Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
MaxRay - 2009-06-25

A Google Photography díjat Halász Dániel nyerte, akinek képeit a londoni Saatchi Galériában fogják kiállítani. A nyereménye 5000 font, azaz mintegy 1,65 millió forint...

A Google Photography díjat Halász Dániel nyerte, akinek képeit a londoni Saatchi Galériában fogják kiállítani. A nyereménye 5000 font, azaz mintegy 1,65 millió forint, valamint egy egynapos közös fotózás a zsüri egyik tagjával, az elismert fotómüvésszel, Martin Parral.
 
A Google a Saatchi Galeriával közösen írta ki a pályázatot, amelynek célja tehetséges fiatal fotósok felkutatása volt. Több mint 3500 nevezés érkezett 82 különböző országból, és 170 ezernél is többen vettek részt a közönségszavazáson. Ezen szavazás eredményeként a legjobb 36 sorozatból iGoogle-téma készült, amelyeket a felhasználók a [%A=http://www.google.hu/ig/directory?type=themes&dpos=themes%]http://www.google.hu/ig/directory?type=themes&dpos=themes[%A%] weboldalon állíthatnak be maguknak. A hat legeredményesebb képsorozat sorrendjéről a híres fotósokból, kurátorokból és müvészettörténészekből (Martin Parr, Idris Khan, Michael Hoppen, Tim Marlow, Susanna Brown és Mariella Frostrup)álló zsüri döntött.
 
Halász Dániel, a MOME negyedéves hallgatója Camp 165 Watten címü sorozatával diadalmaskodott a versenyen. Rajta kívül még az Egyesült Királyságban élő Aliyah Hussain képeit díjazták. A fiatal magyar fotós képeit nemcsak a Londonba utazók tekinthetik meg, hanem az interneten keresztül bárki, hiszen a www.google.com/photographyprize weboldalon is fent vannak a győztes alkotások.
 
Halász Dániel elmondta: " Nagyon meglepődtem, hogy én nyertem a Google Photography Prize-t, és különösen nagy megtiszteltetés, hogy a Saatchi Galériában állítják ki a képeimet. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki ezt lehetővé tette, illetve aki szavazott rám. A sorozat Wattenben, egy skót faluban készült, és egy második világháborús hadifogoly-tábort ábrázol, ahol magasrangú náci katonákat tartottak fogva átnevéles céljából. A tábor létezésére csupán két évvel ezelőtt derült fény. Azért ezt a témát választottam, mert szerettem volna emlékeztetni az embereket arra, hova vezet a gyülölet."
 
A fotómüvész Idris Khan, a zsüri egyik tagja így nyilatkozott Dániel sorozatáról: „Dániel képeinek egyedi hangulata van, és pontosan azt ragadja meg, ami felett mások átsiklanának. Ahelyett, hogy a fényképezőgép irányítaná a szemét, úgy tünik, hogy tudatosan ő kontrollálja, hogy mit és miért fényképez.”
 
Az iGoogle, a személyre szabható kezdőlap azonnali és egyidejü hozzáférést biztosít az összes, a felhasználó számára fontos információhoz – egyazon oldalon. Az iGoogle témái nagyon rövid idő alatt a müvészetnek is teret adtak, hiszen az alkalmazás a Radiohead, Stella McCartney, Phillipe Starck vagy Jeff Koons alkotta témákkal is egyedivé varázsolható.
 
 
Halász Dániel, Magyarország:
http://www.google.com/intl/en/landing/photographyprize/vote.html#theme15
Nagyobb felbontásban(1000x175 pixel): http://picasaweb.google.com/halaszdaniel/IGooglePhotographyCompetition#