Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Prikkel_Mika - 2009-06-24

A Canon jelenleg legjobb szkennere, a CanoScan 8800F képességeit vettük szemügyre.

nagy felbontás, magas minőségű felépítés, gyors üzemmód.
9.4 pont
9.6 pont
9.5 pont
8.5 pont
összpontszám: 9.3 pont
kezelőszoftver megbízhatatlansága, a filmadapterek nem szorítják le megfelelően a filmet.



A síkágyas szkennerek elterjedésével áruk is csökkent, így ma már a felsőbb kategória termékei is megfizethetők az egyszerü halandók számára. Ráadásul a használatuk is egyszerüsödött és a munkafolyamat is gyorsult, így komoly alternatívát jelentenek a profi szkennerekkel szemben – árban legalábbis mindenképpen. Azért csodát nem lehet várni ettől a technológiától, de a fotóamatőr, aki digitalizálni szeretné a filmes archívumát, már kedvező áron és viszonylag kevés idő alatt megteheti azt. Ha valaki meg komoly minőséget szeretne, keressen fel egy dobszkennerrel rendelkező előkészítő stúdiót, ahol némi feárral megkaphatja a legszebb digitalizált képet.
A Canon jelenleg 4-féle szkennert forgalmaz, ami filmbeolvasásra is képes. A 8800F a legjobb, a "csúcstechnológiás" modell az összes közül, pedig nem mai gyerek, hiszen kb. 2 éve jelentették be az IFA szakvásáron. Fényképészek és kreatív ügynökségek számára ajánlja a cég, a kérdés az, hogy pontosan mire. Ugyanis nem mindenben felelt meg az elvárásainknak, sőt még a minimális elvárásoknak sem.

Külcsín

Kívülről úgy néz ki, mint egy
szkenner
(hahaha!): felnyitható tetejébe integrálták a háttérvilágítást adó fehér
LED
-rendszert, ami kb. 1/3-nyi sávot világít meg a teljes szkennelési felületből. A készülékház müanyag, de robosztus felépítésü, ezüst-fekete színekben pompázik. A fedél elején található 7 "EZ" gyorsgomb: 4-féle minőségü
PDF
és egyszerü másolat, fotómásolat, valamint
e-mail
másolat szkennelését lehet ezekkel egy nyomásra elindítani.[%IMAGE=10389%]
A szerkezethez a csomagban található 3-féle feltét is: kisfilm, rollfilm, valamint keretes kisfilmes diák szkennelésére szolgálnak. A mellékelt
CD
-ken megtalálhatók az ArcSoft PhotoStudio nevü kezelő
szoftver
mellett a SilverFast, az Adobe Photoshop Elements, valamint a PageManager (csak PC-re), Omnipage és Presto! programok is.

Belbecs


Belbecs

Hohó, most jön a feketeleves! De előbb a szokásos általános jellemzők. A legnagyobb felbontás 9600x4800 dpi, a legnagyobb szíbnmélység pedig 48 bit, ezek már elég szép adatok. Ezzel már lehet éles képrészleteket szkennelni és nagyon nagyra nagyítani! Csak viszonyításképpen: ha kisfilm egy kockáját A/4 méretben akarjuk nyomdai minőségben, azaz 300 dpi-vel kinyomtatni, akkor a képet 2400 dpi-s felbontással kell beszkennelnünk. Ez már gyakorlatilag fotóminőséget jelent, így a 9600 dpi-s felbontás már tényleg feleslegesnek tünik, de azért sok esetben jól jöhet (részletek kinagyítása, vagy nagyobb nyomatok esetén).
Másik előnye a gépnek a gyorsaság: A/4-es lapokat 300
dpi
minőségben 7 másodperc alatt olvas be, de a fent már említett 2400 dpi-s filmkocka-szkennelés alig tart tovább 1 percnél. Ez a fekete-fehér film esetében érvényes, színes dia vagy negatív esetén ez az idő majdnem a duplájára nő (48 bites színmélységnél).  Ráadásul a filmadaptereknek hála, az összes kockát (kisfilm esetén ez 12-t jelent) egyszerre fel lehet dolgozni. Az első gond itt jelentkezik. A szkennerrel mintegy 30 tekercs kisfilmet és 60 tekercs rollfilmet dolgoztunk fel és a teszt során sok apró bosszúságot okozott a PhotoStudio szoftver (konkrétan: ArcSoft PhotoStudio 4 for Canon, Macintosh verzió, program frissítésre nincs mód), ami a szükséges funkciók kezelése mellett megpróbál helyettünk gondolkodni és dönteni. Sajnos, ez eléggé furcsa jelenségeket eredményez, mint általában a gondolkodásra "tanított"
szoftverek
esetében. Ha ugyanis fekete a kép háttere, akkor a gép nem képes a két egymás mellett lévő filmkockát megkülönböztetni, illetve dia esetében az homogén fekete felületet valami hibának értelmezi és csak a megvilágított részt szkenneli be. Így például egy portré esetében a fej felett mindjárt vág is a gép, így egy kisebb méretü képecskét kapunk csupán, a hiányzó részt pedig tölthetjük fel utólag valamelyik képkezelő szoftverrel. Ezt a funkciót nem lehet felülbírálni (legalábbis mi nem találtuk a módját), így kénytelenek voltunk elszenvedni a feleslegesen vágott képeket, vagy esetleg trükközni a kép elforgatásával (de ez pl. kisfilm esetén nem müködik).[%IMAGE=10392%]
A hiba okozója egyértelmüen a nem megfelelően megírt szoftver, ami, sajnos, sok más problémát is okozott. Persze sokszor jó a nagyfokú automatizmus, de ma még nem tudnak annyit a szoftverek, hogy mindent rájuk lehessen bízni teljes mértékben, így egy kiskaput meg kéne hagyni a kezelőnek is – főleg egy profiknak szánt szerkezet esetében.
A legnagyobb problémát a program instabilitása okozta: egy idő után rendszeresen lefagyott szkennelés közben, jellemzően a legutolsó kép beolvasása utáni pillanatokban. Így lehetett elölről kezdeni a 12 kép feldolgozását, ugyanis elvesztek a
szkennelt
adatok is – ez újabb 22-25 percet jelentett. A végén már csak hatosával dolgoztuk fel a képeket, mert akkor nagyjából stabil maradt a program.
Érdekes jelenség volt az is, hogy sokszor megjelent egy párbeszédablak, ami közölte, hogy nincs elég memória, ezért nem tudja folytatni a munkát a gép – akár egyszerü fekete-fehér képek esetében sem. Érthetetlen jelenség, ugyanis a számítógép bőven elegendő memóriával rendelkezik és a beállítások is megfelelőek. Ilyenkor a program újraindítása megoldotta a dolgot, már kész képek sem vesztek el, de egy "csúcsminőségü" eszköztől nem ezt várja el az ember.
A beszkennelt képet a program automatikusan élesíti is, és a karcokat, por és más foltokat is ki lehet szedni a célszoftverrel (SilverFast). Szkennelés előtt be lehet állítani a megfelelő háttérvilágítást, a színárnyalatokat, valamint a színegyensúlyt, a megvilágítást is lehet többféle módon korrigálni. Így megfelelő előmunkával már szinte teljesen kész képet kapunk.

Értékelés


Értékelés

A Canon CanoScan 8800F szkenner képességei alapján a felső lapolvasó kategóriába tartozik, megfelelő képminőséget biztosít, s habár láttunk már jobban látható részleteket eredményező szkennert, az igényesebb amatőrök és a kreatív cégek sok feladatot meg tudnak vele oldani. Ha a mai ár/érték arányát nézzük, a mintegy 50 000 forintos vételár jó befektetésnek bizonyulhat.
Feltéve, ha nem fagy le a szoftver.
Prikkel Mika

[%ITALIC%] Specifikációk:

Canon CanoScan 8800F síkágyas szkenner

Kategória: asztali színes síkágyas lapolvasó filmadapterrel
Képérzékelő: 6 soros színes CCD
Felbontás: 9600x4800 dpi
Sebesség: 7 s/A4-es oldal (1 ms/sor-12,2 ms/sor)
Filmkezelés: 35 mm szalag (negatív, dia), rollfilm (120-as formátum), diakeret
Legnagyobb dokumentum méret: A/4
Méret: 272x479x100 mm
Súly: kb. 4,2 kg

A készüléket a Canon Hungária Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük![%ITALIC%]