Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
Prikkel_Mika - 2009-08-01

Három ultra kompakt és egy bridge-hibrid jellegü újdonsággal jelentkezett a japán cég.



A négy új Lumix modell a következő: DMC-ZX1, DMC-FP8, DMC-FX60 és DMC-FZ38. Az első három az ultra kompakt, míg az utolsó a bridge kategóriába sorolható. Habár a modellek sok tulajdonságban különbözőek, közös bennük, hogy rendelkeznek az új Power O.I.S. optikai képstabilizátorral, amely a korábbi modellekbe épített Mega O.I.S. rendszerhez képest kétszeres hatékonysággal képes dolgozni a gyár szerint.
Az új modellek mindegyike rendelkezik a továbbfejlesztett Arcfelismerés funkcióval is: a gép megjegyzi az arcokat, amelyeket később beazonosítva kiírja annak nevét az
LCD
-n. Így akár egy konkrét személyre lehet állítani az expozíciót és élességet is, akit így "lekövet" a gép.

Panasonic DMC-ZX1

Ez a fényképezőgép 25 mm-es nagylátószögről induló, 8-szoros (kisfilmen 25-200 mm) Leica zoomobjektívet és 12,1
megapixeles
CCD
-t kapott. Az optikába rejtett lencsetagok közül van, amelyik mindössze 0,3 mm vastag, ez a technológia tette lehetővé a vékony készülékváz kialakítását, ami mindössze 26 mm-es. A zoom precizitására jellemző, hogy videó üzemmódban is használható.[%IMAGE=10755%]
Az automatizált modell müködésébe csak néhány ponton lehet beleszólni (expozíció korrekció, vaku, stb.), emellett egy rakás felvételi móddal, és minden manapság "kötelező" szolgáltatással rendelkezik. A videó például HD-minőségben is képes filmet rögzíteni, ami ebben az esetben 1280x720 pixelt jelent 30 kép/s sebességgel.

Panasonic DMC-FX60

Ez a modell is 12,1 megás érzékelőt kapott, és az optikai rendszere is hasonló a ZX1-éhez, azzal a különbséggel, hogy ez esetben [%IMAGE=10747%]"mindössze" 5-szörös zoomátfogásról (25-125 mm) beszélhetünk. Emiatt viszont még vékonyabb lett a váz: 19,4 mm-nyire domborodik ki a zsebünk. Az élességállítás sebessége az új technológiának köszönhetően nagyobb, mint korábban. A gép bekapcsoláskor is gyors, hiszen 1,1 másodperc alatt "éled fel". Többi jellemzőjében megegyezik a ZX1 modellel.

Panasonic DMC-FP8

Ez a modell a külső iránt fogékonyakat célozza meg, ugyanis ez az aktuális "divatgépet" testesíti meg: 12,1 megapixeles képérzékelője és 28 mm-es, 4,6-szoros zoomátfogásra képes optikája keskeny, alumínium házba építve érkezik. Ezüst borítás mellett, megvásárolható fekete vagy piros változatban is. Az FP8 az előzőekben felsorolt modellekhez [%IMAGE=10745%]hasonlóan szintén megkapta a nagysebességü autofókuszt, mely a készülék gyors feléledési idejével együtt biztosítja, hogy a felhasználó már 0,95 másodperccel a bekapcsoló gomb megnyomását követően képes legyen felvétel készítésére. A zárnak mindössze 0,006 másodpercre van szüksége a képkészítésig, lehetővé téve a hirtelen jött momentumok elkapását is. Sorozatfelvétel módban pedig a gép körülbelül 2,3 képet készít másodpercenként teljes 12,1 megapixeles felbontásban.

Panasonic DMC-FZ38

Ez a modell már egy igazi öszvér: nemcsak a tükörreflexes és a kompakt kategória, hanem a fényképezőgép és a videokamera között is átmenetet képez. A sorozat már megszokott kitünő minőségü objektívje és a hatalmas zoomátfogása (18-szoros, azaz kisfilmen 27-486 mm) mellett ugyanis egy félprofi videokamera tulajdonságaival is felvértezték a tervezők. A gép tetején, a vakun még egy sztereó zoommikrofon is helyet kapott, így akár
Dolby Digital
minőségü hangfelvétellel is készíthető videofelvétel.[%IMAGE=10750%]
Az új gyors autofókusz ebbe gépbe is belekerült, de megújultak a manuális beállítási lehetőségek és funkciók is. Az új Intelligens Automata üzemmód is elérhető, a kezelőszervek pedig egyszerübbek és átláthatóbbak lettek.

Prikkel Mika