Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
Prikkel_Mika - 2009-05-07

Mindig érdeklődéssel vesszük a kezünkbe az új utakra tévedő fényképezőgépeket, s így volt ez most is. A kezdeti lelkesedés aztán kicsit lanyhult, vagy csak sok elvárásunk volt?

kis méret, egyszerű és átlátható kezelhetőség, cserélhetó objektív.
8.9 pont
9.1 pont
9.6 pont
9.2 pont
összpontszám: 9.2 pont
a képstabilizátort az objektívekbe építették, nam a vázba, nincs videó mód.

Mindig érdeklődéssel vesszük a kezünkbe az új utakra tévedő fényképezőgépeket, s így volt ez most is. A kezdeti lelkesedés aztán kicsit lanyhult, vagy csak sok elvárásunk volt?
 
A 4/3-os rendszert használó tükörreflexes fényképezőgép gyártók (Olympus, Panasonic) már régebben bejelentették, hogy egy kisebb fényképezőgép méreteket lehetővé tevő rendszert fejlesztenek a szenzorméret megtartásával. Ezzel gyakorlatilag egy új fényképezőgép-kategóriát hívnak életre, aminek első gyermeke a nálunk járt Panasonic DMC-G1 fényképezőgép. Nyilván annak is megvan az oka, hogy ezt a lépést a Panasonic tette meg. Az Olympus majd a kezdeti tapasztalatokat figyelembe véve fogja piacra dobni a saját, minden bizonnyal jobb változatát.
 
Külcsín
 
Kézbe véve az új jövevényt, a "kisbaba" effekt mindjárt feltünik: ránézésre egy tükörreflexes gép, amely azonban határozottan kisebb azoknál. Hát pont ez lenne az új rendszer lényege is: tud mindent, amit a tükörreflexesek, de kisebb méretü és könnyebb azoknál. Ideális gép a kompakt kamerákról átállni szándékozóknak. Tulajdonképpen az Olympus 400-as sorozata (mint a világ legkisebb tükörreflexes fényképezőgépei) és a bridge, esetleg az igényesebb kompakt gépek közötti ürt hivatott betölteni. Mérete miatt olyan mint egy komolyabb bridge-gép – és igen: gyakorlatilag tényleg az, csak éppen az objektívet lehet cserélni.
 
[%IMAGB=9766%]Felül a tükörreflexeseknél szokásos kezelőszervek, részegységek találhatók: fókuszmód-váltó tárcsa, felugró
vaku
az optikai tengely felett, ami mögött egy vakukapucs is helyet kapott természetesen. A módválasztó tárcsa, alatta a ki/be kapcsoló gombbal és a sorozatfelvétel, valamint időzítőkarral, az exponálógomb, a filmmódok gombja és végül a fontosabb funkciók gyors elérését szolgáló gomb, a Q. Menu, azaz Quick Menu gomb. Ezzel a következő beállítások érhetők el: vakumód, film-üzemmód, rázkódásvédelem módja, képméret és arány, JPEG, illetve
RAW
minőség beállítása, kijelző fényereje, árnyékkompenzáció, a valós idejü
hisztogram
ábra helyzetének változtatása a kijelzőn, a fókuszpontok kiválasztása, a fénymérés módja, az EV, az érzékenység, valamint a fehéregyensúly kiválasztása.
A gép hátulján a szokatlanul nagy méretü, kihajtható és forgatható
LCD
mellett alig jutott hely az 5 gombos navigáló rendszernek. Itt található még a képernyő és a kereső közötti váltást szabályzó gomb, valamint a képvisszajátszó, az autófókusz, a képernyő ki/be és a törlés gomb is. Oldalt találhatók a csatlakozók nyílásai a gumifedelekkel és a memóriakártyanyílás is.
 
A váz alján az optikai tengelyen található a fém állványmenet és az akkutartó fedele. Mivel természeténél fogva kis gépről van szó, az akkumulátort nem lehet cserélni állványon, mert a fedelét nem lehet kinyitni.
 
A fényképezőgép felépítése a Panasonicra jellemző precíz összeszerelésről árulkodik. Az egyes kezelőszervek, gombok, tárcsák is pontosan állíthatóak, finoman müködnek.
 

Belbecs


 
Ahogy már írtuk, egy új kategória elsőszülötte a G1. Mondhatnánk azt is, hogy az első gépgyerek, vagy 4/3-os kicsike, azaz micro4/3 – de most ne játszunk a szavakkal ennyit. A lényeg az, hogy egy igazi újdonság, már sokan vártuk. Ilyenkor persze természetes egy kis csalódás, hiszen mindenki elképzel magának valamit, ami aztán sohasem lesz/lehet pont ugyanolyan, mint a megvalósult termék.
[%IMAGB=9770%]A Panasonic G1 alapvető müködésével semmi gond sincs. Azok az igényesebb fotóamatőrök, akik már kezdenek túllépni a bridge gépek nyújtotta lehetőségeken, biztosan megtalálják a G1-ben a számításaikat. Nem kell nagyobb gépet cipelni, mint az eddigi, mégis nagyobb szabadságot ad: cseréni lehet az objektívet. Az egyik gond ugyanaz, ami a 4/3 rendszer indulásakor volt: kevés az objektív. A G1-hez konkrétan 2 objektívet gyárt a Panasonic. A valóság persze nem ennyire szomorú, hszen egy átalakítógyürü segítségével a nagyobb 4/3-os objektívek is használhatók, ami további 8-10 objektívet jelent. Igaz, ez nem valódi megoldás a problémákra. Egyrészt mert a micro4/3-os objektívek gyakorlatilag jelentős gyújtótávolság tartományt átfednek: az egyik 14-45 mm (kisfilmen 28-90 mm), a másik 45-200 mm (kisfilmen: 90-400 mm). Másrészt mert a 4/3-os objektívek közül a kitobjektíveken kívüli fix vagy nagyobb fényerejü, profibb objektívek már olyan drágák, hogy egyszerüen nem éri meg micro4/3-os gépvázhoz megvenni őket. Persze ettől még lehetséges az ilyen jellegü megoldás, például olyan esetekben, amikor a halk fotózás (színház, stb.) kívánatos.
 
Nézzük közelebbről, mit is tud a G1! Gyakorlatilag ugyanzt, mint egy tükörreflexes fényképezőgép, csak éppen nincs benne fel-le csapódó tükörrendszer. Ezért az objektív közelebb is került a képszenzorhoz – 2 cm-re a 4/3 rendszer eredeti 4 cm-éről –, illetve az
LCD
-n folyamatos élőképet lehet látni. A G1 szempontjából mindkettő előnyként fogható fel: kisebb a gépváz és egyszerübb a képbeállítás. No és persze kevesebb alkatrész kell hozzá, így alacsonyabb az ára. A tükör hiánya a fentiek mellett azt is eredményezi, hogy ebben az esetben nem alkalmazható a tükörreflexes gépeknél megszokott, fáziskülönbség elvén müködő automata élességállítás, azért a kompakt gépeknél megszokott kontrasztérzékelésü rendszer üzemel.
A tükör hiánya a hozzá tartozó
pentaprizma
hiányát is jelenti. Tehát nincs a gépben  az objektíven át a valós képet mutató optikai kereső. Van helyette viszont az objektíven át a valós képet mutató LCD kereső. Nem is akármilyen! A keresőbe tekintve a rögzítendő kép kb. 100%-a látható, majdnem 1,5 millió képpontban. Ez a felbontás sokkal nagyobb, mint más fényképezőgépek hasonló elven müködő LVF keresője esetén, s így szinte már az eredetivel megegyező felbontásban látható a kép. Ráadásul bele is lehet nagyítani kb. 1,4-szeresére, így az élesség is sokkal pontosabban beállítható. A kereső színvisszaadását az alapszínek 180 kép/s sebességgel váltásával oldották meg, ez az elv és az egész szerkezet a profi Panasonic videokamerák keresőjének felel meg.
 
A G1 a többi tulajdonságában gyakorlatilag megfelel a kortárs digitális tükörreflexes fényképezőgépeknek. A 4/3-os méretü (17,3x13 mm), ultrahangos rendszerü porvédelemmel ellátott képérzékelő felbontása 12
megapixel
(max. 4000x3000
pixel
4:3 képaránynál). Az elkészült képek elmenthetők JPG, DPOF vagy RAW formátumokban is, a képarány lehet 4:3, 3:2 vagy 16:9.
 
144 zónás intelligens többmezős, középhangsúlyos, vagy szpot fénymérő segítségével lehet beállítani a megfelelő expozíciót. A gép felismeri az arcokat a képen, de akár az árnyákosabb képrészeket is kivilágosítja (árnyékkompnezáció) magától ha beállítjuk ezt a funkciót. A zársebesség 1/4000 és 60 s között állítható, de természetesen van "B" idő is (max. 4 perc). A gép teljesen manuálisan is vezérelhető, de tudja a rekesz- és az időelőválasztást, a programautomatikát is – vagy a kb. 20-féle különböző motívumprogramokat is alkalmazhatjuk.
 
Az objektívekbe építették a rázkódásvédelmet, azért annak kapcsolója is az objektíven található. Ez a megodás nem a legkedvezőb a pénztárcára nézve, mert ha a vázba építették volna, akkor csak egyszer kellene kifizetni, így viszont minden objektívet megdrágít.
 
A beépített vaku kisebb távolságon belül hatékony, és az optika zoomja még egy további fokozattal is megnövelhető: a 2-szeres extra optikai zoommal. Állóképek mellett a kompakt és bridge fényképezőgépekkel szemben a G1 nem rögzít videót. Ez a funkció a következő modellektől lesz elérhető. A fényképezőgéppel készült képek hozzák a 4/3 rendszerü gépek minőségét. Igaz,
ISO
1600 tól már eléggé zajosak a képek, de még így is használhatók. Persze a képek minősége sokkal jobb, mint a kompakt gépek esetében. De ebben nem is csalódtunk.
 
Összefoglalás
 
A Panasonic Lumix D1 fényképezőgép leginkább az igényesebb amatőrök tetszését fogja megnyerni, akik fontosnak tartják a kis méret, kis súly mellett elérhető lehető legjobb képminőséget.
Prikkel Mika

A készüléket a Panasonic Magyarország Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük!  

Technikai Specifikációk:
Panasonic Lumix DMC-G1 cserélhető objektíves digitális fényképezőgép
 
Kategória: micro4/3
Képszenzor : 12,1 megapixel effektív
Objektív : cserélhető
Záridő : 60-1/4000 s, B
Zoom: 2x optikai (extra, menüből hívható), 4x digitális
Érzékenység: 100-3200 ISO
Vaku
kulcsszám: 11
Video: nincs
Memória:
SDHC
/
SD
/
MMC
külső
Kereső : LCD (7,6 cm átmérő), LVF
Méret: 124x84x45 mm
Súly: 385 g (váz, akku és memóriakártya nélkül)