Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-08-13

A spammerek a Harry Potter-filmet és a fÅ?szereplÅ?ket használják mostanában elÅ?szeretettel csalinak. A teljes e-könyv ígérete mellett Emma Watson (Hermione) a levélszemetelÅ?k legkedveltebb témája...


 
Megoldást ajánlanak azoknak is, akik le akarják hallgatni mások telefonbeszélgetéseit. Sokszor a Barack Obamával és az amerikai egészségügyi reformmal kapcsolatos hírek mögött is a levélszemetelők állnak. Michael Jacksont viszont már nem emlegetik olyan sürün.
 
A Symantec augusztusi levélszemét-jelentése szerint a spammerek az elmúlt időszakban a Harry Potter-filmet és a főszereplőket használták előszeretettel csalinak. A teljes e-könyv ígérete mellett  Hermione Granger megtestesítője, Emma Watson a levélszemetelők legkedveltebb témája. Harry Potterhez kapcsolódva 419-es és egészségügyi levélszemét is felbukkant, melyben a Potter nevet hibásan Porternek írták.
 
A Harry Potterhez kapcsolódó egészségügyi levélszemét például a Harry Potter e-könyv (e-book) kifejezést használja. Az
e-mail
törzse úgy néz ki, mint egy szokványos hírlevél, amelyben az
URL
egy netes gyógyszertár weblapjára próbálja csábítani az olvasót.
 
A Harry Potterhez kapcsolódó levélszemét leggyakoribb tárgysorai:
- Harry Potter teljes e-könyv (Full
ebook
Harry Potter)
- Harry Potter interaktív e-könyv (Harry Potter interactive ebook)
- Emma Watson csupaszon (See Emma Watson exposed)
- Emma Watson megint megmutatta (Emma Watson exposed again)
§ Emma Watson szexel! (See Emma Watson‛s xxx!)
§ Emma Watson megint megmutatta! (Emma Watson exposed again!)
§ Te melyik Harry Potter figura vagy? (Which Harry Potter Character Are You?)
§ Harry Potter ellesett előzetes és az 5 legjobb filmzene (Harry Potter Sneak Peek and Top 5 Movie Soundtrack)
§ A Harry Potter nyereményed (Your Harry Potter Prize)
 
A levélszemetelők közvélemény-kutatásai: Obama elnök és Michael Jackson
 
Barack Obamával kapcsolatban két nagy álhírcsoportot különít el a Symantec jelentése. Az első azza kapcsolatos, hogy az amerikai apparátus 2009. augusztus 6-án lesz 200 napos, a második pedig az egyesült államokbeli egészségügyi reformhoz és betegbiztosításhoz kapcsolódó vitákkal operál. Az Obamára hivatkozó levélszemét többsége ezért még mindig az egészségügyről szól, báraz ebbe a kategóriába tartozó levélszemét 17 százalékkal esett vissza a múlt hónap során.
 
A Michael Jackson halálát követő órákban több levélszemét- és kártevőhadjárat indult. Akkor a Michael Jacksonhoz kapcsolódó levélszemét és kártevők több változatát észlelték. Most úgy tünik, kezdenek felhagyni a pop királyának említésével.
 
 
A levélszemét-tárgysorok elemzése

A levélszemetelők által leggyakrabban használt tárgysorok gyakran azonosak a létező cégek valós üzeneteiével. A levélszemetelők olyan „hétköznapi” tárgysort, mint a helló vagy a szia (Hey vagy Hi) is előszeretettel haszálnak, aminek több oka is van.
 
A levélszemetelők meg akarják kerülni a levélszemét-szürőket, hogy a levélszemét bekerüljön a felhasználó postafiókjába. Mivel a biztonsági cégek és az internetes közösség jobban odafigyel a webhelyek vagy a levelek küldőinek jó hírére, a levélszemetelők üzenetük célba érésének biztosítására nem csupán a bevezetett, jó hírü márkák mögé rejtőznek, de a levélszemét és a jogos levelek keverékének taktikáját alkalmazzák a levélszemétszürés kipróbálására és elkerülésére. A valós levelekben használt tárgysorok alkalmazása a levélszemetelők egyik folyamatosan használt taktikája.
 
A levélszemetelők azt akarják, hogy a végfelhasználó megnyissa a levelet. Ha olyan tárgysort használnak, amit a magánlevelezésben szokás, valószínübb, hogy a felhasználó megnyitja a levélszemetet.
 
2009 júliusában 17 százalékos maximumot ért el a képes levélszemét. A képes levélszemétben leggyakrabban használt tárgysorokban megtaláljuk a valós levelekben használt tárgysorok mindennapi szóhasználatát.
 
A kémkedés veszélyes lehet
 
A levélszemetelők megoldást ajánlanak azoknak is, akik le akarják hallgatni mások telefonbeszélgetéseit. Az ajánlott megoldás nem telefonba rejtett poloska, hanem egy olyan szoftver, amit ha feltelepítenek, a telefon információt küld az összes kimenő hívásról és üzenetről a lehallgatni szándékozó felhasználó készülékére. Ez az ajánlat azzal csábítja a felhasználókat, hogy a kívánt információért belekukkanthatnak másvalaki telefonjába.
 
A levélszemetelők azt állítják, hogy telepítés után a célba vett telefon felügyeleti funkcióit olyan értékes információk megszerzésére lehet használni, mint a főnökök, fontos beosztású alkalmazottak és üzleti partnerek neve és telefonszáma. Az értékes információk között van a kimenő hívások lehallgatása, a kimenő és bejövő
SMS
-ek másolatának megkapása, és a telefon pontos helyének meghatározása a
GPS
müholdak segítségével - állítják a spammerek. Ennek a használatához azonban néhány dolgot meg kell tenni. A felhasználónak először is telepítenie kell az úgynevezett „unique
MMS
phone interceptor loadert” (egyedi MMS telefon elfogó betöltőt) az illető telefonjára, és el kell indítania azt. Ez a kártékony
szoftverek
telepítése érdekében tett, veszélyes lépés lehet.
 
A szélhámosok az internetes telefonszolgáltatásokkal is visszaélnek
 
A 419-es levélszemét, amely júliusban az összes levélszemét kilenc százalékát tette ki, évek óta kellemetlenkedik az e-mailezőkkel.
 
A levélszemetelők folyton olyan módszerek után kutatnak, amely a levélszemétszürők megkerülésével lehetővé teszi, hogy elérjék a felhasználó postafiókját. A Symantec nemrégiben a 419-es levélszemét olyan új változatára bukkant, ahol a levélszemetelők megpróbálják kihasználni a
VoIP
szolgáltatásokat.
 
A levélszemetelők csalási céllal felhasználót hoznak létre a VoIP szolgáltatóknál, és ezt a csaló felhasználói bejegyzést használva a „hívd meg egy barátodat” funkción keresztül meghívást küldenek a VoIP szolgáltatás felhasználóinak.
 
Ez a meghívó levélszemét a szokásos VoIP meghívások néhány tipikus elemét használja, de a levélszemetelők 419-es típusú frázisokkal, egy elfekvő tőkére vagy örökségre hivatkozó történettel folytatják.