Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-03

A legtöbb munkahelyen nem nézik jó szemmel ha az alkalmazottak munka helyett netezgetnek, pedig egy tanulmány szerint ez javítja a produktivitást...


A Melbournei Egyetem tanulmánya szerint a munka közbeni apró, szörfözéssel töltött pihenők alapvetően javítják a produktivitást, segítik a koncentrációt, persze a függők állandó netezése azért még mindig probléma marad. Dr. Brent Coker 300 dologozó szokásait tanulmányozta és a többségük munka közben időről-időre elkalandozott a neten de röviddel később már újra dolgozott. Míg az általános vélekedés szerint ez rontja a teljesítményt, Coker szerint ezek az alkalmazottak jobban tudtak a munkahelyi feladatokra koncentrálni.

A jelentés szerint a dolgozók 70 százaléka tesz ilyen apróbb kitérőket a világhálón, amikor híreket olvas, termékek után keres, játszik vagy YouTube videókat nézeget. „Az embereknek szüksége van egy kis váltásra, hogy újra teljes erővel tudjanak a feladatukra koncentrálni” – nyilatkozta a kutató. Az ilyen rövid, szerény internetes kitérők lehetőséget biztosítanak az agy számára, hogy némileg megpihenjen és regenerálódjon, mely összességében magasabb koncentráció szintet eredményez a munkában és javul a produktivitás.

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól egész nap a gép előtt ülhetünk, kedvünkre olvasgatva. Az ilyen pihenőket, mint mindent mértékkel szabad alkalmazni. A kutatás szerint akik munkaidejük kevesebb mint 20 százalékát töltötték így, sokkal hatékonyabban dolgoztak, mint akik nem próbáltak szusszanni idejük 9-10 százalékában.

A tanulmány más megvilágításba helyezi a munkahelyei időtöltések és azok szigorú szabályozásának kérdését is, hiszen ha az alkalmazottak felmennek mondjuk az IWIW-re vagy Facebook-ra, esetleg játszanak egyet valami
Flash
játékkal vagy elintézik az online ügyeiket, nemcsak jobb érzéssel tudnak újra munkára figyelni, de az agyuk is megkapta a szükséges pihenőt. Éppen ezért meglehet, hogy újra kellene gondolniuk a cégeknek, hogy valóban megéri e vagyonokat költeni szürő és korlátozó rendszerekre, hogy ne lehessen elérni a munkahelyről minden internetes oldalt.

Most pedig itt az ideje egy kis pihenésnek...