Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-07-27

A városi robotok ötlete ma még csak tervasztalon és néhány prototípus formájában létezik, ám Olaszországban egyre közelebb jutnak a gyakorlatban is alkalmazható szeméthordó robotokig...

A városi robotok ötlete ma még csak tervasztalon és néhány prototípus formájában létezik, ám Olaszországban egyre közelebb jutnak a gyakorlatban is alkalmazható szeméthordó robotokig…
 
A jövőben könnyen lehet, hogy városaink utcáin az emberek közt számos robot fogja róni a métereket, melyek közt lesznek turista kísérő, esetleg csomag hordó és segítő, vagy éppen szeméthordó, takarító robotok is. Jóllehet ez az elképzelése egyelőre még a tudományos fantasztikum világába sorolható, lassan azonban kezd valósággá válni ez a fantázia.
 
[%IMAGE=10719%]Olaszországban egy Peccioli nevü városkában egy 3.9 millió dolláros kutatási program keretén belül egy robotizált szemetesen dolgoznak, mely képes lenne eligazodni az utcákon, egy emberekkel teli folyamatosan változó környezetben is. A DustBot névre keresztelt tömzsi, kereken guruló „munkás” kérésre jönne házhoz és a kijelölt lerakóba juttatná a szemetet. A kezeléshez érintőképernyő áll a rendelkezésünkre, melyen keresztül a szeméttárolót is müködtethetjük. A robotnak természetesen elektromos motorja van, melynek áramforrása Lithium-Ion akkumulátor, mely csendes müködést tesz lehetővé. A DustBot-okban számos érzékelőt is elhelyeztek és alkalmasak lehetnek a város levegőjének menet közbeni megfigyelésére, elemzésére is.
 
A DustBot egyelőre még kísérleti stádiumban van és a turistákat kísérgető rokonán is dolgoznak a kutatók, de még éveknek kell eltelni, mire valóban mindennapi városkép részeit képezik az ilyen segítők.