Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-29

A Google már magyar nyelven is elérhetÅ?vé tette a SearchWiki-t, amellyel a felhasználók átrendezhetik keresési eredményeiket, illetve megoszthatják saját, véleményüket a többi felhasználóval is...

 
Mától teljesen személyre szabhatók a Google.hu keresési eredményei. Ha egy hátrébb lévő találat fontosabb, mint ez elsőnek megjelenített, egyszerüen feltornázható a rangsor élére, az érdektelennek ítélt keresési eredmény pedig egyszerüen kitörölhető. Ha egy általunk fontosnak ítélt oldal pedig hiányzik a listából, egyszerüen hozzáadhatjuk ahhoz. Ezenkívül az is látható, hogy más felhasználók hogyan rendezték saját eredményeiket és milyen megjegyzéseket füztek a különböző keresési találatokhoz.
 
Ha be vagyunk jelentkezve Google-fiókunkba (azaz pl. a Gmail-fiókunkba) a módosításainkat automatikusan elmenti a rendszer – persze ezek a módosítások később akár vissza is vonhatók. A változtatások csak a saját keresési eredményeinket befolyásolják, hozzászólásaink viszont felkerülnek egy gyüjtő oldalra, ahol mások is láthatják, illetve véleményezhetik ezeket.
 
Például ha jobbnak tartjuk az egyik eredményt, mint a többit csak klikkeljünk felfelé mutató nyíl ikonra és máris feltornázhatjuk az oldal tetejére. Ahányszor csak rákeresünk erre a kifejezésre, a kiválasztott beállítás szerint jelenik majd meg az eredmény. A változtatásokra később is emlékezni fogunk, mert megjelenik mellette a egy kis zöld ikonban a felfelé mutató nyíl ikon.
Ugyanígy ha nem tetszik egy eredmény klikkeljen az „X” ikonra, amellyel eltávolíthatja a listájáról, így a későbbiekben rejtett eredményként fog megjelenni.

 
Megjegyzést is güzhetünk egy eredményhez a szövegbuborék ikonra kattintva megjelenik egy szövegdoboz, ahova beírhatjuk megjegyzését. Ez a kommentár minden olyan keresésnél megjelenik majd, ahol az adott eredmény visszaköszön. Ez egy remek lehetőség, hogy elmentsük, majd előhívhassuk jegyzeteinket az adott weboldal kapcsán. A megjegyzések publikusak, ezáltal az egész közösség láthatja az adott találattal kapcsolatos véleményünket.
 
“A legjobb keresőmotor képes felismerni, hogy a felhasználó valójában mire szeretne rátalálni. A SearchWiki segítségével mostantól a magyar felhasználók is még pontosabban, személyre szabható keresővel találkozhatnak, amivel a legrelevánsabb keresési eredményekre bukkanhatnak” – mondta Peresztegi Zoltán, a Google magyarországi üzletfejlesztési vezetője.
 
A magyar nyelvü SearchWiki szolgáltatást a Google fiókunkba bejelentkezve próbálhatjuk ki.