Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-04-01

A StarCounter adatai szerint elÅ?ször haladja meg az Internet Explorer 7 népszerüségét Európában a Firefox. A összesített adatok szerint azonban még mindig az Explorer variánsok vezetnek...

 
A Mozilla Firefox
internet
böngészője kétség kívül világviszonylatban is hatalmas részesedéssel bír. Európában azonban jobban szeretik még az
Internet
Explorer 7-nél is, ami igazán komoly mérföldkő.
 
A StarCounter adatai szerint a Firefox 3 35 százalékot tudhat magáénak, míg az Explorer 7 csak 37 százalékot. Az Internet Explorer 7 visszaesésének egyik oka a mostanában megjelent Explorer 8, melynek használata Európában 2.3 százalék. Ez a kevés mozgás azonban elég volt, hogy a Firefox az élre ugorjon.
 
Az összesítésben azonban még mindig az Explorer és annak verziói vannak előnyben, ugyanis az Internet Explorer 6-ót még mindig 11 százalékban használják. Egy dolog viszont az összesített táblázaton is látszik. A Firefox közeledik az Explorerhez és immár mindössze 10 százalékos a lemaradása, legalábbis az Európai piacon.
 
Érdekesség, továbbá, hogy a világviszonylatban meglehetősen (és méltánytalanul) hátul kullogó Opera az európai felhasználók körében a harmadik helyen van 7 százalékos részesedéssel. A Safari és a Chrome 3 pedig százalék alatt vannak. A StarCounter globális adati szerint az IE (összes verziója) 62 százalékot a Firefox 29 százalékot az Opera, Chrome és a Safari pedig kevesebb mint három százalékot tudhat magáénak.
 
A nagyon magas európai Firefox használat és a világviszonylathoz képest jelentősebb Opera népszerüségi adatok némileg megkérdőjelezik az EU vizsgálatának létjogosultságát a Micosoft internet böngésző Windows-ban való gyári elhelyezésével kapcsolatban. A Mozilla példája jól mutatja, hogy külső gyártók igen is komoly részesedésre tehetnek szert az internet böngészők piacán.