Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
MaxRay - 2009-04-21

A Firefox egyik igen különleges kiegészítőjének a Greasemonkey-nek köszönhetően a weboldalak megjelenését, müködését átszabhatjuk és a nekünk megfelelő extra funkciókkal kiegészíthetjük...

A Firefox egyik igen különleges kiegészítőjének a Greasemonkey-nek köszönhetően a weboldalak megjelenését, müködését átszabhatjuk és a nekünk megfelelő extra funkciókkal kiegészíthetjük…
 
A Greasemonkey egyike a Firefox igen különleges és sokoldalú kiegészítőinek, mely önmagában lehetőségek egész tárházát nyitja meg számunkra. A Greasemonkey gyakorlatilag egy JavaScript futtatását lehetővé tévő kiegészítés, melyben a lefutatott scriptek az éppen nézett oldalt képesek kiegészíteni vagy akár meg is változtatni. Ily módon egy megjelenítési hibát, vagy funkcionális hiányosságot is orvosolhatunk, akár felolvastathatunk bármilyen weblapot, vagy automatikusan egy külső oldalról adatokat szedhetünk át.
 
Ezzel a különleges kiegészítővel illetve a hozzá írt úgynevezett „user script” funkciókkal még többször fogunk foglalkozni, most indulásként nézzünk a telepítést és egy egyszerü jelölőfunkció aktiválását.
 
A Greasemonkey megtalálható a Mozilla kiegészítők listájában így a telepítés hasonlóan zajlik, mint bármilyen más kiegészítő esetében. Azzal a különbséggel, hogy a Greasemonkey alapkiépítésben nem tartalmaz semmilyen script-et így újraindítás után nem fogunk semmilyen változást látni, mert ehhez előtte el kell látogatnunk a script-ek gyüjtőhelyére ([%A=http://userscripts.org/scripts?sort=installs%]http://userscripts.org/scripts?sort=installs[%A%] ). Esetünkben most egy egyszerü script-et a Page Scroll Marker fogjuk telepíteni, ami megjelöli hol tartottunk az oldalon egy ideiglenesen látható piros vonallal, így ha görgetjük az oldat pontosan tudni fogjuk, hogy tartottunk és meddig kell gördítenünk.
 
A Page Scroll Marker telepítéséhez nyissuk meg a cikk végén található link-et és a megjelenő lapon kattintsunk az Install gombra. Az előugró ablakban pedig szintén az Install gombot megnyomva azonnal, újraindítás nélkül aktiválódik a funkció. Innentől kezdve ha görgetünk egy piros vonal fogja mutatni az előző képernyőoldal végét, ami néhány másodperc múlva eltünik.
 
Greasemonkey: [%A=https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/748%]https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/748[%A%]
Page Scroll Marker: [%A=http://userscripts.org/scripts/show/38805%]http://userscripts.org/scripts/show/38805[%A%]