Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-04-10

Egy tajvani cég az Elan Microelectronics Corp. beperelte az Apple-t két az Elan által bejegyzett érintésérzékelÅ? technológiai szabadalom megsértésért...

 
Az egyes szabadalmak tulajdonosai igyekeznek a szabadalomsértő cégeket gonosznak feltüntetni, ám nem ritka amikor egy cég teljesen más úton haladva fejleszt ki egy megoldást, ám a végeredmény már sért bizonyos szabadalmat. Hogy az Apple és az Elan esetében pontosan melyik esetről van szó azt egyelőre nem tudni, csak annyi biztos, hogy az Elan Microelectronics Corp. beperelte az Apple-t, és a feljelentés szerint az Macbook, iBook és PowerBook laptopok sértik a cég egyik multitouch érintés érzékelésre vonatkozó szabadalmát. Az iPhone és iPod Touch készülékek, melyek szintén multitouch képesek, viszont egy másik, szintén az említett tajvani cég szabadalmát sértik meg.
 
Az Elan jóvátehetetlen károkról beszél a szabadalom sértés miatt, és drasztikus lépéseket követel. Az Elan-nak nem ez az első ilyen irányú beadványa, korábban (2006 március 10-én) a Synaptics céget perelte be szabadalom sértésért, melyet követően a Synaptics visszaperelte a tajvani céget. Az ügy vége 2008 végén megegyezéssel és kereszt licenc megállapodással végződött.
 
Az érintőképernyő készülékek számának növekedésével azonban elemzők szerint további perekre és vitákra számolhatunk. Becslések szerint a jelenlegi 3.4 milliárd eladott érintő képernyők száma 2013-ra már a 6.4 milliárdot is meghaladhatja. Ekkora összegek mellett pedig mindenki szeretné a legtöbbet kihozni a tulajdonában lévő szabadalmakból.