Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-03-31

A Sun Microsystems bejelentette, hogy a Solaris platformot a korábban Nehalem kódnév alatt futó új Intel Xeon 5500 sorozatú processzorokhoz optimalizálták...

 
„A bevezető szintü kiszolgálóktól a legnagyobb, többmagos rendszerekig terjedő, többlapkás architektúrájú vállalati platformok terén szerzett több mint 15 éves piacvezető tapasztalatunknak köszönhetően a Solaris
OS
a piacon elérhető legjobb operációs rendszerré forrta ki magát, amely immár kihasználhatja az
Intel
Xeon 5500 sorozatú processzoraiban rejlő lehetőségeket”[%ITALIC%] – nyilatkozta Jim McHugh, a Sun adatközponti szoftvereinek marketingjéért felelős alelnöke. [%ITALIC%]„A Solaris OS és az Intel Xeon 5500 sorozatú processzorok együttesen olyan szintü méretezhetőséget, teljesítményt, energiahatékonyságot és megbízhatóságot kínálnak az ügyfeleknek, amilyet eddig még egyetlen más, x86 architektúrájú rendszernél sem láthattunk.”

 
A Solaris kifejlesztésekor elsődleges szempont volt a nagy memóriakapacitású és többmagos, több processzoros, illetve többszálú feldolgozást végző rendszerekben rejlő lehetőségek kiaknázása, így nem csoda, hogy az operációs rendszer a Xeon processzorokkal együtt páratlan lehetőségeket kínál mind teljesítmény, mind méretezhetőség terén. A Solaris
ZFS
egyedülálló adatvédelmet, teljesítményt, felügyeleti lehetőségeket és sokoldalú funkcionalitást nyújt, a DTrace dinamikus nyomkövetési keretrendszerrel használva pedig teljesítménycsökkenés nélkül szorosan nyomon követhető a rendszer viselkedése müködés közben. A Solaris futtatási környezetekben ingyenesen és alacsony rezsiköltségek mellett integrált virtualizáció valósítható meg. Az Intel Xeon 5500 sorozatú processzorokkal müködő Solaris alapú rendszerek az Intel Quick Path Interconnect, az Intel Turbo Boost és az Intel Hyper-Threading technológiával minden eddiginél jobb teljesítményt és méretezhetőséget biztosítanak.
 
A Sun és az Intel az új
processzor
fejlett energiafelhasználási üzemmódját kihasználva továbbfejlesztette a Solaris eddig is sokoldalú energiagazdálkodási funkcióit. A fejlesztés lényege, hogy a processzor áramellátását „igény szerint”, a rendszer pillanatnyi terheléséhez igazítva az operációs rendszer még hatékonyabb energiagazdálkodást valósíthat meg. A Solaris egyedi Power Aware Dispatcher funkciója folyamatos megfigyelés alatt tartja a vállalati informatikai rendszert, és a maximális teljesítményre, de minimális energiafelhasználásra törekedve optimalizálja annak müködését. Így például az Intel új Deep C-States technológiájára támaszkodva nagymértékben csökkenti az éppen üresjáratban müködő magok energiafogyasztását.
 
Az OpenSolaris fő támogatójaként és az OpenSolaris közösségének aktív résztvevőjeként ismert Intel a Sunnal együttmüködve az OpenSolaris operációs rendszernél is bevezette a PowerTOP technológiát. Az Intel PowerTOP a Solaris DTrace keretrendszerét használva lehetővé teszi, hogy a fejlesztők és a rendszergazdák figyelemmel kísérjék, hogy az alkalmazások hol gátolhatják a rendszer egyes részeinek energiatakarékos állapotra történő átváltását, és valós időben megfigyeljék, hogy a rendszer mennyire hatékonyan használja ki az új processzorfelügyeleti funkciókat, amilyen például az Intel Turbo Boost.
 
A Solaris platform emellett arra is lehetőséget nyújt, hogy az ügyfelek akár a lapkakészletek szintjéig leásva valós időben figyelemmel kísérjék az egyes rendszerfunkciók müködését. A Solaris Fault Management Architecture (FMA) nevü hibafelügyeleti architektúrájával az ügyfelek az Intel Xeon 5500 sorozatú processzoroktól érkező állapotadatok alapján észlelhetik és automatikusan diagnosztizálhatják az egyes hardverhibákat.