Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Autó
MaxRay - 2009-05-12

Londonban egy igen fura és számtalan szempontból vitatható rendszert próbálnak ki, melynél egy GPS alapú rendszer a megengedett sebességhatároknak megfelelÅ?en szabályozhatja kocsink végsebességét...

Londonban egy igen fura és számtalan szempontból vitatható rendszert próbálnak ki, melynél egy
GPS
alapú speciális térképet használó rendszer a megengedett sebességhatároknak megfelelően szabályozhatja kocsink végsebességét…
 
Fura a hatóságok hozzáállása a gyorshajtásokhoz, és habár a lakott területeken való esztelen száguldozás valóban büntetendő és rendkívül felelőtlen, az hogy a kocsi döntse el mehetek e egy adott szakaszon 50-nél többel vagy nem egészen abszurd. Pedig A Transport for London szervezet Intelligent Speed Adaptation (ISA) technológiája épp ezt teszi.
 
A jelenleg 20 kocsiba egy buszba és egy taxiba beépített kísérleti rendszer GPS alapú helymeghatározásra és egy ehhez tartozó speciális sebesség térképre épül. A vezérlő egyúttal össze van kapcsolva az autóval is, így kényszerítő módban egyszerün leszabályozza autónk maximális sebességét az éppen megengedet sebességeknek megfelelően. Van sima figyelő mód is, ahol mindössze egy zöld mosolygó arc, vagy egy szomorú piros arc figyelmeztet minket, hogy betartjuk e a sebesség határokat.
 
Egyelőre természetesen nem köteleznek senkit az ISA rendszer alkalmazásra és nincs is tervben ilyen szabályozás, hanem arra számítanak, hogy a vezetők önként jelentkeznek majd az eszközök használatára.