Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
business_guru - 2009-04-20

A Sony Ericsson bejelentette elsÅ? negyedéves eredményeit, melyek további hatalmas veszteségekrÅ?l számolnak be. Ezzel együtt a vállalat további 2000 dolgozójától válik meg...

A Sony Ericsson bejelentette első negyedéves eredményeit, melyek további hatalmas veszteségekről számolnak be. Ezzel együtt a vállalat további 2000 dolgozójától válik meg…
 
A Sony Ericsson nehéz időszakban van és most mondhatnánk, hogy a válság az oka, ám ez csak részben igaz. A cég nyeresége már drasztikus csökkenésnek indult jóval korábban, a válság pedig „mindössze” tovább rontotta a már korábban lejtmenetbe került cég helyzetét.
 
Az év első három hónapjában 358 millió euró veszteséget produkált a cég szemben az egy évvel korábbi 184 millió eurós nyereséggel. Emellett az eladott készülékek száma 35 százalékkal csökkent, mely 2009 első negyedévében 14.5 millió darabot tett ki. Ezzel együtt természetesen az árbevétel is drasztikus 38 százalékot zuhant 1.7 milliárd euróra. A csökkenő eladásokkal a cég piaci részesedése lezuhant 6 százalék körüli értékre.
 
A cégnek változtatnia kell és első lépésként az üzleti eredményekkel párhuzamosan további 2000 dolgozó elbocsátását jelentették be, valamint egy takarékossági programot, melynek során 400 millió euróval kívánják csökkenteni az üzemeltetési költségeket 2010 közepéig.
 
Zavaros jövőkép
 
A SonyEricsson a jelen helyzetben csak igazán újszerü és fantáziadús készülékekkel tudna változtatni a tendenciákon, melyek nemcsak növekvő eladásokat hoznának, de a vásárlói és befektetői bizalmat is visszaállítanák. Ezzel szemben néhány napja a cég vezérigazgatója, Hideki Komiyama épp azt ecsetelte a Reauters újságírójának, hogy még messze vannak egy piacképes Android alapú telefontól. Ezzel a korábbi spekulációk végére is pont került, ugyanis miden bizonnyal nem a Google operációs rendszerével szerelt újszerü telefon lesz az a mentőöv amire a cégnek most annyira szüksége lenne.