Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2009-04-29

Van jó néhány háttérben futó aktív szolgáltatás a Windows rendszerekben ami nemhogy hasztalan de kikapcsolásukkal csak nyerhetünk. Ilyen a Windows Messenger szolgáltatás, melynek semmi köze az MSN-hez

Van jó néhány háttérben futó aktív szolgáltatás a Windows rendszerekben ami nemhogy hasztalan de kikapcsolásukkal csak nyerhetünk. Ilyen a Windows
Messenger
szolgáltatás, melynek semmi köze az MSN-hez…
 
A Windows Messenger szolgáltatás egyike a Windows operációs rendszerekben található maradékoknak, melyek több gondot okoznak, mint gondolnánk. A Windows Messenger háttérben futó szolgáltatás nem egyezik meg az
MSN
Messenger és más jól ismert azonnali üzenetküldő rendszerekkel így tehát a kikapcsolás nem érinti majd ezeket a csevegő programokat.
 
A Messenger szolgáltatás egy réges-régi, Windows NT-ből ránk maradt üzenetküldő rendszer, mely elsősorban rendszer adminisztrátorok számára biztosított lehetőséget, rövid üzenteket küldeni a felhasználóknak, például valami a hálózattal kapcsolatos dologban. Az ötlet habár jónak tünt soha nem terjedt el és valójában a felhasználók (és adminisztrátorok) 98 százaléka soha nem használta (nem is fogja, mert nincs miért használni) és még azt sem tudta hogy van. Épp ezért kapcsoljuk ki!
 
Miért?
 
Felmerülhet a kérdés, hogy miért is szeretnénk mi ettől ennyire megszabadulni hisz kinek árt ott a háttérben. A helyzet az, hogy üzenetek fogadásához nemcsak egy erre alkalmas server-nek is futni kell a háttérben hanem aktív nyitva hagyott port-nak is kell lennie a gépen, melyen a szolgáltatás folyamatosan figyeli jön e adatcsomag. Az egész olyan mintha mindent bezárnánk a betörők elől, de egy hátsó ablakot nyitva felejtenénk.
 
Kikapcsolás
 
A Windows Messenger szolgáltatást kikapcsolhatjuk a szolgáltatás kezelő rendszeren keresztül, melyet a Start Menü/Futtatás mezőbe beírt „services.msc” paranccsal érhetünk el. A megjelenő programban meg kell keresni a Messenger sort és kettőt kattintva a már korábbi cikkeink alkalmával is ismertetett módon kikapcsolni.
 
Ha nincs kedvünk vagy bátorságunk a rendszerben piszkálódni egy egyszerü kis ingyenes segédprogrammal is elvégezhetjük ugyanezt, mely letölthető innen: [%A=http://www.grc.com/files/shootthemessenger.exe%]link[%A%].