Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Prikkel_Mika - 2009-07-06

Nemrég került az üzletekbe az Olympus legújabb tükörreflexes fényképezőgépe, az E-620, el is kértünk egyet, hogy megnézzük közelebbről...

nagy tudás, kreatív funkciók, kis méret.
9.6 pont
9.6 pont
9.7 pont
9.5 pont
összpontszám: 9.6 pont
magasabb érzékenységen nagyobb képzaj, kis felbontású LCD.

Nemrég került az üzletekbe az Olympus legújabb tükörreflexes fényképezőgépe, az E-620, el is kértünk egyet, hogy megnézzük közelebbről.

 
Mint azt a múltkori Olympus E-30-as tesztünkben már írtuk, az Olympus elkezdte betömködni a modellpalettája réseit újabb típusok piacra dobásával. Az E-620 a már ismert és okkal népszerü "párszázas" sorozat új elemeként, mintegy koronájaként jelent meg, kihagyva a hasonló társaira jellemző első két fokozatot. Azaz nem volt E-600 és E-610 típusú fényképezőgép, mint ahogy az E-400 és E-500-as sorozatoknál. Ez nyilván egy jól megfontolt marketing "stratégia" eredménye, de egyben jelzi is, hogy érdemes komolyan vennünk az új modellt.
 
Külcsín
 
Az E-520-hoz hasonlít kívülről a fényképezőgépe, legszembeötlőbb különbség, hogy a 620-nak ki lehet hajtani az LCD-jét. Emiatt a váz hátoldalán a háttérvilágítással is ellátott kezelőgombok is máshol találhatók, míg a tetején a funkció- és a vezérlőtárcsa megmaradtak az exponálógomb mögött. Így a Menü és Info gombok az
LCD
felett balra, míg jobbra az expozíciózár, a visszajátszás, az élőkép, az autófókuszmezők, az 5 gombos (fehérgyensúly, fénymérőmezők, érzékenység és autófókusz, valamint az OK), a kuka és a képstabilizátor kapcsológombjai találhatók.
A markolatban kapott helyet a kettős –
xD
és
Compact Flash
– memóriakártyahely, míg a váz alján az akkumulátortartó fedele és az optikai tengelyen található fém állványmenet található.
[%IMAGE=10507%]A használhatóság egyik legfontosabb jellemzője a kis méret. Értem ezalatt azt, hogy a váz kis mérete nagyban meghatározza a használhatóságát.
A fényképezőgép a sorozat többi tagjához hasonlóan szinte elvész a kézben. A típussorozat legkisebbje, az E-420-as egyben a világ legkisebb tükörreflexes fényképezőgépe is, míg az E-620 a világ legkisebb képstabilizátoros fényképezőgépe.
Nagy markúak kezében könnyen elveszhet az E-620-as is, de ezért nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A teszgépen lévő 12-60-as objektív szinte már nagyobbnak tünik, mint maga a váz. A gép megtartásán is lehet érezni, az objektív húzza előre, de ezért még meg lehet fogni stabilan. Ebben sokat segít a gumiborítású markolatrész mellett az opcionális HLD-5 akkumlátortartó markolat felszerelése, ami már biztos fogást biztosít – a ráadás energia mellett.
A váz a kis méreteknek és az üvegerősítésü müanyagnak köszönhetően könnyen hordozható lett, a vezérlőegységek áttekinthető elhelyezése révén könnyen használható fényképezőgép született.
 

Belbecs


 
A kis méretü vázba feltünően sok funkciót sikerült bezsúfolni. Jól jelzi ezt a vázon található kezelőszervek, -gombok nagy mennyisége is. Maga a gép tulajdonképpen az E-520 és az E-30 közötti átmenet, az előbbi köntösébe bújtatva. Gyakorlatilag minden megtalálható itt, ami manapság egy tükörreflexes fényképezőgéptől elvárható – talán egy kicsit több is.
A képszenzor az Olympus jelenlegi legjobbja, azaz a 12,3
megapixeles
LiveMOS érzékelő. Ezzel társul a TruePic III+ képfeldolgozó processzor. A kettő munkáját segíti a vázba épített szenzor eltolásos rendszerü, két- vagy egydimentiós aktivizálású képstabilizátor, amivel akár 4 FÉ terjedelemben lehetséges éles kép létrehozása, azaz ekkora fényérték terjedelemben képes a bemozdulást kompenzálni.
Az optikai keresőbe tekintve a kép mintegy 95%-a látható. A mélységélesség-előnézet mellett lehetőség van a kereső dioptriájának állítására is -3 és 1 értékek között. Sajnos a mattüveg rögzített, így nem cserélhető, habár ebben a kategóriában ez nem annyira fontos szempont.
[%IMAGB=10512%]Az élőkép funkció nem csak a szokásos alapokat tudja nyújtani, hanem a kihajtható  és 270 fokban elforgatható
LCD
-n árnyékkompenzáció (SAT) előnézetre és a képbe nagyításra (5, 7, 10-szeres mértékben) is van lehetőség, ami makrofotózáskor hasznos. Mindezek mellett számos további értéket le lehet olvasni, illetve be lehet állítani: fehéregyensúly-kompenzáció előnézet, arcfelismerés előnézet, megjeleníthető rácsvonalak, képstabilizáció, élességállítási mérőmezők megjelenítése, felvételi információk és hisztogram.
Az élességállítás a tükörreflexes digitális gépeknél megszokott
TTL
fáziskülönbség elven müködik, amit néhány objektívnél (az újabb fejlesztésüekről van szó) kiegészít a kontrasztérzékelő rendszerü mérés is. 7 ponton méri az élességet, csekély külső fény esetén a beépített vagy külső
vaku
fényének segítségével. A rendszer -2-09 FÉ tartományban müködik
ISO
100-as érzékenységen mérve.
Az expozíciót +/- 5 FÉ terjedelemben lehet korrigálni akár 1/3 lépésenként is. Automata sorozat esetén 3 képet készít a beállított FÉ különbségekkel.
A fénymérés 49 mezős érzékelő rendszerben történik, TTL nyitott rekeszes üzemmódban, 1-20 FÉ terjedelemben. Szpot, középre súlyozott, árnyék- és csúcsfénymérés üzemmódok is választhatók.
Az érzékenység ISO 100 és 3200 között állíthtaó, az automata mód ISO 200 alsó határtól indul, de ISO 200 és 800 tartományban testreszabható.
A legrövidebb zársebesség 1/4000 s, amivel már komoly sportfotók is készíthetők. A leghosszíbb záridő 1 perc lehet, de Bulb üzemmódban akár 30 perc is beállítható. Ez utóbbi már eléggé marketing-szempontú érték, ugyanis a 4/3 rendszerü érzékelők mérete miatti nagyobb zajosodás okán a hosszabb idejü expozcióknak nincs sok értelme a kapott kép alacsony minősége miatt.
A fehéregyensúly beállítása a 8 lépéses Kelvin alapú beállítás mellett történhet 7-féle helyszín alapon (felhős idő, árnyék, volfrámvilágítás/villanykörtés, napfény és 3-féle fénycső), 3 egyedi és egy automatikus sorozat alapon, valamint a már megszokott, teljesen automatikus módon. Ez utóbbi a képszenzor és egy külső érzékelő segítségével egyszerre méri a színhőmérsékletet.
Az E-620-szal másodpercenként mintegy 4 kép készíthető sorozatfelvétel üzemmódban, nyers formátumban (RAW) egyszerre legfeljebb 5 kép,
JPG
formátumban ennél több, de a valós szám függ a tömörítéstóől/minőségtől is.
[%IMAGB=10516%]A beépített vaku kulcsszáma 12, ami egy kisebb helyiségben való fotózáshoz elegendő, vagy esetleg külső helyszíneken ellenfényes derítéshez. Ennél komolyabb igények esetén érdemes egy külső vakut vásárolni. A vakuszinkron egyébként a szokásos 1/180 s mellett akár 1/4000 s is lehet és a többféle expozíciós beállítás mellett a géptől távolabb elhelyezett vaku vezérlésére is van mód.
A fényképezőgép fontos tulajdonságai között van az előre beépített/programozott Müvészi szürők funkció alkalmazási lehetősége is. Ez gyakorlatilag egy mini képfeldolgozó szoftver, ami mára már a PC-ről a fényképezőgépre "szállt át". Ezzel egyszerüne, náhány gombnyomással meg lehet oldani a legnépszerübb és leglátványosabb képalakításokat. A funkció inkább a kísérletezgetni szándékozó felhasználóknak kedvez, a hétköznapi igényeket minden további nélkül kielégíti az alap képkészítés minősége és színvonala. A Müvészi szürők a következők lehetnek: Popmüvészet, Lágy fókusz (álomszerü hangulat), Halvány és világos szín (tompított színárnyalatok), Világos tónus (csúcsfények és árnyékok kompenzálása), Szemcsés film (fekete-fehér filmek szemcsézettségét adja vissza) és Pin Hole (lyukkamerák hangulata). Ezekkel érdemes egy kicsit eljátszadozni, sokak biztos örömet, újdonságot is találnak benne, de a komolyabb képfeldolgozáshoz már nyilván komolyabb szoftverre is szükség lesz.
 

Összefoglalás


 
Az Olympus E-620 tükörreflexes fényképezőgép a stabil, de könnyü felépítésével, sokszintü, de átlátható kezelhetőségével minden tapasztaltabb amatőr fotósnak hatékony és sokoldalú társa lehet. A gép használatakor nem tapasztaltunk kiugró negatívumokat, és mindig hozta a tőle elvárható minőséget. Az Olympus objektívjeivel (amelyek híresen jók még az alapkategóriában is) az optikai hibák is minimálisaknak mondhatók.
Nyugodt szívvel ajánljuk tehát az E-620-at mindazoknak, akik amatőrként egy profinál ritkábban fotóznak, de akkor igényesek a jó minőségre, valamint a könnyü használhatóságra és hordozhatóságra egyaránt.
Prikkel Mika
 
Specifikációk:
 
Olympus E-620 digitális tükörreflexes fényképezőgép
 
Kategória: digitális tükörreflexes
Képszenzor: 13,1
MP
effektív
Objektív: cserélhető
Záridő: 60-1/4000 s,
Zoom: cserélhető
Érzékenység: 100-3200 ISO
Vaku
kulcsszám: 12
Video: nincs
Adattárolás:
CompactFlash
(I és II), Microdrive és xD
Képformátumok: 
RAW
(12 bit), JPEG
Kereső: átmézeti tüköraknás, LCD (6,9 cm, 2,7" átmérő),
Méret: 130x94x60 mm
Súly: 475 g (csak a váz)
 
A készüléket a Olympus Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!