Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2009-05-28

Míg nálunk a 3G hálózat lefedettség is hagy kívánni valót maga után addig Stockholmban bemutatták a világ elsÅ? LTE vagy más néven 4G adóját, mely igazán nagy átviteli sebességeket biztosít...

Míg nálunk a
3G
hálózat lefedettség is hagy kívánni valót maga után addig Stockholmban bemutatták a világ első
LTE
vagy más néven
4G
adóját, mely igazán nagy átviteli sebességeket biztosít…
 
A svéd fővárost 2010-től immár
LTE
hálózat fogja lefedni, mely a jelenlegi 3G rendszerekhez képes ugrásszerü előrelépést jelent. Az Ericsson és a TeliaSonera most jelentették be az első adó kihelyezését, mely a jövőre induló hálózat része lesz és olyan mobil szolgáltatásokat tesz lehetővé, mely a 3G esteében elképzelhetetlen volt.
 
A célkitüzés a stabil és tartós 160
Mbit
átviteli sebesség biztosítása a felhasználóknak, de valós tesztekben már elértek 250 Mbit sebességet is az  LTE technológia felső határa pedig 326,4 Mbit letöltési és 86.4 Mbit feltöltési sebességet tesz lehetővé. Az adótornyok hatótávolsága is növekedni fog, így várhatóan egy cella sugara alapesetben 5 km lesz, de a leírás szerint akár 100 km-es távolságban is lehetséges elfogadható teljesítményt elérni. Ilyen elképesztő sebesség mellett (mely ugyebár lényegesen felülmúlja az itthoni vezetékes
internet
vonalakat is) a
web
alapú nagyfelbontású IPTV,
HD
müsorsugárzás, online játékok és akár a számítási felhőre épülő legkülönfélébb szolgáltatások is egyszerüen és gördülékenyen lesznek elérhetőek.
 
Az
LTE
azonban nemcsak új szolgáltatásokat és lehetőségeket nyit meg, hanem a vezetékes internet szolgáltatókat komoly kihívások elé állítja, hiszen mozgásszabadság mellett attól többszörösen gyorsabb átvitelt biztosít. Persze az elején biztosan drága lesz, de gyorsan várható majd az árcsökkenés.
 
Itthon pedig marad nekünk a mobilszélessáv szlogen mögé bújtatott EDGE/3G kombináció.