Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-28

A közigazgatás és az oktatás terén lehetne a legtöbb költségmegtakarítást elérni hatékonyabb nyomtatással az angol cebr kutatóintézet felmérése szerint...

A közigazgatás és az oktatás terén lehetne a legtöbb költségmegtakarítást elérni hatékonyabb nyomtatással az angol cebr kutatóintézet felmérése szerint…
 
A cebr kutatóintézet felmérése szerint Magyarországon évente körülbelül 425 milliárd forintot költenek üzleti célú nyomtatásra. Ebből 162 milliárd forint kihelyezett nyomtatásra és 263 milliárd forint házon belüli nyomtatásra megy el. Csupán a házon belüli nyomtatás fejlesztésével nem kevesebb, mint 6,5-20 milliárd forintnyi megtakarítást lehetne elérni éves szinten. Emellett további 10 milliárd forintnyi megtakarítás keletkezhet a kihelyezett nyomtatás házon belülre viteléből. Hatékonyabb nyomtatással hazánkban összesen több mint 33 milliárd forinttal lehetne növelni a termelékenységet, mely a GDP 0,05 százaléka. Ha ezek a nyomtatási szokások elterjednek a magyar gazdaságban, azzal nemzetközileg versenyképesebbé tehetik a cégeket, fellendíthetik az exportot és az üzleti befektetéseket, valamint csökkenthetik az importot és a fogyasztói árakat.
 
Válság idején a cégek erős nyomás alatt vannak, hogy csökkentsék a müködési költségeiket. A legújabb technológiai fejlesztések és nyomtatási megoldások megteremtik a lehetőséget az állami és magáncégeknek egyaránt, hogy jelentős nyomtatási költség megtakarítást realizáljanak, növelve versenyképességüket.
 
Az OKI Printing Solutions megbízásából a piacvezető független gazdasági tanácsadó cég a Centre for Economics and Business Research (cebr) által az EMEA régió 23 országára – Magyarországra is – kiterjedően végzett vizsgálat alapján ráadásul ezek az eszközökben és humánerőforrásban megjelenő megtakarítások a szervezetek nyomtatási feladatait tekintve minőségi kompromisszumok nélkül megvalósíthatóak.
 
A felmérés kimutatta, hogy a vizsgált országokban – többek között az Egyesült Királyságban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban valamint számos Közép-európai országban és a Közel-Keleten – a szervezetek közel 260 milliárd dollárt költenek évente nyomtatásra, beleértve a mintegy 76,8 milliárd dollárnyi külső cég megbízásával elvégzett nyomtatást. “Az említett összeg több mint Írország teljes GDP-je. Egyértelmü, hogy a régióban, így hazánkban is, a költségek lefaragása komoly hatással lenne az üzleti hatékonyságra” – kommentálta a kutatás eredményét Horváth István, a Stratégiai Elemzések Központjának elemzője.
 
A költségcsökkentésen felül a nyomtatás kezelésben végrehajtott változtatásoknak a környezetre gyakorolt hatása is jelentős lenne, különösen a felesleges szállítás és hulladék termelés kiküszöbölése. Csupán Magyarországon közel évi 13 ezer tonnával kevesebb széndioxid kibocsátást eredményezhetne, ami 3500 személyautó éves környezetterhelésével egyenértékü.