Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
digimaniac - 2009-04-14

A Nikon bejelentette legújabb DSLR gépét, mely 12.3 megapixeles képérzékelÅ?vel rendelkezik és akár 720p videó felvételre is alkalmas...

 
A Nikon Europe bejelentette az amatőr és családi fotósoknak szánt új digitális tükörreflexes fényképezőgépét: a D5000-et. Az új modell számos funkciója könnyü és szórakoztató fotózást garantál. A készülék egyik érdekes kényelmi funkciója az egyedi, változtatható szögü monitor, amellyel minden elképzelhető szögből könnyedén lehet fényképezni.

A D5000 a D90-től örökölte annak úttörő
HD
videó technológiáját, a Nikon D-Movie funkciót. A számos beépített képfeldolgozó eszközzel, egy sor motívumprogrammal, 12,3
megapixeles
CMOS
érzékelővel és
ISO
200–3200 (ISO 100 és ISO 6400 egyenértékig bővíthető) nagy érzékenységtartománnyal rendelkező új fényképezőgép sok különféle megvilágítási helyzetben helytáll, használatával minden eddiginél könnyebben készíthetők kiváló minőségü képek.

„Ezzel a fényképezőgéppel a Nikon a cég csúcsmodelljeitől származó, kiemelkedő képminőséget és technológiát kínál; mostantól az amatőr felhasználók is megtapasztalhatják azt a kivételes minőséget, amelyről a Nikon ismerik” - mondta Jordi Brinkman, a Nikon Europe termékmenedzsere. „A D5000 egyedi, változtatható szögü LCD-monitorával bármely szögből könnyen lehet fényképezni, ami teljesen új perspektívát kölcsönöz a fényképeknek. A D90 modellben a világon elsőként bemutatott D-Movie funkciót most a szélesebb közönség számára is elérhetővé tettük: azok számára, akik jó szórakozást és a képességeik fejlődését várják a fényképezéstől, valamint szeretnék jobbra cserélni jelenlegi digitális tükörreflexes gépüket.”
 
A D5000 6,86 centiméteres (2.7 colos, 230 ezer képpontos), változtatható szögü
LCD
-monitora nagyban megkönnyíti a fotózást. Használatával bármely szögből könnyedén fényképezhetünk. A monitor mozgatható, így mindig tökéletesen az adott helyzethez vagy felvételhez igazíthatja a fényképezőgépet. Általános fényképezés és a kereső használata esetén a monitor a fokozottabb védelem érdekében bezárható vagy alaphelyzetbe állítható.
 
[%IMAGB=9459%]A rendelkezésre álló 19 motívumprogram jóvoltából nem feltétlenül kell megtanulnunk a fényképezés minden csínját-bínját ahhoz, hogy remek képeket készíthessünk. Egyszerüen csak a módválasztó tárcsával SCENE (Motívumprogram) kiválasztjuk a megfelelő motívumprogramot, majd a többit bízzuk a gépre. A motívumprogramok kiválasztását a fényképezőgép még mintaképek megjelenítésével is segíti. A fényképezőgép egyszerüen használható funkciói közé tartoznak a beépített képszerkesztő eszközök is, amelyekkel egyszerü szerkesztéseket is végezhetünk a képeken, és számítógép használata nélkül különféle vizuális effektusokat alkalmazhatunk rájuk.
 
A CMOS-képérzékelő, a Nikon innovatív, gyors EXPEED képfeldolgozó rendszere, a sebes és precíz, 11 pontos
AF
-rendszer és a rendkívül tartós, nagy teljesítményü záregység jóvoltából a gép azok számára is kiváló megoldást ad, akik már alaposabb fotós tudással rendelkeznek. A fényképezőgép
720p
HD 24
fps
sebességü videókat képes rögzíteni illetve 4 fps sebességü sorozatfelvételt is tud készíteni.
 
A képminőség további javítását szolgálja a levegőáramlás-vezérlő rendszerrel kombinált képérzékelő-tisztító mechanizmus, az Aktív D-Lighting és a képszabályozás. AZ elkészült képeket megtekinthetjük egyesével, de akár 72 képenként is. Rendelkezésre áll a naptár nézet, amely a felvétel dátuma és ideje szerint rendezi a képeket. Az igazán komoly amatőr fotósok méltányolni fogják, hogy a D5000 képes megjeleníteni a képek nagyított területének hisztogramját is, amellyel meghatározható a helyes expozíció. Azok, akik csendes környezetben fényképeznek, örülnek majd az új Csendes felvétel módnak, a beépített
vaku
pedig automatikusan akkor nyílik fel, amikor szükség van rá. A mozgásban levő fotósok számára
GPS
támogatás is van a Nikon GP-1 egységen keresztül, így a felvételkészítés helye pontosan meghatározható. A
HDMI
kimenet pedig akkor jön jól, amikor az elkészült felvételeket szeretné megosztani családjával és barátaival. A Nikon D5000 kompatibilis az AF-I és az AF-S Nikkor objektívek széles választékával.
 
A Nikon D5000 várhatóan 750 dollár körüli árcédulát kap majd és a piacrakerülése valamikor április végére várható.