Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-04-15

Az Intel közzétette elsÅ? negyedéves üzleti eredményeit, melyek nem olyan rosszak, mint ahogy azt elemzÅ?k számították, de az Atom eladás 27 százalékkal csökkent...

 
 A jelenlegi gazdasági válság komolyan érinti a technológiai ipart és a hatások, keményen érintik a legnagyobb cégeket is. Ez alól természetesen az
Intel
sem kivétel, és az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz képest 55 százalékos nettó nyereség visszaesést könyvelhet el. Habár a számok elég drasztikus csökkenést mutatnak az elemzők ettől sokkal rosszabbra számítottak. A részvényenkénti nyereség 11 cent ami nem tünik soknak, de elemzők mindössze 4 centet jósoltak.
 
A negyedéves bruttó nyereség 45,6 százalék volt, ami a szokásosnál jóval alacsonyabb, azonban meghaladta az Intel saját előrejelzését, ami 40 százalék körülire jósolta a mutatót. Elemzők összességében elégedettek voltak az Intel eredményeivel a részvényárfolyam mégis 5 százalékkal csökkent a bejelentés után.
 
A teljes bevétel 7.1 milliárd dollár volt, ami nagyjából megfelel a elvárásoknak, azonban van a számok közt néhány furcsa és aggasztó részlet. Természetesen minden érték csökkenést és visszaesést mutat, de ami igazán meglepő, hogy az Atom processzorok értékesítése az előző negyedévhez képest 27 százalékkal esett vissza.
 
Világszerte erősen gyengült a kereslet az Intel termékek iránt. A lapkakészletekből,  alaplapokból és egyéb termékekből származó forgalom 38 százalékkal volt kevesebb mint egy évvel korábban, míg a mobil processzorok eladásai csak 20 százalékkal estek, a chipsetek viszont 23 százalékkal kevesebb bevételt termeltek mint egy évvel ezelőtt.
 
Az Intelnél azonban optimisták, és reményeik szerint már a legrosszabb időszakon túl vannak. A piaci bizonytalanságára való tekintettel a cég nem hozott nyilvánosságra pontos negyedéves prognózist, azonban Paul Otellini az Intel elnök-vezérigazgatója elmondta, a vállalat számításai szerint a második negyedéves forgalma lényegében változatlan lesz az első negyedévhez képest. Ez pedig összességében jó hírt jelent, ugyanis a második naptári negyedév hagyományosan a leggyengébb a piacon.