Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Szerver/Üzlet
business_guru - 2009-03-25

A banki informatikára specializálódott ApPello Kft. ezúton felhívja a figyelme azokra a bankinformatikai iparágat érintÅ? speciális változásokra...

 
Naponta hallani a rossz hitelek számának ugrásszerü növekedéséről és a fizetési fegyelem romlásáról, Emellett egyre több vállalat - és sok magánszemély - akar továbbra is hitelhez jutni, a pénzügyi szolgáltatóknak pedig felelősségteljesen kell gondolkodniuk a hitelfelvételi gyakorlat alakítása és a kockázatok pontosabb felmérése terén. Különösen fontos ez a KKV ügyfelek esetében, akiknél a forráshiány mellett gyakran a pénzügyi ismeretek hiánya is kockázati tényező.
 
Komolyabb figyelmet kell szentelni a hitelgondozásnak és a kockázatkezelésnek, nem csak a nemzetközi szabályoknak (lásd Basel II) való megfelelés, hanem a bank belső egyensúlyának és profitabilitásának megőrzése érdekében is. Elengedhetetlenül szükséges az eddigieknél is szigorúbb hitel-elbírálási, és kockázatkezelési tevékenység, az ügyfelek helyzetének mélyebb elemzése, valamint a hitelek és a hozzájuk kapcsolódó biztosítékok és egyéb paraméterek folyamatos újraértékelése.
 
Az ApPello Kft. szerint a hannoveri CEBIT informatikai szakvásár, ahol a cég is kiállítóként volt jelen, jól tükrözte a bankinformatikai ágazatban végbemenő változásokat. Különösen erős érdeklődés volt tapasztalható a biztosítékkezeléshez illetve általában az ügyfélminősítéshez, valamint a kockázatelemzéshez kapcsolódó megoldások iránt. Idén kerültek igazán előtérbe a hosting jellegü szolgáltatások, a bankok is elkezdték ezt az irányt feltérképezni.
 
Alaposan megcsappant az igény azon fejlesztések tekintetében, amelyek a bankok közvetítő / ügynöki hálózatának kezelését tartották rendben. „Ehelyett nem az értékesítés orientált, hanem a bankon belüli hatékony back-office (adminisztrációs) ügyintézést lehetővé tévő megoldások iránt nőtt meg a kereslet, és különösen nagy súllyal esik a latba a fejlesztések költséghatékonysága, a gyors megtérülés.” - mondta el lapunknak Vér Béla, az Appello Kft ügyvezetője.