Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
Prikkel_Mika - 2009-05-14

Nézzük, mit tud a sokak által csak autóiról ismert Hyundai nemrég forgalomba került L8427 típusú fényképezőgépe!

28 mm-es nagylátószög, alacsony ár, sok szolgáltatás.
9.5 pont
9.6 pont
8.5 pont
9.6 pont
összpontszám: 9.3 pont
képminőség éppen elfogadható, fedetlen csatlakozónyílások.



Nagy a választék, ki kell valahogy tünni a többiek közül, s ez igaz a fényképezőgép-piacra is. Ma már nem nagy dolog egy elfogadható képérzékelőt, zoomot, vagy más szerkezeti elemet beépíteni a gépbe, de ezek fejlesztésével újabb vásárlókat lehet szerezni. A Hyundai sosem a fényképezőgépeiről volt híres, de nem lenne igazi dél-korai cég, ha nem foglalkozna ezzel az üzleti szegmenssel is. Itthon néhány hónapja kezdte el forgalmazni a Hyundai fényképezőgépeket a Leitz Hungária Kft., így a hazai vásárlóközönségnek újdonságot jelentenek. A modellválaszték néhány típusból áll, ezek közül egy emelkedik ki a sorból, az L8427-es. Ez a gép ugyanis a kategóriától szokatlan nagy látószögü objektívet kapott, ami az árát is figyelembe véve (kevesebb mint 30 000 Ft) mindenképpen felkelti a figyelmet.

Külcsín

A Hyundai L 8427 fényképezőgép nem a külalakjával fogja meggyőzni a vásárlókat, az ezüst színü ház teljesen átlagos designt kapott. A tervezők figyeltek a részletekre is: minden kezelőegység jól elkülönül, könnyen elérhető, és az ergonómiával sincs gond: kézreálló, biztosan megtartható a készülék.[%IMAGE=9888%]
A müanyag ház alumínium borítást kapott és az objektív köré fém védőgyürük is kerültek, ami mindenképpen emeli a gép értékét. Az oldalt található tápfeszültség és a mini
USB
csatlakozók fedeleinek hiánya viszont inkább csökkenti, hiszen ezeken a lyukakon könnyen bejut a szennyeződés a szerkezet belsejébe.
Azért látszik, hogy dél-koreai termékről van szó: pontos illesztések, finoman müködő kapcsolók, nyomógombok jellemzik a fényképezőgépet.
Elöl a 4-szeres
optikai zoommal
bíró objektív és a kis vaku, felül a Lejátszás/Videó/Fotó üzemmódválasztó csúszka, a ki/be kapcsoló- és az exponálógomb, míg a hátlapon a 6,8 cm-es (2,7
inch
) LCD, a zoomkar, a menü, a képernyő, a kuka gombok és az 5 állású menükezelő található.[%IMAGE=9889%]
A gép oldalán kapott helyet a memóriakártya és az akkumulátor nyílásainak közös fedele, így akár állványon is tudunk kártyát, illetve akkut cserélni. A váz alján az optikai tengelytől 1,5 cm-re található a müanyag állványmenet.
A fényképezőgép külső kialakítása magasan megfelel a kategória követelményeinek, a kicsit egyszerü designt leszámítva a jobb kompaktok között van a helye.

Belbecs


Belbecs

Nos, mit várhatunk egy olcsó, de jól kinéző fényképezőgéptől? Ha azt nézzük, hogy Dél-Koreában gyártották, akkor ez a párosítás nem is olyan elképzelhetetlen. Főleg, ha a márkából indulunk ki. A Hyundai ugye egy nagy konzorcium, amely sok mindent gyárt: szerszámoktól kezdve, munkagépeken, autókon át egészen a szórakoztató elektronikáig. Ebbe a körbe simán beleférnek a fényképezőgépek is, amikkel egyébként nem is olyan régóta kezdett el foglalkozni a cég. S ha már témánál vagyunk, egy érdekesség: a Hyundai még stúdióvakukat is előállít amatőr és profi fotósok számára egyaránt (itthon Mikrosat néven forgalmaznak néhány modellt). Egy széleskörü termékpalettával rendelkező cégről van szó tehát, minőségi gyártmányokkal.
S ez igaz a tesztünk alanyára is: a jó felépítés elfogadható képminőséggel párosul. Hozzátesszük: ez csak szigorúan a kategóriájában érvényes! Mivel egy alsó árfekvésü fényképezőgépről van szó, ez nyilván meglátszik a részletekben is. Ami ebben az esetben a képrögzítő rendszerben érhető tetten: léteznek ennél sokkal jobb képeket készítő kompakt fényképezőgépek is, de azok ára is 3-4-szer magasabb.
A Hyundai fényképezőgép-kínálata az alsó kategóriát meríti ki. Az L 8427 ezek közül a legjobb, de egyébként is egy igazi unikum, ugyanis 28 mm-es (kisfilmre vetítve) nagylátószögről indul a zoomja, ami ebben az árkategóriában egyedülállónak mondható. [%IMAGE=9896%]Ráadásul a zoomátfogás is 4-szeres (kisfilmen 28-112 mm), ami tovább növeli a használhatóságot. Ha egy kicsivel jobb képminőségü optikai rendszerrel szerelnék a gépet, akkor már szinte tökéletes lenne. De a helyzet azért nem olyan aggasztó: átlagos felhasználásra kiválóan megfelel az L 8427. Sokkal jobb, mintha egy mobiltelefonnal fotózgatnánk az utazásunk részleteit.
A kamera menüje többnyelvü, magyarul is lehet kezelni. Átlátható, logikus, könnyen megtanulható felépítésü. Az
LCD
felbontása 230 000 pixel, ami éles, jól szerkeszthető képet ad. A képszenzor felbontása 8 megapixel, ami bőven megfelel hétköznapi felhasználásra. Képaránya 4:3, ezt nem lehet állítani, a legnagyobb részletességü kép 3264x2448 pixel, amit csak
JPG
formátumban ment el gép, de az utómunkához DPOF és EXIF adatokat is rögzít. Videózáskor
AVI
formátumban
VGA
felbontásban kapjuk az anyagot.
SD
és
SDHC
memóriakártyákat is kezel 4
GB
-ig, de rendelkezik 29
MB
belső memóriával is. [%IMAGE=9890%]
Természetesen makrózni is lehet a fényképezőgéppel, 5 cm-es a közelpontja ebben a funkcióban. Egyébként tele-állásban 35 cm lehet a legközelebbi éles pont. A zársebesség 1 és 1/1500 s között változtatható, a fénymérője középhangsúlyos vagy szpot állásban használható. Ha kevés a fény, a beépített kis
vaku
tud segíteni nagyjából 3 méteres távolságig. Az expozíciós értékeket +/- 2 FÉ terjedelemben, 0,3 fokozatokban lehet korrigálni. Jelenet módban 22 előre beállított szituációt lehet kiválasztani az alapbeállításon kívül, de egy egyéni kompozíció is választható. Természetesen az arcfelismerés funkció is bekerült a funkciók közé. A
szoftveres
rázkódásvédelem mellett még érdemes megemlíteni a 80
ISO
legkisebb érzékenységi fokozatot is, ami szintén nem nagyon jellemző egy kompakt fényképezőgépre.
Akárhogy is nézzük, a Hyundai egy okos kis gépet hozott létre, ami gyakorlatilag az összes szükséges és divatos szolgáltatást nyújtani képes. Ennél többre csak speciális fotózási helyzetekben van szükség.

Összefoglalás


Összefoglalás

A Hyundai L 8427 digitális kompakt fényképezőgép könnyen kezelhető, sok szolgáltatással bíró eszköz. A tesztfotók minősége az elfogadható szintet éri el: a felbontás a képszéleken már láthatóan csökken,[%IMAGE=9897%]a színvisszaadás jól megvilágított témáknál megfelelő, szép, természetes jellegü, a képzaj pedig 400 ISO felett már jelentős. [%IMAGE=9898%]Mégis, ha ezeket a tulajdonságokat a gép tudásával párosítjuk, egy praktikus, a hétköznapi alaphelyzetekben jól használható, modern fényképezőgépet kapunk, ami mindenképpen megéri az árát.
[%ITALIC%]
Prikkel Mika
[%ITALIC%][%IMAGE=9900%]
[%ITALIC%] Specifikációk:
Hyundai L 8427 digitális kompakt fényképezőgép[%ITALIC%]

Kategória: kompakt digitális
Képszenzor: 8
MP
effektív
Objektív: f/2,7–f/5,4
Záridő: 1-1/1500 s,
Zoom: 4x optikai, 5x digitális
Érzékenység: 80-1600 ISO
Vaku kulcsszám: 8
Videó: AVI
Memória: 29 MB belső, SDHC / SD /
MMC
külső
Kereső: LCD (6,8 cm átmérő),
Méret: 94x55x24 mm
Súly: 132 g (akku és memóriakártya nélkül)
[%ITALIC%]
A készüléket a Leitz Hungária Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük![%ITALIC%]