Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2009-06-29

Teszteltük a HTC Diamond készülékének második generációs változatát, mely Windows Mobile 6.1-es operációs rendszert új TouchFLO grafikus felületet is kapott, de vaku még mindig nem került bele...

Elegáns megjelenés, Opera böngésző remek kijelző, érzékeny fizikai gyorsgombok, közvetlen YouTube hozzáférés...
7.8 pont
8.2 pont
8.8 pont
7.5 pont
8.3 pont
összpontszám: 8.1 pont
nincs 3.5 mm-es audio kimenet, sem TV csatlakozási lehetőség, erős napfényben közepesen látható a kijelző, nincs vaku...

Teszteltük a HTC Diamond készülékének második generációs változatát, mely
Windows Mobile
6.1-es operációs rendszert új TouchFLO grafikus felületet is kapott, de
vaku
még mindig nem került bele…
 
A HTC első Diamond készüléke egyedi hátlapjával és stílusos, csillogó külsejével megjelenésével érdekes színfolt volt a második generációs modell viszont sokkal visszafogottabb és a kamerát övező háromszög alakú szálcsiszolt fém betéten kívül semmi sem emlékeztet a drágaköves designra vagy bármire az elődjéből. Az új Diamond 2 sok szempontból jobb, és kezelhetőbb lett, ezzel együtt némileg meg is nőtt minden irányba, ugyanis míg az első típus 102x51x11.33 milliméteres volt addig a mostani utód már 108x53x14 mm-es lett és néhány grammot is felszedett, mivel a korábbi 110-ről immár 117.5 grammosra „hízott” a készülék habár még mindig viszonylag kicsi és kellemes súlyú telefonról beszélhetünk. Az eredeti háromszög lapkás, drágaköves design eltünésével talán vitatható a Diamond elnevezés, de sokkal inkább a képeségei miatt nevezhetjük drágakőnek az új modellt.
 
Külsőségek
 
A Diamond 2 elődjéhez képes nagyobb 3.2
colos
65 ezer szín megjelenítésére képes rezisztív érintés érzékelő technológiával ellátott képernyőt kapott, mely
WVGA
vagyis 480x800 képpont felbontású. Az előző modellhez képest az előlapi vezérlők kisebbek lettek, így kaphatott helyet a nagyobb képernyő. A képernyő alatt közvetlenül egy nagyító sávot találunk, mely böngészőben, térkép programokban, vagy képnézegetéskor egyszerü és gyors módot ad a méret megváltoztatására. A képernyő alatt négy fizikai gombot találunk, melyek a hívás kezdeményező és megszakító funkciókat valamint egy dedikált vissza illetve a Start menüt aktiváló funkciót látják el.
 
A készülék oldalain nem sok kezelőszervet találunk. Mindössze a készülék tetején elhelyezett billentyüzár/kikapcsoló multifunkciós gomb illetve a bal oldalon egy jó kialakítású bár kissé vékony hangerőszabályzó gomb került a telefonra. Nincsenek egyéb dedikált gombok, sem kamera vagy multimédia vezérlők.
 
A kivezetések terén sem volt különösebben bőkezü a gyártó, hiszen mindössze a készülék aljára egy többfunkciós
miniUSB
kapu került (ez szolgál töltésre és adatátvitelre valamint a vezetékes fejhallgató csatlakoztatására is) és nincs sem TV kimenet, sem 3.5 mm-es audio Jack csatlakozó.
 
A jobb alsó sarokból húzhatjuk elő az apró ceruzát, mely aktív vagy a ceruza kihízásakor kikapcsol a képernyő/ billentyü zár és ha mindezt beszélgetés közben tesszük akkor még a jegyzet tömb is automatikusan elindul, hogy egyszerüen és gyorsan tudjuk lefirkantani például egy telefonszámot. Ez roppant praktikus bár a tollat visszahelyezve nem zár le automatikusan a képernyő, ami szintén hasznos funkció lehetne, de ez nem igazi hiányosság.
 
Ahogy arra már utaltunk a készülék hátulja már nem emlékeztet az első modell egyenetlen lapokból álló felületére, viszont ugyanolyan fényes fekete müanyagból van, ami könnyen karcolódik és egy igazi ujjlenyomat illetve kosz gyüjtő. Az egyetlen dolog ami az eredeti Diamond designból megmaradt az 5
megapixeles
kamerát övező háromszög alakú díszborítás. Nincs vakú így a rossz fényviszonyok közti fotózás teljesen kizárt és kamera védő sincs bár a külső plexilap kicsit mélyebben ül így nem tud olyan könnyen sérülni.
 
Technikai képességek

 
A telefon lelkét egy Qualcomm MSM7200A típusú 528 MHz-es
processzor
jelenti, melyhez 288
MB
RAM
és 512 MB
ROM
társul. A telefonban dedikált grafikus lapka is található, mely a rendszermemóriából 64
MB
-ot használhat
 
A telefon négysávos (850 / 900 / 1800 / 1900
MHz
)
GSM
kommunikációra valamint kétsávos 3G/UMTS (900 / 2100 MHz ) kapcsolatra képes. A mobilhálózatokon a hagyományos
GPRS
(Class 10 - 32.48 kbps )és
EDGE
(Class 10 – 236.8 kbps ) mellett 7.2
Mbps
sebességü
HSDPA
és 2 Mbps
HSUPA
adattovábbításra képes a Diamond 2. A telefon ezen felül rendelkezik 802.11b/g szabványokat támogató
WLAN
adóvevővel illetve
A2DP
képes
Bluetooth
2.0 modullal is. Ezen felül a telefonba
FM
rádió is került azonban nem teljes értékü
GPS
hanem
A-GPS
-t építettek be. A gyorsulás érzékelőt bizonyos játékokban és programokban például
internet
böngészőben használhatjuk, de még mindig nincsenek kellően kihasználva a gyorsulás érzékelőben rejlő lehetőségek.
 
A 300 MB körüli felhasználói memóriát
microSDHC
kártyákkal bővíthetjük ám ehhez el kell távolítanunk a hátlapot, ami kényelmetlen megoldás. A készülék ugyan Windows Mobile 6.1-re épül de a TouchFLO legújabb változatának köszönhetően csak a belső rendszerbeállításoknál találkozunk a régi Windows ablakokkal és kezelőfelületekkel. A készülékbe ezen kívül közvetlen YouTube elérés és Opera 9.5 internet böngésző került.
 

A TouchFLO
3D
kezelőfelület (2.0.37889.1) és általános kezelhetőség


 
A Windows Mobile gyári kezelőfelülete nem túl felhasználó barát, és az ujjal való navigációhoz végképp alkalmatlan. A HTC megoldás a saját grafikus felhasználói felület kifejlesztése volt, mely fő felépítésében és müködésében nem sokat változott. Szerencsére az idővel a finomítások révén már nemcsak a fő képernyő hanem a Start menü és mostanra az alapbeállításoknál is az átdolgozott és sokkal kezesebb, ujjal is jól kezelhető felülettel találkozunk. A Startmenüben elsőként a leggyakrabban használt programjaink nagyméretü ikonjai jelennek meg, de a teljes program lista sem a Windows hanem szép és ami fontosabb jobban használható, nagy ikonokkal rendelkező külsőt kapott. Persze a részletes rendszerbeállításoknál ott lapul a Windows Mobile régi felülete ami TouchFLO-hoz képest úgy fest, mintha valami maradvány lenne 10 évvel korábbról.
 
[%IMAGB=10447%]A kezdő vagyis fő képernyő számos teljes képernyős fület biztosít, melyeken mindenhol szemet gyönyörködtető grafikai elemek és animációk láthatóak. A lapok közt az ujjunkat folyamatosan a képernyőn tartva tudunk gyorsan és egyszerüen váltani egyetlen mozdulattal. A kezdőképernyőn a nagyméretü óra alatt továbbra is a híváselőzmények összefoglaló csoportja és a naptár hivatkozás található és a fülek is a régiek: kapcsolatok, szöveges üzenetek, e-mail, Internet, naptár, tőzsdei információk, fotó és videó, zene, időjárás és beállítások. A fülek sorrendje és néhány kommunikációs illetve a kezelőfelületet érintő konfiguráció elvégezhető a már említett utolsó fülön, de a rendszerbeállításoknál már ajánlott a ceruza hiszen itt már megszünik az egyszerü kezelőfelület.
 
Az egyes füleknél lévő opciók illetve menüpontok is széles, ujjal is jól müködtethető sorokba vannak rendezve, melyek nagyban megkönnyítik a kezelést. Sajnálatos módon az egyes füleken belül és a kezdőképernyő esetében sincs részletes testre szabási lehetőség.
 
A névjegyzék jól használható és az egyes bejegyzésekhez igazán részletes adatlapok tartoznak, melyek szinte mindent tartalmaznak, de a mező neveket nem tudjuk szerkeszteni. A gyakran hívott személyeket beállíthatjuk kedvenceknek, akiket közvetlenül a kapcsolatok fülnél egy jobb oldalon görgethető gyorsmenüből érünk el. A teljes névjegyzék pedig könnyen áttekinthető és szabadon görgethető, illetve a jobb oldali
ABC
segítségével közvetlenül is odaugorhatunk egy kezdőbetühöz.
 
Az üzenetkezelés hasonlóan müködik, mint a korábbi TouchFLO rendszerekben és jól áttekinthető egyszerü felületet kapunk SMS/MMS olvasáshoz. Az
e-mail
fül hasonlóan kezes bár a leveles animáció időigényessége kicsit lassít.
 
A böngésző alapkiépítésben egy Opera 9.5 mely a TouchFLO alapértelmezett böngészője, melyet nem tudunk megváltoztatni. Szerencsére a kezdőképernyőre került követlen
URL
megnyitási képesség és egy keresőmező is mely automatikusan a Google-t nyitja meg. Ez az előző verzióból még hiányzott. Talán legközelebb már egy teljes címsort is kapunk a nyitó képernyőre, ami igazán hasznos lenne.
 
A naptár jelentősen megváltozott és sokkal felhasználó illetve érintés barátibb lett, valamint több funkcionalitást is kapott így már igazán jól használható. Kár hogy a kezdő képernyőre nem rakhatjuk ki, mint az SPB Shell esetében.
 

Multimédia vagyis képek, videók és zene


 
A készülékben 5 megapixeles kamera található ám fura módon a HTC készülékeiben és a Diamond 2-ben is hiányzik a vaku vagy bármilyen ahhoz hasonló villanó, így rossz fényviszonyok mellett felejtsük el a kamerát. A kamera kezelőfelülete egyszerüen használható ám dedikált gomb hiányában az exponáláshoz a képernyőt kell böködnünk ami nem túl kényelmes és távolról sem praktikus. A fókuszálláshoz először a képernyő nekünk megfelelő részét kell megérintenünk, majd egy kis virtuális gombot érintve készülhet el a kép.
 
Ha a kezeléssel valahogy kibékülünk és készítünk néhány képet, bizony kellemes meglepetés érhet, hiszen a kamera jó fényviszonyok mellett átlag feletti képeket készít. A fotók részlet gazdagok és a színei is igazán szépek.
 
A videók terén már közel sem ilyen rózsás a helyzet, mivel a készülék csak 15
fps
sebességü videót tud felvenni ami tekintve a Diamond 2
hardware
képességeit érthetelen. A mozgóképek felbontása maximálisan
VGA
lehet, illetve van
CIF
opció és a kódolás
MPEG4
lehet, de választhatunk H.263,
H.264
formátumot is.
 
A hangminőség terén sokat javult a maga készülék azonban a mellékelt fejhallgató még mindig nem ideális zenehallgatásra, FM rádiózáshoz megteszi, mivel a készülékben rádió is van, amihez továbbra is kell a fejhallgató zsinórja mint antenna. A rádió program, jól könnyen kezelhető és a funkcionalitásával sincs gond. A zenelejátszó jól kezelhető de mindössze alap funkciókat ad és a különféle szürési módok mellett nem sok extra képességgel ruházták fel. A hangszín szabályzáshoz egy külön programot az Audio Booster-t kell megnyitunk, ami személyre szabott sémákat is enged létrehozni.
 
A készülékben gyárilag csak Windows Media Player található, mely az
MP4
és
3GP
videókon kívül nem igazán tud semmit sem lejátszani. A
DivX
vagy
XviD
funkcionalitáshoz külső alkalmazásra lesz szükség. A Diamond 2 a
DivX
videókat sajnos nem képes tökéletesen kezelni és kódolástól illetve fps sebességtől függően lehetnek gondjaink, de az XviD esetében rendszerint minden tökéletesen müködik.
 
Záró gondolatok
 
A HTC egy jól felszerelt Windows Mobile telefon, melyben remek böngésző és szép kijelző is van, valamint a TouchFLO 3D révén a kezelhetőséggel sem lesz gondunk. A grafikus felhasználói felület mostanra elég kifinomult, hogy elég ritkán lesz szükség a ceruzára. Sajnos a kezdő képernyő még mindig elég kevés hasznos információt ad, és a kimenetek is hiányoznak. A kamera bár sokat javult a videó felvétel és a nehézkes kezelés miatt még minidig nem igazán neveznénk az telefon erősségének. Ezektől eltekintve egy igazán kellemes, üzleti és általános célra egyaránt jól használható készülék képe alakult ki bennünk a tesztidőszak alatt.
 
Ára: bruttó ~140 000 forint