú fenntartható fejlődését. A két cég együttműködése egy erőteljes kombináció, amely kölcsönös segítségen, közös munkán és a mindkét fél számára előnyös kollaboráción alapul.

 

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter az eseményen hangsúlyozta: A keleti nyitás nemcsak azt célozza, hogy minél több terméket tudjunk eladni a világ azon felén, hanem azt a felismerést is jelenti, hogy jelentősen megváltozott a világban a tőke mozgásának iránya. Korábban nyugati vállalatok keresték az olcsóbb munkaerőt és helyezték ki keleten, most viszont megjelent a tőke keletről való áramlása a nyugati világba. A fejlett keleti vállalatok egyre sikeresebbek a keleti piacon és költségeik, logisztikai költségeik csökkentésére helyezik Európába termelői kapacitásukat. Ezért a Kormánynak az a célkitűzése, hogy ha keleti vállalatok európai gyártókapacitást akarnak létrehozni, akkor Magyarországban gondolkozzanak.

 

 

 

Az okos gyártás, amely átalakítja az eddig ismert hagyományos ipari folyamatokat

Az információs társadalomban a digitális összekötöttség az élet minden szegmensére kiterjed. A jövőben a gyártási szektorban is infokommunikációs technológiai (IKT) rendszerek fogják majd át az eljárásokat. Ezzel megvalósítják majd a gép és gép közötti kommunikációt, amelynek köszönhetően a gyártók felgyorsíthatják és automatizálhatják gyártási folyamataikat, rugalmasabbá és hatékonyabbá, így fenntarthatóbbá tehetik azokat. Ez a ’’smart manufacture’’ vagy okos gyártás, amelynek alapfeltétele egy jobban összekapcsolt világ.

 

A két világcég jelen megállapodása ezért a piaci szereplők, azaz a vállalkozások, gyárak és cégek egyik legkihívóbb problémájáról, a digitális átalakulásról szól. A vállalkozások a hagyományos termelő (gyártó) és szolgáltató vállalatok, munkahelyek ’’okos’’, azaz digitális átalakításával jobban meg tudnak majd felelni a vásárlói elvárásoknak, így optimalizálni tudják az üzemeik és az ellátói hálózataik hatékonyságát is.

 

A gyártás, vállalati működés során rengeteg információ keletkezik, amelyeket a cégek szigetszerűen tárolnak. A korszerű vállalkozások elkezdtek befektetni a magas fokon automatizált és IKT-irányítású termelésbe, hogy összekapcsolják a gyűjtött információkat és feldolgozzák a Big Data-ban - azaz az adat-dömpingben – rejlő, levonható tapasztalatokat. Ez a fajta információgyártás, tárolás, következtetés lehetővé teszi, hogy az adott vállalat egy magas produktivitású innovációs központtá váljon, jobban beossza forrásait, csökkentse fogyasztását és környezetkímélővé váljon, növelje a foglalkoztatottságot, a szélessávú internet-használatot és nagyobb perspektívából a nemzetgazdasági növekedést.

 

Az okosgyártás modell elég rugalmas ahhoz, hogy megfeleljen a nemzetközi fogyasztói követeléseknek és gyors életet vigyen újdonságokba, például az elektromos meghajtású autókba vagy más fontos változásokba. A digitálisan átalakult gyárakat gyorsabban lehet újraprogramozni, gyorsabban tudják piacra vinni a mai és a következő generációs termékek – akár kismennyiségű - testreszabását.

 

Az okos gyártás az információ, a technológia és az emberi találékonyság párosításával hamar forradalmasítja a gyártási intelligencia fejlődését és használatát az üzlet minden területén. Alapjaiban változtatja meg azt, hogyan találjuk fel, gyártjuk, szállítjuk és árusítjuk a termékeket. Lehetővé teszi a személyre szabott, rendkívül egyedi, alacsony példányszámú gyártást, kevés költséggel. Ez növeli a munkások biztonságát, könnyít az alkalmazottak fizikai terhelésén és védi a környezetet a szennyezőanyag kibocsátástól a kockázatmentes gyártás lehetővé tételével.