Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
digimaniac - 2009-04-14

A Nikon Europe bejelentette az AF-S DX NIKKOR 10–24 mm f/3.5–4.5G ED objektívet. Az új NIKKOR DX-formátumú, rendkívül nagy látószögü zoom objektív gyújtótávolság-tartománya 15 mm-nél kezdÅ?dik...

A Nikon Europe bejelentette az
AF
-S DX NIKKOR 10–24 mm f/3.5–4.5G
ED
objektívet. Az új NIKKOR DX-formátumú, rendkívül nagy látószögü zoom objektív gyújtótávolság-tartománya 15 mm-nél kezdődik…
 

Ludovic Drean, a Nikon Europe B.V. objektívekért felelős termékmenedzsere a következőket mondta: „Ez a nagyszerü új objektív tökéletesen illeszkedik a Nikon D300 és a Nikon D90 felhasználóinak igényeihez, de a többi középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgépünkkel is remekül együttmüködik. A Silent Wave Motornak köszönhetően a beépített motor nélküli gépekkel – például a D40-nel és a D60-nal – is használható. A kedvező ár valójában nem tükrözi az objektív kiváló minőségét: a modell nagy teljesítménye, minimális torzítása és az összeszerelés minősége szinte megegyezik az AF-S DX Zoom-Nikkor 12–24 mm f/4G IF-ED objektívével.”
 
Az AF-S DX NIKKOR 10–24 mm f/3.5–4.5G
ED
objektív gyújtótávolság-tartománya 10–24 mm (35 mm-es filmre vonatkoztatva15–36 mm-nek felel meg). A gyürü típusú
Silent Wave Motor
jóvoltából az automatikus élességállítás halk és gyors. Az objektív kisméretü és könnyü váza a Nikon egyedi, kiváló minőségü külső kialakításának jegyeit viseli magán, a NIKKOR márkára jellemző, fejlett minőség pedig problémamentes használatot és tartósságot garantál.
 
Az optikai rendszert a digitális tükörreflexes gépekkel való használatra optimalizálták: ED üvegelemet és aszférikus lencsetag -ot is tartalmaz. A képalkotási teljesítménye kiemelkedő, nagy felbontású, nagy kontrasztú képeket készít, egyúttal minimálisra csökkenti a kromatikus aberráció -t. A belső élességállítás (IF) révén élességállítás közben az objektív hossza nem változik, ami növeli a tartósságot, továbbá lehetővé teszi nehezebb tartozékok alkalmazását is. Az objektívnek két élességállítási módja van – M (manuális élességállítás) és M/A (automatikus élességállítás manuális prioritással) Az M/A mód lehetővé teszi az azonnali, egyszerü átváltást az automatikus és a manuális élességállítás között, még automatikus élességállítás közben is, az élességállító gyürü elforgatásával. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan beállítsa az élességet, miközben nem kell levennie a szemét a keresőről.
 
Technikai paraméterek:
 
Gyújtótávolság : 10–24 mm
Legnagyobb/legkisebb
rekesz
: f/3.5–4.5, f/22–29
Az objektív felépítése: 14 lencsetag 9 csoportban (két ED üvegelemmel és három aszférikus lencsetaggal)
Képszög 109°, 61°, 109°, 61° (DX-format)
Közelpont 0,24 m
Maximális leképezési arány 0,2x
Íriszlamellák száma 7 (kerekített)
Élességállítás Automatikus élességállítás beépített
SWM
motorral és manuális élességállítási lehetőséggel
Szürőméret 77 mm
Átmérő x hosszúság Approx. 82.5 x 87 mm
Tömeg Kb. 460 g