Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Számítástechnika
MaxRay - 2009-07-22

Az Intel egy fejlettebb, 34 nanométeres csíkszélességü gyártási eljárást vezet be NAND Flash memória lapkákra épülÅ? SSD meghajtói számára, melyek alternatívát kínálnak a számítógépek merevlemezeire...

Az
Intel
egy fejlettebb, 34 nanométeres csíkszélességü gyártási eljárást vezet be NAND
Flash
memória lapkákra épülő
SSD
meghajtói számára, melyek alternatívát kínálnak a számítógépek merevlemezeire.
 
A cellánként két
bit
tárolására képes
MLC
(multi-level cell) szervezésü Intel X25-M mainstream
SATA
SSD
laptopokat és asztali számítógépeket céloz meg, és 80 valamint 160
GB
-os kivitelben érhető el. Az
SSD
-k adattároló eszközök a számítógépeken belül. Mivel az
SSD
-k nem rendelkeznek mozgó alkatrésszel, gyorsabbak és energiahatékonyabbak, továbbá tartósabbak a hagyományos merevlemezeknél. Amellett, hogy vonzó a játékosok, tartalomkészítők és az új technológia iránt lelkesedők számára, az SSD-k kulcsszerepet játszottak az ultravékony és könnyü notebookok felbukkanásában, melyek egyre népszerübbek, hála a designnak, kompakt méreteknek és hosszú akkumulátoros üzemidőnek.
 
"A célunk nem egyszerüen az volt, hogy elsőként érjük el a 34 nanométeres NAND flash memória technológiáját, de tegyük mindezt az 50 nanométeres változatainkkal összevetve legalább ugyanolyan vagy jobb teljesítmény mellett"[%ITALIC%] -- mondta Randy Wilhelm, az Intel NAND Solutions Groupjáért felelős alelnök és vezető. [%ITALIC%]"Tavaly elég nagy hatást gyakoroltunk a piacra áttörést jelentő SSD-inkkel, és az ugyanolyan vagy jobb teljesítményt biztosító új termékekkel vevőink, beleértve a fogyasztókat és gyártókat egyaránt, töredék áron élvezhetik ki előnyeiket."
 
A 34 nanométeres flash memóriával szerelt Intel X25-M változat tökéletesen kompatibilis, csereszabatos a jelenlegi 50 nanométeres verzióval, és természetesen továbbra is teljeskörü kompatibilitást biztosít a merevlemezek lecseréléséhez. 
 
Az előző, 50 nanométeres változattal összevetve, az új Intel X25-M javított késleltetést és nagyobb sebességet ígér véletlenszerü írási müveletek esetén (IOPS). Egészen pontosan 25 százalékkal csökkentett késleltetést kínál az Intel új SSD-je az adatokhoz történő gyorsabb hozzáférés érdekében, 65 mikroszekundumos (0,065 milliszekundum) késleltetéssel müködve, szemben egy
merevlemez
nagyjából 4000 mikroszekundumos (4 milliszekundum) értékével. 
 
A másodpercenként akár 6600 darab 4 kilobájtos írási és 35 000 olvasási müvelettel (IOPS) az X25-M továbbra is az SSD-k mércéjét képezi, miközben túlmutat az eddigi merevlemezeken, melyek mindössze néhány száz
IOPS
-ra képesek. Mindez a rendszer érezhetően gyorsabb müködését és az alkalmazások válaszidejének javulását eredményezi. A késleltetés és a müveleti sebesség nem csak a hagyományos PC-felhasználók, de a szerverekkel és munkaállomásokkal dolgozók számára is hasznos.
 
A 80 GB-os X25-M új nettó nagykereskedelmi listaára 225 dollár, ami 62 százalékkal kevesebb a tavalyi 595 dolláros kezdőárnál. A 160 GB-os változat új ára 440 dollár, ami több mint 53 százalékos csökkenés az eredeti 945 dollárhoz képest. Az X25-M egy szabványos, 2,5 hüvelykes formátumot használ. Az X18-M, az 1,8 hüvelykes kivitelü34 nanométeres változata még ebben a negyedévben érkezik. 
 
Mivel bármilyen SATA csatolófelületü merevlemezt kiválthat, és az összes operációs rendszerrel kompatibilis, az X25-M a Microsoft Windows 7-et is támogatni fogja. Az új Windows megjelenésekor az Intel egy új
firmware
frissítés kiadását tervezi, mely támogatni fogja a Windows 7 Trim parancsát, továbbá egy végfelhasználói eszközt, mely lehetővé teszi az SSD-k teljesítményének optimalizálását Windows XP és Vista operációs rendszereken is.