Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-06-19

Az Intel évente egyszer megrendezett ’Research@Intel’ napján a résztvevÅ?k közel 40 futurisztikus projektbe és koncepcióba nyerhettek bepillantást, olyan területeken, mint például a 3D internet...

Az
Intel
évente egyszer megrendezett ’Research@Intel’ napján a résztvevők közel 40 futurisztikus projektbe és koncepcióba nyerhettek bepillantást, olyan területeken, mint például az eco-technológia,
3D
internet, vállalati IT, vezeték nélküli megoldások.
 
Egyebek mellett az Intel egy webes alkalmazás béta verzióját is bemutatta, amely segít a felhasználónak az információk hitelességéről dönteni. Két kutató, Ajay Bhatt, aki az
USB
megalkotásában is részt vett, valamint Joshua Smith, aki a vezeték nélküli technológiák és robotika guruja, is jelen voltak az Intel legújabb kutatásait prezentáló rendezvényen. Ők ketten szerepelnek az Intel új „Rock Star” reklámjaiban, amelyek a vállalat ’A Jövő Szponzorai’ elnevezésü kampányának részei.
 
 „Remélem, a résztvevőknek lehetőségük nyílik beszélni az Intel laboratóriumainak sztárjaival” – mondta Justin Rattner, az Intel technológiai vezérigazgatója. „A jövő számítástechnikáját az Intel Labs-ban folyó kutatások és fejlesztések határozzák meg.  Általuk a kommunikáció gyorsabbá, egyszerübbé és hatékonyabbá válik minden téren, az elkövetkezendő években jelentős hatással lesznek az emberek munkájára és szórakozására.”
 
Rattner, aki egyben az Intel Labs alelnöke és vezérigazgatója vázolta az Intel kutatásainak legfrissebb változásait, ütemtervét és prioritásait. Az Intel Labs névre hallgató új szervezet is a vállalat fő növekedési területeivel – mobilitás, vizuális számítástechnika, rendszerchip dizájn – összhangban végzi kutatásait. A cél az, hogy egy apró szilícium darab egyre több és több számítási és kommunikációs funkciót hordozzon. Az Intel Labs abban segít, hogy megtalálja az igazi áttörést hozó lehetőségeket és jelentős technológiai újításokkal rukkoljon elő. Az eseményen számos kutatási eredményt mutattak be az említett területekről.
 
 
Atomra épülő
MID
-ek és okostelefonok a Labs új technológiai fejlesztéseivel ötvözve

 
A már tavaly is ugyanitt tárgyalt Platform Power Management (PPM) egy olyan kutatás, amely az Atom processzorcsalád mobil internetes eszközöket célzó, "Moorstown" kódnevü leendő tagja mögött álló innovatív energiagazdálkodási technológiákra vonatkozik. Rattnerhez a színpadon Ticky Thakkar, az Intel Ultra Mobile Group platform architektúráért felelős vezetője is csatlakozott, aki elárulta, hogy ez a kutatás segített a mai Atom alapú platformokhoz képest ötvened részre csökkenteni a platformban megjelenő meddő teljesítményt, ami sokkal hosszabb akkumulátor időt eredményez.
 Az energia felhasználást csökkentő technika egy teljesen új megközelítést képvisel. A szilíciumnál alkalmazott változtatásoknak köszönhetően a hardveré lesz a fő szerep a fogyasztás optimalizálásánál. A computer gyorsabban, agresszívebben és intelligensebben képes majd csökkenteni az energia felhasználását. Az éppen használaton kívüli rendszerek azonnal visszaállnak ha kell és a felhasználó szinte semmit sem vesz észre. A Platform Power Management a jövőben majd szinte minden Intel termékbe beépülnek egészen a MID-ektől a nagy teljesítményü szerverekig. 
 
Érv-ellenérv kereső: Rászedtek?
 
A „web” majdhogynem az "információ" szinonimája. Ám amíg ezen információ jó része hasznos, egy jelentős része téves, félrevezető vagy vitatható. Az érv-ellenérv kereső az Intel Labs egyik friss kutatási projektje, mely az internetezőket átsegíti az egymásnak ellentmondó információk aknamezején.
 
Mialatt a felhasználó egy online hírt, blogot olvas, vagy egy internetes oldalt néz, a speciális kereső szöveg töredékeket automatikusan kiemel, ha arról máshol azzal ellentmondásos információt talál. A kiemelt szövegrészletre kattintva, mint például „a napi egy pohár bor egészséges”, egy ábrát kapunk az adott téma megerősítésének és cáfolásának forrásaival. Minden egyes állítást és bizonyítékot a Wikipédia müködéséhez hasonlóan a felhasználók generálnak és egy központi online elérésen keresztül frissítik, melyben bárki részt vehet.
 
Az
internet
jövője: sokkal kevesebb szöveg

 
Ahogyan az Intel jövőbeni chipjei néhány magtól a sokmagos felépítésig terjedhetnek, az Intel Labs kutatói úgy hiszik, hogy a párhuzamos számítástechnika tömeges elterjedése egy olyan internetet eredményez, mely 3D-grafikában gazdag, és sokkal kevésbé függ a szöveges tartalomtól. Képzeljünk el egy olyan utazási weboldalt, ahol még utazás előtt felfedezhetjük az uticélt. Vegyük például New Yorkot. A hotelszoba virtuális körbejárása után, ellátogathatunk a Times Square-re, megnézhetjük az éttermeket, a környékbeli színházakat, vagy virtuális sétával felmérhetjük a távolságokat a szállodánktól.
Az Intel már megkezdte a háromdimenziós internet prototípusának kifejlesztését, elsőként a tudományos világ számára, egy ScienceSim nevü eszköz segítségével. Ez egy olyan közösségi pont a neten, ahol a tudósok vizuális szimulációkat hajthatnak végre online, és amely által még hatékonyabban müködhetnek együtt. Az alapötlet a kutatás fejlesztése a vizualizáció által: a tengerpartok vagy az ár-apály modellje segíthet az emberi tevékenységek hatásának tanulmányozásában.
 
Egy rugalmasabb internet megalkotása, mely általános célú számítógépeken fut
 
Az internet eredeti tervezői nem számítottak annak hihetetlen sikerére és növekedésére. Ezért is alapul az internet olyan speciális hálózati eszközökön, amelyek többnyire csomag-útválasztási képességek mindössze egy előre meghatározott körét támogatják, ráadásul a rendszerbe rögzített, kódolt módon. Ez kihívásokat jelent, ha figyelembe vesszük az új online alkalmazások gyorsan növekvő igényeit. Az Intel kutatói ezért a Router Bricks koncepciót, amely egy egyszerü, de mégis radikális megoldás, mely lehetővé teszi,  hogy ne céleszközökből, hanem általános célú számítógépekből építsünk hálózatokat. A bemutatott prototípus egy nagysebességü routert hoz létre nyílt forráskódú szoftvereket futtató, Intel Xeon-alapú szerverek fürtjeiből.  Ahelyett, hogy éveket várnánk a speciális router-hardverek kifejlődésére, a hálózati programozók a jövőben olcsón és gyorsan programozhatnának új router-funkciókat, mégpedig a már ismert hagyományos számítógépet alkalmazva fejlesztéseik alapjául.