Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-06-09

Amerikai kutatási adatok szerint drasztikusan nÅ?nek a krónikus betegségek és a hosszú távú géphasználat következtében kialakuló bajok mellett a számítógépek által okozott fizikai sérülések is...

Amerikai kutatási adatok szerint drasztikusan nőnek a krónikus betegségek és a hosszú távú géphasználat következtében kialakuló bajok mellett a számítógépek által okozott fizikai sérülések is…
 
A hátfájás, látásromlás a túlzott egérhasználat vagy állandó gépelés következtében kialakuló bajok viszonylag jól dokumentáltak és régóta ismeretesek az orvostudomány számára azonban a klasszikus fizikai sérülések is egyre gyakoribbak a statisztikák szerint.
 
Az adatok az USA-ból származnak így ezek itthonii viszonyokra nem ültethetők át egyértelmüen, de mindenképp érdekesek és elgondolkodtatóak. A feljegyzések szerint 1994 és 2006 közt 78 ezer számítógépekkel kapcsolatos sérülést láttak el a sürgősségi osztályokon, melyek 93 százaléka otthon történt. A 13 éves megfigyelési periódus alatt a számítógépekkel kapcsolatos sérülések száma 732 százalékkal nőtt, ami több mint a duplája az otthoni számítógépek számának 309 százalékos növekedésének.
 
A balesetek leggyakoribb szereplője a számítógép monitor, mely 2003-ban az esetek 37.1 százalékában 2006-ra azonban már csak 25.1 százalékában volt felelős a sérülésért. A statisztikák arra is rámutattak, hogy az öt év alatti és a 60 év feletti személyek a legveszélyeztetettebbek. A monitorok okozta sérülések mellett gyakoriak a véletlen, számítógép alkatrészre lépésből vagy esésből származó sérülések is.