Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-05-12

A gazdasági válságból való kilábalásban a megszerzett tudásnak és az oktatói készségeknek és tapasztalatoknak különösen felértékelÅ?dik a szerepe...

A gazdasági válságból való kilábalásban a megszerzett tudásnak és az oktatói készségeknek és tapasztalatoknak különösen felértékelődik a szerepe…
 
A Cisco Hálózati Akadémia tagjaként a gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola informatika tanárai hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal rendezték meg az Észak- és Dél Alföldi Regionális INFOmaraton névre hallgató informatikai versenyt.
 
A fiatalok egy álló napon át versenyeztek non-stop elméleti és gyakorlati feladatok megoldásával. A kor követelményeinek megfelelően az informatikai feladványok mellett – pl. hálózati hibaelhárítás, hálózattervezés és telepítés, szerverkonfigurálás – helyet kaptak az üzleti képességeket mérő feladatok is, pl. üzleti árajánlat és dokumentáció készítése, tárgyalástechnika illetve branding és cég image tervezés.
 
A megmérettetésre meghívást kapott a régió minden informatikai oktatást végző középfokú oktatási intézménye. Az interneten keresztül lebonyolított online selejtezőre 39 csapat 117 diákja nevezett. A gyulai Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskolában megrendezett INFOmaraton versenyre a selejtező 10 legjobb 3 fős csapata jutott be, 4 debreceni (Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola), 2 gyulai (Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola, Kollégium), 2 kecskeméti (Katedra Informatikai és Müvészeti Szakközépiskola), 1 hódmezővásárhelyi (HISZK Gregus Máté Tagintézmény) és 1 szegedi (Gábor Dénes Gimnázium és Müszaki Szakközépiskola) szakképző iskolák diákjai.
 
Külön elismerést érdemel az ötletgazda és főszervező, Szloboda Mihály tanár úr és kollégái is, Kiss Imre, Hankó Mihály, Jámbor Zoltán tanár urak, akik szakmai elhivatottságukból és a fiatalok tehetséggondozása iránti elkötelezettségükből adódóan önkéntes munkájukkal, fáradhatatlan odafigyeléssel, megállás nélkül, 24 órán keresztül segítették a versenyzők testi, lelki, szellemi kitartását ébren tartani.
 
A versenyt kísérleti jelleggel szervezték a gyulai informatikus tanárkollégák, de sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a versenyzők és a szponzorok egyaránt kifejezték a szándékukat egy országos verseny megszervezésére.
 
„A Szervezők szeretnék felhívni a figyelmet erre a kezdeményezésre, amely jól példázza a mai magyar szakképzésben meglévő, érdemtelenül kevés szakmai figyelmet és elismerést kapó, rejtett erőforrásokat és oktatói kapacitásokat.”[%ITALIC%] – mondta György László, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. „[%ITALIC%]A gazdasági válságból való kilábalásban a megszerzett tudásnak és az oktatói készségeknek és tapasztalatoknak különösen felértékelődik a szerepe. Érdemes ezért minden olyan megmozdulásra és hazai tudásbázisra odafigyelni, amely húzóerőként jelenik meg az informatikai szakképzésben. – tette hozzá.
A 24 órás INFOmaraton verseny nyertesei:
Első helyezett:
Mechwart András Gépipari és Informatikai Szakközépiskola csapata (Bíró Nándor, Debreczeni Attila, Szincsák Tamás)
Második helyezett:
HISZK Gregus Máté Tagintézmény csapata (Csatári János, Jankó László, Rákos Rudolf)
Harmadik helyezett:
Erkel Ferenc Gimnázium és Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium csapata (Karácsony László, Tóth Imre, Varga Tamás)