Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-05-11

Kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy olyan szerves diódákon alapuló képernyÅ?t, melyet kedvünkre nyújthatunk gyürhetünk, mindenféle maradandó károsodás nélkül...

Kutatóknak sikerült kifejleszteniük egy olyan szerves diódákon alapuló képernyőt, melyet kedvünkre nyújthatunk gyürhetünk, mindenféle maradandó károsodás nélkül…
 
A tokiói egyetem kutatóinak sikerült előállítaniuk egy olyan szerves elektrolumineszcens képernyőt, mely tetszőlegesen nyújtható, gyürhető, mintha csak gumiból lenne. A gumiszerü képernyő jelenleg létező prototípusa monokróm és mindössze 256 pixeles felbontású de az egyetem kutatói már a következő változaton dolgoznak.
 
A képernyő alapját egy speciális gumiszerü anyag a fluoro-rubber alkotja, melyre szén nanoszálakat ültetnek. Ez egyszeriben rugalmas mégis elektromosan jól vezető felületet ad. Az ilyen rugalmas képernyőket a jövőben akár gömbszerü képernyők is valósággá válhatnak, vagy akár egy póló mintázata mozgókép is lehetne egy ilyen képernyő alkalmazásával. A jelenlegi 100 négyzetcentiméteres prototípus minimum ezer alkalommal hajlítható mindenféle minőségromlás nélkül.
 
Habár a 256 képpontos felbontás nem tünik nagynak, hatalmas előrelépés a tény, hogy nyújtható gumiszerü anyag elektromos tulajdonságainak változása nélkül deformálható, mely a későbbiekben a képernyőkön túl rugalmas felületi érzékelők és számos más irányú ma még csak tervasztalon létező megoldást tehet lehetővé.