Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-24

A Pirate Bay torrent keresÅ? oldal pere újabb fordulatot vett, ugyanis egy héttel az elmarasztaló ítélet után kiderült, az elnöklÅ? bíró egy jogvédÅ? szervezet tagja...

A Pirate Bay
torrent
kereső oldal pere újabb fordulatot vett, ugyanis egy héttel az elmarasztaló ítélet után kiderült, az elnöklő bíró egy jogvédő szervezet tagja…  
 
A Svéd Pirate Bay története kezd egy kirakatperre hasonlítani, melyben a szórakoztató ipar és pár jogvédő szervezet támogatásával mindenképp elmarasztaló ítéletet akarnak kicsikarni, talán elrettentésnek, hogy más ne kezdjen hasonlóba pedig a Pirate Bay egyetlen illegális file-t sem tárolt. Az igazi csavar azonban csak ezután következik.

 
A Pirate Bay egy torrent kereső oldal, amely hasonlóan bármilyen általános keresőrendszerhez, mint a Google, Yahoo vagy MSN, közvetlen keresési illetve elérési lehetőséget biztosított .torrent megosztásokhoz. Ennek a specializált keresőrendszernek a négy alapítóját Frederik Neij, Gottfrid Svartholm Warg, Carl Lundström és Peter Sunde Kolmisoppi-t perbe fogták és egy 107 oldalas ítéletben végül is bünösnek találták, a szerző jog megsértésének segítségében. Az ítélet meghirdetésekor a négy alapító hangsúlyozta, hogy még semminek sincs vége és ez csak az első menet volt és fellebbeznek az ítélet ellen, melyben mind a négyüket 1 év börtönre és összesen 30 millió Svéd korona megfizetésére ítélték.
 
Már a puszta tény miatt, hogy a Pirate Bay, mindössze keresési lehetőséget biztosított is valahogy nem akart összeállni a kép. Már a tárgyalás első napján a fele vádat ejtette az ügyész elismerve, hogy az anyagok 80 százaléka teljesen legális. Ugorjunk azonban az ítélethez, ami már egy nappal a hivatalos bejelentés előtt valahogy kiszivárgott. Az igazi csavar azonban csak most következik. Egy Svéd rádió a Sveriges Radio‛s P3 kiderítette, hogy a tárgyaláson elnöklő Tomas Norström bíró „egészen véletlenül” egy jogvédő szervezet tagja. Norström elismerte hogy köze van jogvédő szervezetekhez, de állítása szerint ez cseppet sem befolyásolta az ítéletét az ügyben. Még ha minden el is hiszünk, akkor is finoman szólva kissé aggályos a kapcsolat hogy az elnöklő bíró annak a jogvédő szervezetnek a tagja melynek több nagy szórakoztató ipari cég is tagja. Az ügyet tehát feltehetően újratárgyalják.
 
Eközben a Pirate Bay oldal gond nélkül üzemel hiszen az oldal üzemben tartói nincsenek börtönben, vagy perbe fogva és kiszürték az ítélet által kifogásolt tartalmakat.