Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Mobil
mobilfreak - 2009-04-08

A Google ezúttal a Gmail kliens két specifikus változatát fejlesztette és az iPhone illetve Android alapú készülék tulajdonosok élvezhetik az új funkciókat...


Érdekes, hogy elsőként a Google az új funkciókat Android és iPhone alapú készülékekre készítette el, és a bemutató videóban is iPhone-on zajlik a demonstráció nem pedig Android mobilon.

A Google ezúttal a Gmail mobil készülékekre és azon belül is két szükebb körben használt specifikus platformhoz készített
kliens
rendszerét fejlesztette. Az egyik alapvető változtatás, hogy a Gmail offline módja is életbe lép vagyis a bejelentkezéskor nem vár a böngésző a válaszra a levelező server-től, hanem a helyi gyorsító tárba lementett leveleket tölti be azonnal és menet közben kéri le a frissítéseket. Hasonlóan levél küldéskor, vagy bármilyen más müveletnél a helyi gyorsító tár adatain történik meg a változtatás elsőként, majd ezek amint a kapcsolat rendelkezésre áll, szinkronizálva lesznek a levelezési fiókkal, vagyis a Gmail serverrel.

Egy másik újítás egy lebegő menüsor, mely leegyszerüsíti az egyszerre több levéllel végzett müveletek elvégzését, mivel a funkciók eléréséhez nem kell újra felgörgetnünk a lap tetejére hanem a gombsor, mindig a képernyőnk felső részén lesz.

A naptár rendszer pedig szintén egy lebegő menüvel egészült ki, így a naptár bejegyzéseket könnyebben tudjuk majd szerkeszteni, illetve reagálni meghívókra.

Az Android és iPhone használók automatikusan az új felületbe lépnek be a szokásos, böngészőn keresztül történő bejelentkezés során, de ha valaki a régi megoldást jobban kedveli a kliens alján visszaválthat az előző rendszerre.

Remélhetőleg a Google nem feledkezik meg a világ okostelefon használóinak döntő többségéről, akik például
Symbian
vagy
Windows Mobile
alapú készülékeket használnak, és ott is elérhető lesz az újítás valamikor a közeljövőben.

Videó: [%A=http://www.youtube.com/watch?v=v5J5sA48eV0&eurl=http%3A%2F%2F%]http://www.youtube.com/watch?v=v5J5sA48eV0&eurl=http%3A%2F%2F [%A%]