Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
digimaniac - 2009-07-30

A Canon Inc. bejelentette, hogy kifejlesztette a Hybrid Image Stabilizer ( IS ), azaz hibrid képstabilizátort, mely egyszerre kompenzálja a kép dÅ?lését és eltolódását is...

A Canon Inc. bejelentette, hogy kifejlesztette a Hybrid Image Stabilizer ( IS ), azaz hibrid képstabilizátor megoldását, amely az első optikai képstabilizátor a világon, amely egyszerre kompenzálja a képnek a kamera rázkódása miatt bekövetkező dőlését és eltolódását.
 
A szerkezet egy tükör-reflexes (SLR) fényképezőgép objektívbe lesz építve, kereskedelmi forgalomba a tervek szerint 2009 vége előtt kerül.
 
A kamera rázkódás kompenzálására több különböző megelőző módszer van már. A Canon az 1980-as években indította ez irányú kutatásait. A Canon 1995-ben útjára indította az EF 75-300mm f/4-5.6 IS
USM
-et, a világ első cserélhető
SLR
objektívjét, melyben a kamera elmozdulásának optikai kompenzálására képes szerkezet van. Azóta a Canon többféle cserélhető objektívet gyártott képstabilizátorral, összesen  21 ilyen objektív szerepel jelenlegi kínálatában, ezek között van az EF 200mm f/2L IS USM, amely akár 5 fényértéknyi életlenség-korrekciót kínál.
 
A Canon újonnan kifejlesztett Hybrid IS technológiája optimálisan kompenzálja a kamera megdőlését (az optikai tengely körüli elfordulás) és a kép önmagával párhuzamos lineáris elmozdulását. A kamera hirtelen elfordulása jelentős elmosódást okozhat a normál felvétel során, az eltolódásos elmozdulás, amikor a kamera a tárggyal párhuzamosan mozdul el, főleg makró és közeli felvételeken okoz elmosódást.
 
Az új Hybrid IS eljárás tartalmaz egy, az elfordulásra érzékeny gyorsulásérzékelőt a kamera rázkódás érzékelésére, ez megtalálható az összes korábbi optikai képstabilizációs mechanizmusban, de emellett van egy új gyorsulásérzékelő is, amely az eltolódást észleli. A Hybrid IS új fejlesztésüő kimeneti adatait kombinálja, és a lencséket a kétféle típusú elmozdulás kompenzálása érdekében mozdítja el.  A Hybrid IS elsősorban makró felvételek esetén hatékony, ami a hagyományos képstabilizátorokról nem állítható. algoritmusa a két érzékel
 
A Canon aktívan folytatja Hybrid IS képstabilizátort tartalmazó
SLR
kamera objektívjeinek kutatás-fejlesztését, azzal a céllal, hogy a technológia mielőbb kereskedelmi forgalomba kerüljön és termékeinek széles skálájába beépítse.