Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-05-18

A Wolfram Alpha egy olyan újszerü internetes keresÅ?, mely adatelemzésben, összehasonlításban teljesen újszerü megközelítést alkalmaz...

A Wolfram Alpha egy olyan újszerü internetes kereső, mely adatelemzésben, összehasonlításban teljesen újszerü megközelítést alkalmaz…
 
Az internetes keresők világában jó néhány nehézsúlyú játékos van, akik közt a Google-t tartják az uralkodónak. Ezek a keresők azonban, mind hasonló funkcionalitást kínálnak, míg a Wolfram Alphe egy matematikai tudás alapú rendszer és az angol fizikus Stephen Wolfram hozta létre.
 
A Google vagy más keresőrendszerekkel szemben a Wolfram Alpha a statisztikai információkat rendezi olvasható, összehasonlítható formába. Képes elboldogulni matematikai képletetekkel, földrajzi, naptári, kémiai, müszaki, üzleti adatokkal és müveletekkel, vagyis gyakorlatilag szinte mindennel ami csak eszünkbe juthat.
 
A müködése és az igazi ereje jobban megérthető példákon keresztül. Vegyük például az IBM és az Apple cégeket. Ha a keresőmezőbe egymás mellé beírjuk ennek a két cégnek vagy bármely másik két cégnek a nevét a két cég üzleti, eladási, piaci adatai egymás mellett jól áttekinthető formában jelennek meg. Ha beírunk egy dátumot, megkapjuk az akkori holdfázist, hogy mennyi ideje volt ez a nap, milyen fontosabb esemény történt ezen a napon és így tovább. Ha két város nevét írjuk be megkapjuk az adataikat, hogy mennyi idő köztük a repülő út, vagy mennyi a pontos idő most az adott városokban.
 
A keresőrendszer egyelőre angol nyelven müködik, de érdemes felkeresni és kipróbálni, mivel még igazából csak a lehetőségek felszínét kapargattuk a felsorolt példákkal. Kell némi gyakorlás is a megfelelő kérdések megfogalmazásához, hogy a rendszer megértse mire vagyunk kíváncsiak, de mindenképp érdemes egy pillantást vetnünk az oldalra.
 
Link: [%A=http://www59.wolframalpha.com/%]http://www59.wolframalpha.com/[%A%]