Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-08-29

Az EU tagországaiban a hagyományos 100 W-os izzókat szeptember elsejétÅ?l ki kell vonni a bolti forgalomból, melyeket az energia takarékosabb CFL izzók váltanak fel...

Az EU tagországaiban a hagyományos 100 W-os izzókat szeptember elsejétől ki kell vonni a bolti forgalomból, melyeket az energia takarékosabb CFL izzók váltanak fel…
 
Az Európai Unió döntése mögött egy alapvetően érthető és jótékonynak nevezhető szándék húzódik meg, habár a konkrét döntés nem nevezhető sem átgondoltnak, sem pedig könnyen kivitelezhetőnek ráadásul a környezeti hatásain is lehet vitatkozni. A bolti kivonás nem azonnal hanem folyamatos bevonásról van szó, melyet jövőre a 75 W-os modellek követnek majd, illetve 2012-ig az összes hagyományos izzót be szeretnék vonni a forgalomból.
 
Az EU szerint a piacon már régóta jelen lévő CFL vagyis energiatakarékos kompakt fénycsövek tökéletesen kiváltják a régi villanykörtéket. Ezek a fényforrások a hagyományos izzókhoz képes 80%-al kevesebbet fogyasztanak, miközben közel ugyanakkora fényerőre képesek. Ha eltekintünk a CFL lámpák hagyományos izzókhoz képesti színhőmérsékleti és egyéb idővel megszokható különbségeitől akkor is komoly környezetvédelmi aggályok merülnek fel.
 
Igaz ugyan, hogy ezek a fényforrások kevesebbet fogyasztanak de egy köztudottan mérgező anyagot, higanyt is tartalmaznak izzótól és gyártástól függően 1-5 milligrammot. Előállításuk lényegesen szennyezőbb, felépítésük bonyolultabb, könnyebben sérülnek ami az elvileg hosszabb életidejüket teljesen más megvilágításba helyezi. És akkor ott van még ezeknek a higany tartalmú CFL lámpáknak az újrahasznosítása és hulladék kezelése, hisz ne feledjük az EU-ban nemcsak hazánkban de nálunk jóval gazdagabb területeken sem megoldott a hulladék kezelés illetve újrahasznosítás.
 
Az új fényforrások ráadásul még drágábbak is ami rövid távon extra kiadást jelent, ami néhány hónap alatt térül meg.
 
A kérdés már csak az hogy a
LED
alapú világítótestek illetve egyéb technológiák mikor kerülnek az EU látókörébe, melyek jelenleg még valóban drágábbak bármelyik megoldástól, de minden fontosabb környezetvédelmi szempontból felülmúlják a hagyományos és a CFL izzókat is.