Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-06-04

A Microsoft Magyarország átadta a 2009-es Innovációs Díjakat, melyekkel az innovatív partneri megoldásokat jutalmazza, a nyertesek: BInergy Kft., Response Kft.

A Microsoft Magyarország átadta a 2009-es Innovációs Díjakat, melyekkel az innovatív partneri megoldásokat jutalmazza, a nyertesek: BInergy Kft., Response Kft.
 
A Microsoft hazai leányvállalatának képviselői ünnepélyes keretek között nyújtották át a 2009-es Innovációs Díjakat. Az Innovációs Díjat először 2008-ban adta át a Microsoft, a díj a leginkább előremutató magyarországi szoftvermegoldásokat jutalmazza. Egy megoldás akkor minősül innovatívnak, ha létező piaci igényt válaszol meg új eszközök, technológiák alkalmazásával, vagy meglévő lehetőségek újszerü felhasználásával. Nem a technológia öncélú használata számít, hanem az, hogy a megoldás innovatív jellege előrébb vigye az egyéni vagy vállalati hatékonyságot, a felhasználói élményt, a
szoftver
és szolgáltatás összekapcsolását, esetleg a teljes társadalom épülésére tudjon szolgálni.
 
Ebben az évben a pályázatot három kategóriában hirdették meg:
 
Gazdag ügyfélalkalmazás (Rich Client). A Windows Presentation Foundation (WPF) a Microsoft elsődleges megoldása az ún. „gazdag” vagy „vastag” ügyfélprogramok készítésére. A pályázatra benyújtott szoftver egy Windows Vista vagy Windows 7 operációs rendszeren telepített, Windows Presentation Foundation 3.5 SP1 technológiára épülő önálló alkalmazás, amely kihasználja a WPF adatkötési, multimédia és egyéb értéknövelt szolgáltatásait. A WPF technológiáról további információk itt érhetők el: http://devportal.hu/groups/wpf.
 
Gazdag Internet-alkalmazás (Rich
Internet
Application, RIA).
A Silverlight a Microsoft elsődleges megoldása az ún. gazdag Internet-alkalmazások készítésére. A pályázatra benyújtott szoftver egy Internet Explorer 7 vagy 8 böngészőben futó, Silverlight 2.0 technológiára épülő önálló alkalmazás, amely kihasználja a Silverlight adatkötési, multimédia és egyéb értéknövelt szolgáltatásait. A Silverlight technológiáról további információk itt érhetők el: http://devportal.hu/groups/silverlight.
 
Windows 7-alkalmazás. A Windows 7 a Windows operációs rendszer következő verziója. A pályázatra benyújtott szoftver egy, a Windows 7-re épülő önálló alkalmazás, amely kihasználja a Windows 7 operációs rendszer felhasználói felülettel, fájl- és hálózatkezeléssel, többérintéses képernyőkkel és szenzorokkal, illetve egyéb újításokkal kapcsolatos értéknövelt szolgáltatásait. A Windows 7 fejlesztői szolgáltatásairól további információk itt érhetők el: http://msdn.microsoft.com/en-us/windows.
 
Az értékelés során kiemelt hangsúlyt kapott az alkalmazási területek listája. A Microsoft szakemberei azt vizsgálták, hogy a pályázatban megnevezett vertikális és horizontális alkalmazási területeken milyen funkciókat lát el a szoftver, és a már piacon lévő, tipikusan használt megoldásokhoz képest mekkora az újdonságtartalma. Figyelembe vették, milyen Microsoft-technológiákat használt fel a pályázó a szoftver kifejlesztésekor, és ezeket milyen feladatok ellátására alkalmazta.
 
A pályázatok kiértékelése során a Microsoft úgy döntött, hogy a „Windows 7-alkalmazás” kategóriában idén nem ad ki díjat, a pályázók ugyanis csak a Windows 7 szoftverfejlesztési eszközkészlet (Software Development Kit, SDK) egy korai változatával dolgozhattak, s az nem volt elég részletes. A „Windows 7-alkalmazás” kategóriát az Innovációs Díj 2010-es kiosztásánál díjazza majd a Microsoft.
 
A kategóriák győztesei egy-egy korszerü, nagyteljesítményü
netbook
számítógépet vehettek át, melyeken a Windows 7 aktuális release candidate verziója fut, amit az operációs rendszer piacra kerülését követően díjmentesen Windows 7 Ultimate kiadásra cserél a vállalat.
 
A Response Kft. a „Zoomery” technológiával nevezett. Ennek segítségével tetszőleges digitális adatból előállíthatók „zoom”-ok, amelyek nagy mennyiségü információ áttekintését teszik lehetővé, legyen szó képekről, dokumentumokról, tervrajzokról, komplett konferenciákról vagy akár teljes újság-archívumokról. A végfelhasználó intuitív felületen, könnyedén, másodpercek alatt és a kontextus elvesztése nélkül, folyamatosan navigálhat az áttekintő nézettől a részletekig, vagy akár kereshet az anyagok között.
 
A Zoomery a megjelenítést tetszőleges böngészőben, a Silverlight egyedülálló Deep Zoom technológiája segítségével végzi, míg a lelkét adó tartalom-generátor WPF alapokon müködik. A cég kiemelt Zoomery referenciája Magyarországon az Origó fotónaptára és a [%A=http://www.devportal.hu/kedvenc%]Microsoft „I Love Your Website” kampánya[%A%], amely az Internet Explorer 8 elterjedését hivatott segíteni. További példák találhatók a [%A=http://www.zoomery.com/%]www.zoomery.com[%A%] website-on.
 
Az innovációs díjra a publicitás miatt jelentkeztünk, abban a reményben, hogy így – a sokak által nagyra tartott Microsoftos elismerésnek köszönhetően – sikerülhet új megrendelésekhez jutni, vagy akár potenciális befektetőkkel kapcsolatot teremteni.” – mondta el a Response Kft. ügyvezetője, Velvárt András, akit közösségi munkájáért és technikai tudásáért a Microsoft a Most Valuable Professional címmel jutalmazott.
 
A BInergy Kft. adatbázis-technológiákon alapuló üzleti intelligencia megoldásokra specializálódott. Olyan technológiával rendelkeznek, amely több terrabájtos adatmennyiség hatékony kezelésére vagy akár közel valós idejü feldolgozásra is alkalmas. A rendszereiket gyakran egyedi megjelenítési megoldásokkal egészítik ki az információk könnyebb értelmezhetősége érdekében. A jelenlegi vizualizációs megoldásuk – amely mögött egy valós idejü adattárház dolgozik – elsődlegesen olyan ipari környezetben használható, ahol többféle forrásból származó adatokat kell folyamatosan, speciális szempontok szerint elemezni, és ezek alapján kritikus döntéseket hozni. Az ilyen helyzetek elsősorban az energetika/közmüvek világában és a pénzügyi szektorban gyakoriak. A vizualizációk megvalósítására elsősorban a Microsoft Windows Presentation Foundation technológiáját használják, amely már kellően kiforrott, miközben költséghatékony és ugyanakkor számtalan lehetőséget kínáló technológia egyedi, újragondolt vizualizációs alkalmazások fejlesztésére.
 
"Az innovatív megoldáshoz szerintem négy dolog kell: egy jól eltalált termékötlet; annak a piacnak az alapos ismerete, ahová a terméket szánjuk; a csak elméletben létező termékötletet életre keltő gyakorlati technológiák ismerete; végül a kivitelezéshez szükséges módszertan és gyártókapacitás. A Microsoft elsősorban a technológiák terén segíthet. Platformcég, ami annyit tesz: fejlesztési platformokat és fejlesztőeszközöket gyárt. Jól ismert, széles körben használt operációs rendszerei, ügyfél- és kiszolgáló programjai valójában építőkockák, amelyekből üzleti és fogyasztói alkalmazások építhetők össze olyan technológiák segítségével, mint a Windows Presentation Foundation vagy a Silverlight."[%ITALIC%] – szögezte le Kőnig Tibor, a Microsoft Magyarország főmérnöke. – "De a Microsoft nemcsak a technológiák terén segíthet: részt vállal a Magyarországon születő innovatív megoldások felszínre hozásában, népszerüsítésében, az ezeket létrehozó partnerek szakmai támogatásában. Az Innovációs Díj ennek a tevékenységnek az egyik megjelenési formája. Évente osztjuk ki azoknak a szoftvergyártó cégeknek, amelyek egy-egy kategória leginnovatívabb megoldásait produkálják. A kategóriák változnak, mindig az előremutató, ún. ‛leading edge‛ technológiákat állítjuk előtérbe, hogy ezzel gyorsabb haladásra ösztönözzük a természeténél fogva kissé konzervatív hazai piacot."[%ITALIC%]