Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-15

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a Simonyi Konferenciát. A rendezvény nem kisebb célt tüz ki maga elé, mint hogy bemutassa az informatikai és villamosmérnöki szakma legizgalmasabb újdonságait...

Idén hatodik alkalommal rendezik meg a müegyetemen a Simonyi Konferenciát. A rendezvény nem kisebb célt tüz ki maga elé, mint hogy bemutassa az informatikai és villamosmérnöki szakma legizgalmasabb újdonságait.

Az idei konferencia szenzációja valószínüleg a Google zürichi mérnöke lesz, aki az előadásában bemutatja a keresőcég adatfeldolgozó technológiáit. A résztvevők megismerkedhetnek az egyedülálló elosztott számítási rendszer felépítésének alapelveivel és néhány kulcs technológia részletesen is bemutatásra kerül majd. Szintén érdekesnek ígérkezik a Microsoft előadása, amelyben a legújabb érintőképernyős technológiákat és a Surface nevü "intelligens dohányzóasztalukat" mutatják be. A Surfacet egyébként a konferencián bárki megtapogathatja majd.

A Simonyi Konferencia érdekessége, hogy a nagyobb cégek mellett minden évben bemutatkoznak a hazai kutatók is. A programban idén is több előadó található a BME különböző tanszékeiről, és a Simonyi szakkolllégium diákjai is képviseltetik magukat. A rendezvényen megismerkedhetünk a müegyetemen épülő magyar müholddal, a MASAT-1-el is. Kovács Zoltán előadásában szó lesz a mühold energiaellátásáról, a fedélzeti számítógépről, a kommunikációról és az orientációt monitorozó és vezérlő rendszerről is. Szintén BME-s kutatás eredményeként jött létre az a szoftver, amely képes a röngenképeken felismerni a rákos elváltozásokat. Ez a program akár életeket is menthet, hiszen a korán felismert daganatos betegség a legtöbb esetben még gyógyítható.

A konferencia vendégei számos új kommunikációs technológiával is megismerkedhetnek. Szó lesz a hordozható VoIP-ről, amellyel külföldön is hazai tarifákkal telefonálhatunk, és bemutatkozik majd a jövő autóinak a kommunikációs rendszere. Utóbbi a városi közlekedés egészen sok problémáját meg tudja oldani, hiszen ha az autók képesek lesznek egymással és az intelligens utakkal információt cserélni elkerülhetők lesznek a dugók, és környezetszennyezés is nagy mértékben csökken majd. Ehhez persze a mérnököknek meg kell még oldaniuk néhány problémát, például a mobil IPv6 routinggal kapcsolatban. Minderről a kutatások élvonalában dolgozó virág László beszél majd.

A Simonyi Konferencia egy bárki számára nyitott és teljesen ingyenes rendezvény. A konferencia jövő hét kedden lesz, a helyszín pedig a BME Informatikai épülete. Részletes program és további információ:  http://simonyi.bme.hu/konferencia/