Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
MaxRay - 2009-04-24

A vállalat a március 28-án záródó negyedévben 1,21 milliárd USD nyereséget generált. Az Apple a negyedévben kevesebb Mac számítógépet de több iPod és iPhone készüléket értékesített...

 
 
Az Apple közzétette a 2009. pénzügyi év 2009. március 28-án záródó, második negyedévének eredményeit. A negyedévben a vállalat 8,16 milliárd USD forgalmat generált és 1,21 milliárd USD – azaz részvényenként 1,33 USD – negyedéves nettó nyereséget ért el. Az előző pénzügyi év azonos időszakában az Apple 7,51 milliárd USD forgalmat és 1,05 milliárd USD – azaz részvényenként 1,16 USD – negyedéves nettó nyereséget generált. A bruttó árrés 36,4%-ra nőtt az előző pénzügyi év azonos időszakában elért 32,9%-ról. A nemzetközi piacokon történő értékesítések a negyedév forgalmának 46%-át tették ki.
 
A
GAAP
által megkövetelt előfizetési számviteli kezelés értelmében, az Apple figyelembe veszi az iPhone és Apple TV termékek becsült életciklusa során, az előfizetésekhez és kapcsolódó termékekhez füződő bevételeket és költségeket. A
GAAP
szabályok figyelembe vétele nélkül a vállalat 9,06 milliárd USD “korrigált forgalmat” és 1,66 milliárd USD “korrigált nettó nyereséget” generált.
 
Az Apple a negyedév során 2,22 millió Macintosh számítógépet értékesített, mely az egy évvel korábbi negyedévhez viszonyítva 3%-os csökkenést jelent. A negyedév során 11,01 millió iPod készüléket adott el, mely 3%-os növekedést mutat az előző pénzügyi év azonos időszakához viszonyítva. A negyedévben értékesített iPhone készülékek mennyisége elérte a 3,79 millió darabot, mely 123%-kal több az előző év második negyedévéhez képest.
 
“Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy az Apple történetének legjobb, nem ünnepi időszakra eső negyedéves bevételéről és nyereségéről számolhatunk be”[%ITALIC%] – mondta Peter Oppenheimer, az Apple pénzügyi igazgatója. [%ITALIC%]“Az Apple pénzügyi helyzete továbbra is nagyon erős, vagyonmérlegünkön csaknem 29 milliárd USD értékü készpénz és piacképes értékpapír szerepel. A 2009-es pénzügyi év harmadik negyedévére előre tekintve, 7,7-7,9 milliárd USD forgalmat, és 0,95-1,00 USD részvényenkénti nyereséget várunk” – tette hozzá Peter Oppenheimer.