Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-05-21

Az átfogó hálózati megoldások az áramszolgáltató hálózatok energiahatékonyságát, biztonságát és innovációját szolgálják..

Az átfogó hálózati megoldások az áramszolgáltató hálózatok energiahatékonyságát, biztonságát és innovációját szolgálják..
 
A Cisco ismertette Smart Grid nevü koncepcióját, amelynek révén az áramellátás és az energiafogyasztás hatékonyabbá tehető. A Cisco rendszerének lényege egy végponttól végpontig terjedő, nagyfokú biztonságot nyújtó,
IP
alapú hálózati infrastruktúra, amely összeköti a villamos-erőmüveket, az üzleti felhasználókat és az otthonokat.
 
Ezáltal a hagyományosan fragmentált elektromos elosztórendszer intelligensebb és hibatürő lesz, továbbá alkalmassá válik a kétirányú kommunikációra. A Cisco Smart Grid megoldásai magukba foglalják az infrastruktúra valamennyi elemét, az adatközpontoktól és az alállomásoktól kezdve a kerületi hálózatokon át egészen a fogyasztókig. A Cisco több mint két évtizedes tapasztalattal rendelkezik az iparági szabványokon alapuló hálózatok tervezése és kiépítése terén. Ezt a tudást az áramszolgáltató hálózatokra alkalmazva megvalósítható az intelligensen vezérelt, igényalapú energiaellátás, amellyel nemcsak megtakarítás érhető el, de csökken az üvegházhatású gázkibocsátás, valamint innovatív végfelhasználói szolgáltatások bevezetésére is sor kerülhet.
 
A Cisco világszerte több vezető áramszolgáltatóval együttmüködve olyan hálózatokat épít, amelyeken nyomon követhető az áramfelhasználás, optimalizálható az energiaszolgáltatás, csökken az energiafelhasználás és így annak költsége, fokozódik a rendszerbiztonság, és mérsékelhető a környezetterhelés. Az elkövetkező hónapokban a Cisco további termékek és szolgáltatások bevezetésével támogatja ezt a kezdeményezést. A Cisco előrejelzései szerint a Smart Grid kommunikációs infrastruktúra piac értéke az elkövetkező öt évben éves szinten mintegy 20 milliárd USD lesz.
 
Az EPRI (Electrical Power Research Institute) kutatóintézet szerint az áramszünetek az Egyesült Államok iparának évente 50 milliárd dollár kárt okoznak. A Smart Grid a jövőben jelentősen mérsékelni fogja az áramkimaradások hatását, és ez az ERPI becslései szerint 2030-ra éves szinten 60-211 millió tonna széndioxiddal csökkenti majd az USA üvegházhatásért felelős gázkibocsátását.