Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-04-02

Az internetes támadások növekedése, a nehezen elérhetÅ? biztonság és a munkaerÅ?gondok ösztönzik az informatikai részlegeket a vezérelt védelmi szolgáltatások alkalmazására...

Az internetes támadások növekedése, a nehezen elérhető biztonság és a munkaerőgondok ösztönzik az informatikai részlegeket a vezérelt védelmi szolgáltatások alkalmazására…  
Az internetes veszélyek és a tényleges támadások a vállalatok 98 százalékánál kézzelfogható veszteséget eredményeztek. A Symantec tanulmánya arra is rámutat, hogy a megkérdezetteknek 88 százaléka tapasztalt az elmúlt két év során internetes támadást, 31 százalékukat rendszeresen támadták, 10 százalékuk pedig sok vagy rendkívül sok támadást észlelt. Az internetes veszélyek és a támadások száma jelentősen nőtt az elmúlt két év során, és további növekedés várható a következő két évben is.
 
A Symantec Corp. közzétette a Vezérelt védelem a vállalatoknál 2009. címü beszámolójának megállapításait.  A tanulmány szerint az internetes veszélyek és a tényleges támadások száma jelentősen nőtt az elmúlt két év során, és további növekedés várható a következő két évben is. Ez majdnem minden szervezetnél (98 százalék) kézzelfogható veszteséget eredményezett. A veszélyek és támadások jelen növekedése éppen akkor mutatkozik, amikor az informatikai részlegek arról számolnak be, hogy az elégtelen anyagi eszközök, a felügyeletek részéről erősödő nyomás és a személyzeti gondok miatt nehéz kezelni a problémákat. Emiatt a legtöbb Egyesült Államok-beli nagyvállalat (61 százalék) a vezérelt védelmi szolgálatok alkalmazása irányába mozdul el. A tanulmány az Egyesült Államok és Európa ezer informatikai vezetőjének 2009. januárjában lezajlott megkérdezésén alapul.
„A nagyvállalatok informatikai vezetése szorult helyzetben van”[%ITALIC%] - hangsúlyozta Teasdale Harold, a Symantec magyarországi területi igazgatója. [%ITALIC%]„Az informatikai biztonság egyre nagyobb problémát jelent, a szervezeteknek pedig gondot okoz e probléma a kezelése. A vezérelt védelmi szolgáltatások módot adnak arra, hogy sok szervezet pótolhassa az ezzel kapcsolatos hiányosságokat.”
 
Az informatikai veszélyek egyre nőnek. Az Egyesült Államok-beli nagyvállalatok közel fele (46 százalék) számolt be arról, hogy az elmúlt két évben az internetes veszélyek némileg vagy jelentősen szaporodtak, és ugyanerre számítanak a következő két évben is. Ezeknek a megkérdezetteknek 88 százaléka tapasztalt az elmúlt két év során internetes támadást, 31 százalékukat rendszeresen támadták, 10 százalékuk pedig sok vagy rendkívül sok támadást észlelt.  
A problémát összefüggéseiben nézve a különböző veszélyeknek a szervezetük szempontjából értett jelentőségük szerinti rangsorolásánál az internetes támadásokat – a többi veszélyt messze megelőzve – az első vagy a második helyre sorolták (kétszer annyian rangsorolták előbbre a természeti csapásoknál és négyszer annyian a terrorizmusnál).
 
Nem meglepő, hogy ezek a támadások jelentős veszteséget okoznak. Majdnem mindenhol (98 százaléknál) volt valamekkora veszteség. 46 százalékuk üzemidő kiesését, 31 százalékuk az ügyfelek vagy alkalmazottak személyazonosítására alkalmas információ ellopását, míg 25 százalékuk a céges adatok ellopását élte át.
  A megkérdezettek fele (49 százalék) számolt be arról, hogy némiképp vagy jelentősen megnehezült az informatikai biztonság elérése. A válaszadók számos okot említettek, a veszélyek szaporodását, az elégtelen munkaerőt, a felügyeleti követelmények növekedését és a túl kevés pénzt.
 
Ezek közül különösen problémás a személyzettel való ellátás. Öt szervezet közül ketten állították azt, hogy némiképp vagy jelentősen hiányos a személyzetük, elsősorban azért, mert nehéz megfelelően képzett jelentkezőt találni, illetve a létszámcsökkentés vagy a jelen gazdasági helyzetben hiányzó anyagi eszközök miatt. A problémát súlyosbítja, hogy a meglevő személyzet szükös gyakorlattal bír, valamint nehéz megtartani a legjobb védelmi embereket.
 
A vezérelt védelem sokaknak jelenthet megoldást
 
Az informatikai részlegek belső erőforrásokkal való biztonságnyújtási képességén túlnövő probléma miatt nem meglepő, hogy a megkérdezettek közül sokan (61 százalékuk) élnek a vezérelt védelmi szolgáltatások kínálta lehetőséggel, hogy áthidalják a biztonsági szakadékot. Az informatikai vezetés által idézett okok közé tartozik a folyamatos védelem biztosítása (éjjel-nappal), az összköltség csökkenése, a védelmi szaktudás elérhetősége és a veszélyek mérséklésének fokozott képessége.
„A nehéz gazdasági időszak nem szünteti meg az átfogó védelem szükségességét” [%ITALIC%]- tette hozzá Teasdale Harold[%ITALIC%].  „Mindemellett tény, hogy az informatikai kockázat egyre nő, mind nehezebb a képzett munkatársakat megtalálni és megtartani, így egyre nehezebb megfelelni a védelmi feladatoknak. Egy vezérelt védelmi szolgáltató bevonása betömi a rést, és lehetővé válik a vállalatok által igényelt átfogó védelem biztosítása.”