Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szórakozás
Sci-Fi - 2009-06-02

A repülÅ?szimulátorok kedvelÅ?inek különlegesen életszerü játékélményt nyújt a Logitech ma bemutatott terméke, a Logitech Flight System G940, mely egyebek mellett élethü vezérlÅ? elemeket tartalmaz...

A repülőszimulátorok kedvelőinek különlegesen életszerü játékélményt nyújt a Logitech vállalat ma bemutatott terméke, a Logitech Flight System G940, mely egyebek mellett  élethü vezérlő elemeket tartalmaz…
 
A méltán népszerü G-sorozatú Logitech játék-kiegészítők legújabb tagja egyúttal a cég történetének első olyan repülőszimulátor-vezérlője, melyben force-feedback technológiát alkalmaztak. A Flight System G940 formatervét és vezérlőelemeit katonai és személyszállító repülőgépekről illetve helikopterekről mintázták.
 
„Egy G-sorozatú játékvezérlőről soha nem mondhatjuk, hogy hétköznapi, és ez a G940-nél sincs másképp”[%ITALIC%] – mondta Ruben Mookerjee, a Logitech számítógépes játék részlegének marketing-igazgatója. [%ITALIC%]„Úgy álltunk hozzá ehhez a projekthez, hogy forradalmasítani akartuk a repülőszimulációt, és ez sikerült is. Vezessünk akár egy A380-at, egy F/A-18 Hornet gépet vagy egy Comanche helikoptert, mindig tökéletesen érezhetjük a szelet a szárnyak alatt. A motorokat vezérelhetjük külön-külön vagy együtt, és megcsinálhatunk vele mindenféle ügyes manővert. A G940 pont úgy viselkedik, mint egy igazi repülő – a felszállástól egészen a landolásig.”
 
A lélegzetelállító élményt nyújtó, háromelemü Logitech Flight System G940 játékvezérlő egy force-feedback botkormányból, egy dupla gázkarból és oldalkormány-pedálokból áll. Több mint 250 programozható gyorsgomb van beépítve a modern repülőgépeknél is használatos HOTAS (Hands On Throttle-and-Stick) formatervnek megfelelően, így a gép létfontosságú rendszereit mindig elérhetjük anélkül, hogy kezünket le kéne vennünk a kormányról. A rendszer üzembe helyezése egyszerü: csak rákötjük a gázkart és a pedálokat a botkormány kábelére, és bedugjuk az
USB
csatlakozót a számítógépbe. Minden egyes komponensnek erős rögzítőpontjai vannak, amikkel játék közben biztosan megkapaszkodnak.  A Flight System G940 együttmüködik a legtöbb népszerü
PC
repülőszimulátorral, mint például a Microsoft Flight Simulator X, az IL-2 Sturmovik: 1946 vagy a Lock On: Modern Air Combat X-Plane 9.
 
Force-feedback botkormány
 
A valószerü játékélmény érdekében a Flight System G940 botkormány a Logitech díjnyertes force-feedback megoldását alkalmazza. Repülőgépünket teljes magabiztossággal kormányozhatjuk, hiszen érzékeljük mozdulatait és a levegővel való kölcsönhatásait, a turbulenciákat és a gyorsulást. A vibrációs és rezgős müszaki megoldásokkal ellentétben a force-feedback mindig irányhelyes, pontos, és tapintható visszajelzést ad, így pontosan érzékelhetjük a játék során fellépő fizikai hatásokat.
 
A kétfokozatú fém tüzgombbal, hat programozható gombbal, mini-karral, nyolcirányú billenőkapcsolóval és három analóg fokozatvezérlővel felszerelt Flight System G940 botkormánnyal tökéletesen urai lehetünk a repülőgépnek. A hosszabb utazások során a kényelmet a botkormány széles és stabil talapzata, a kéztámasz, az enyhén előre döntött kar és a finom bevonatú fogófelület biztosítja.
 
Programozható kettős gázkar
 
Bármilyen repülőgépet valósághüen vezethetünk a Flight System G940 kettéosztott gázkar kialakításának köszönhetően. Amikor egymotoros gépet irányítunk, egy nyomógombbal összekapcsolható a két kar, így kényelmesebb a repülés.
A gázkar tövében lévő interaktív, programozható gombok tökéletesen együttmüködnek a szimulációs szoftverrel, és egy valódi pilótafülkéhez hasonlóan piros, zöld vagy narancs fénnyel jelzik a kritikus müszerek állapotát. Az egyszerüség kedvéért a Logitech 80-féle előre gyártott jelmagyarázat kártyát ad, amiket a gombokba csúsztatva élethü vezérlőpultot alakíthatunk ki magunknak, akár GPS, robotpilóta és futómü gombokkal.
 
A talapzaton elhelyezett nyolc darab programozható gombon túl a Flight System G940 még két darab nyolcirányú billenőkapcsolót, négy programozható markolatgombot és két forgatható analóg tárcsát is kínál. A tartozék Logitech Gaming Software segítségével a G940 szinte minden beállítását elvégezhetjük néhány egyszerü lépésben.
 
Valósághü pedálok
 
A modern vadászrepülőknél is használatos négy rudas mechanizmussal müködő pedálok oldalkormány-vezérlői és lábfékei formatervüknek köszönhetően valósághü irányítást tesznek lehetővé. Ez különösen igaz védekező manővereknél, oldalszélben történő landolásnál és helikopterek vezetésekor. A pedálerő gombbal szabályozható, és személyre szabható a pedál ellenállása. A pedál talapzatán elhelyezett szőnyegfogók és saroktámaszok nem csupán kényelmünket szolgálják, de gondoskodnak arról is, hogy lábunk a megfelelő helyre találjon még a legbonyolultabb manőver közben is.
 
A Logitech Flight System G940 megjelenése Európában szeptemberre várható 299 eurós áron.