Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-06-18

A magyar diákok elsÅ? helyezettek lettek az Oracle 2009-es ThinkQuest weboldalépítÅ? versenyén, ahol a tanulói csapatoknak szabadon választott témában kell oktatási weboldalt készíteniük...

 
Az Oracle Oktatási Alapítvány (Oracle Education Foundation – OEF) által szponzorált ThinkQuest egy weboldalkészítő verseny, ahol a tanulói csapatoknak szabadon választott témában kell oktatási weboldalt készíteniük. A résztvevő tanulók a XXI. század olyan kulcsfontosságú készségeit sajátíthatják el, mint például a csapatmunka, valamint a technológiai és kommunikációs készségek. A versenyre nevezett pályázatokat a ThinkQuest Könyvtárban is közzéteszik, amely a világ legnagyobb, tanulók által kifejlesztett oktatási projekteket gyüjtő tartalomtára. A győztes csapatok hordozható számítógépeket, digitális fényképezőgépeket, tanulmányi ösztöndíjakat és egy, a San Franciscó-i öbölben rendezendő díjkiosztó gálára szóló utazást nyerhettek.
 
A weboldalkészítő verseny győztesei
 
A Bornemissza Péter Gimnázium Alapfokú Müvészeti és Általános Iskola helyi diákjai „Csokoládészimfónia” nevü weboldalukkal nyerték meg a 15 éven aluliak kategóriájának versenyét. A honlapon különböző oldalakról mutatták be a csokoládét a kakaófa növekedésétől kezdve a csokoládé történetén és készítésén, valamint élettani hatásain és müvészetekben történő megjelenítésén át sok-sok ínycsiklandó receptig.
 
A győzteseket 83 ország 955 csapata közül választották ki. A legjobbak a következő országokból kerültek ki: Ausztrália, Egyesült Államok, Egyesült Királyság, India, Kína, Magyarország, Olaszország, Pakisztán, Szingapúr és Törökország.
A csapatoknak mintegy nyolc hónap állt rendelkezésükre a kutatómunka elvégzéséhez és a weboldal elkészítéséhez. Önkéntesekből álló nemzetközi zsüri tekintette meg a pályamunkákat, valamint választotta ki a három korcsoport első három helyezettjét és a különdíjasokat.
 
A bírák emellett egy „Általános témaköri díjjal” jutalmazták azt a pályamunkát, amely a legsokoldalúbban mutat be egy globális témakört. A nyertes weboldalak teljes listáját a [%A=http://www.thinkquest.org/library/winners/2009_website.html%]http://www.thinkquest.org/library/winners/2009_website.html[%A%] címen lehet megnézni.
 
„Az Oracle Oktatási Alapítvány nagy örömére szolgál, hogy a ThinkQuest versenyben résztvevő valamennyi tanuló remek eredményt ért el[%ITALIC%]” – mondta Clare Dolan, az Oracle társadalmi szerepvállalásáért felelős csoportjának alelnöke. [%ITALIC%]„Ezek a hallgatók a XXI. században nélkülözhetetlen készségekre tettek szert, és eközben olyan kiváló oktatási segédanyagokat állítottak elő, amelyek nemzetközi szinten is társaik javára válhatnak.”
„A ThinkQuest nem csupán a verseny résztvevői számára járt előnyökkel, hanem minden olyan iskola és magánember számára is, akik a ThinkQuest Könyvtáron keresztül hozzájuthatnak a tanulók által készített fantasztikus segédanyagokhoz”[%ITALIC%] – nyilatkozta Reményi Csaba, az Oracle Hungary Kft. vezetője. [%ITALIC%]„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ebben a kiélezett nemzetközi versenyben egy magyar csapat szerezte meg az első helyet. Weboldaluk médiatartalomban gazdag, és egy ilyen fiatal csapathoz képest kiváló programozási és kommunikációs készségekről tesz tanúbizonyságot.”