Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-01

A Microsoft bejelentette, hogy megszünteti a Microsoft Encarta weblapot, illetve az összes Encarta enciklopédia forgalmazását az egész világon az év végéig...


Habár várható volt a bekövetkezése, mégis van egy szomorú aspektusa a ténynek, hogy a Microsoft megszünteti az Encarta enciklopédiát. A rendszer a Wikipedia egyik nagy riválisának számított így csökken a verseny ebben a szegmensben, ám ez egyúttal azt is mutatja, hogy a tartalmilag megbízhatatlan és számtalanszor félrevezető állításokat tartalmazó, de ingyenes Wikipedia legyőzött egy tartalmilag szükebb, de sokkal megbízhatóbb enciklopédia rendszert.

A Wikipedia rendszerében bárki módosíthatja a szócikkeket és nem egyszer a szócikkeket felügyelő adminisztrátorok hibás bejegyzéseket eröltetnek. Az Encarta esetében a beküldött kiegészítéseket csak egy előzetes ellenőrzés után vették bele a szövegekbe.

Az Encarta elsőként 1993-ban jelent meg
CD
lemezen, később pedig
DVD
-n. Az enciklopédia olyan nagy múltú versenyzők mellett lépett piacra, mint az Encyclopedia Britannica. Később pedig előfizetéses formában volt elérhető az online változat ám a 2001-es Wikipedia indulása gyorsan a háttérbe szorította.

Az Encarta forgalmazása és a weboldalak müködése 2009 október 31-én szünik meg a világ minden táján kivéve Japánt ahol december 31-én szünik meg a rendszer. A közlemény szerint a megszünés oka, hogy - „Az enciklopédia használat megváltozott, az emberek ma már alapvetően másképpen keresik és használják az információt, mint néhány évvel ezelőtt”

Vajon a Google gondozásában müködő Knol, vagy a Britannica online bírni fogja, vagy az ingyenessel nem lehet harcba szállni?