Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-07-24

A Dél-Koreai kormányzat nem kevesebb, mint 208 millió dolláros büntetést szabott ki a Qualcomm amerikai vállalatra, mely diszkriminálta a konkurensei által gyártott alkatrészeket használó cégeket...

 
A Qualcomm a vádak szerint magasabb díjakat és árakat szabott ki azokra a cégekre, melyek a konkurensei által gyártott
modem
chipeket használnak, miközben az üzleti partnerei számára extra kedvezményeket is biztosított. Ez a piaci magatartás segítette az amerikai céget fenntartani közel monopol helyzetét Koreában több mint tíz évig. (Ismerős piaci magatartás, mintha az Intel-nek pont ezért koppintottak volna az orrára. Ez biztos valami amerikai beidegződés)
 
A Koreai Szabad Kereskedelmi Tanács (Korean Fair Trade Commission - KFTC) vizsgálja a Qualcomm és a Samsung illetve az LG-vel kötött üzleteket is, melyek a fő kliensei a vezeték nélküli
chip
gyártó és technológiai cégnek. A Qualcomm 2008-ban a piac 99.4 százalékát tudhatta magának Koreában. A Qualcomm nyilatkozata szerint a jogdíjakban és egyéb kedvezményekben látható különbségek a marketing stratégia részei és az egyes Koreai partnerekkel történt megegyezéseken alapulnak.
 
A KFTC által most kiszabott 208 millió dolláros büntetés a legnagyobb, amit a hivatal valaha kiszabott egyetlen cégre. Eközben az Európai Unió is vizsgálja a chipgyártó céget versenyellenes magatartásáért.