Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-04-09

Egy immár hat éve húzódó per végére tett pontot a bírósági döntés, mely kimondta, hogy a Microsoft szabadalmi sértést követett el és 388 millió dolláros kártérítésre megfizetésre kötelezte a céget...

 
Dávid néha a valóságban is győzhet Góliát felett. A Rhode Island-i bíróság egy immár hat éve húzódó peres ügy végére tett pontot. A Microsoft az ítélet szerint olyan másolásvédelmi eljárásokat alkalmazott a Windows és Office programokban, melyek szabadalmi védelem alatt álltak amit az Uniloc cég jegyzett be. "Hat éve küszködtek az óriás Microsoft ellen, de végül a jog érvényesült" - nyilatkozta Paul Hayes, az Uniloc ügyvédje.
 
A szóban forgó védelmi technológia alapja egy algoritmus, mely egyedi kódot generál a gép jellemzői alapján, és ezt követően csak akkor engedi a program futását ha a regisztráció során létrejött köd egyezik a korábbival. Az eljárás egy
software
több gépre való jogosulatlan telepítését illetve másolását hivatott meggátolni. A Microsoft érvelése szerint a szabadalom hibás és érvénytelen, mivel egy olyan elvről van szó, melyet szerintük nem lehet szabadalmaztatni. Ezzel szemben az Uniloc 1996-ban védte le ezt az eljárást, a Microsoft pedig ilyen elven müködő rendszert használ már jó pár éve.
 
A döntés után a Microsoft részvényei mindössze 0.16 százalék pontot estek vagyis a részvényesekre nem volt komolyabb hatással a döntés és végül a papírok 2.3 százalékkal magasabban zártak a tegnapi nap során.