Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-03

Kutatók létrehoztak egy új robotkutatót, mely az elsÅ? mesterséges intelligencia rendszer, ami új tudományos felfedezést tett egy kísérlet során, melyet a robot tervezett meg...

 
Ross King professzor vezetésével az Aberystwyth Egyetemen kutatói együttmüködve a Cambridge Egyetemmel létrehozták az első számítógépes rendszert, mely képes egy tudományos kutatás minden lépését egyedül elvégezni, emberi beavatkozás nélkül. Az Adam (Ádám) névre keresztelt robot felfedezett egy egyszerü, de új dolgot az élesztőbaktérium genetikai szerkezetében. A Saccharomyces cerevisiae nevü élesztőt a tudósok rendszerint komplex rendszerek modellezésre használják. Az Adam által végzett kísérletek új információkkal szolgáltak, melyeket a kutatók más eljárásokkal, manuálisan elleőriztek és helyesnek találták az új felfedezést és a robot által felállított hipotéziseket is.
 
„Mivel a biológiai szervezetek igen összetettek, nagyon fontos, hogy a kísérletek minél részletesebben legyenek dokumentálva és rögzítve. Ez igen nehéz és kimerítő az emberi kutatók számára, de egy robotnak nem jelent gondot”
 
Mesterséges intelligenciája révén Adam feltételezte, hogy az élesztőgomba bizonyos génjei, specifikus enzimek előállításáért felelősek, ami biokémiai reakciók katalizátoraként funkcionál. A robot ezt követően megtervezte a kísérleteket, hogy ellenőrizze a feltevéseit, a laboratórium robot rendszerét használva elvégezte a szükséges müveleteket, majd értelmezte az eredményeket és ellenőrzés képpen megismételte a folyamatot.
 
Adam még ugyan csak az első prototípus, de professzor King csapa úgy véli a következő kutató robot, Eve (Éva) már segíthet a kutatóknak új gyógyszerek kifejlesztésében is. King professzor szerint „Ha a tudomány hatékonyabb lenne, sokkal hatékonyabban segíthetné a társadalom problémáinak megoldását. Egyik módja a tudomány hatékonyabbá tételének az automatizáció. Az automatizáció volt a fő hajtóerő a 19. és 20. századi fejlődés jelentős részének és valószínüleg ez folytatódni fog.”
 
Emellett Hod Lipson és Michael Schmidt a New York állam béli Cornell Egyetem kutatói létrehoztak egy olyan programot, mely képes kiszámítani az alapvető fizikai alapokat egy kettős inga mozgásában. A program emberi beavatkozás nélkül képes volt Isaac Newton alapvető mozgásra vonatkozó törvényeit és azok tulajdonságait megfejteni.
 
Ember és gép együtt fedezik fel a tudomány és a világunk rejtelmeit. Akár egy tudományos fantasztikus könyv vagy film előzetese is lehetne, pedig ez immár valóság.