Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
MaxRay - 2009-03-19

Az automatikus indítás néha nagyon bosszantó lehet, ha pendrive, vagy memória kártya behelyezéskor is állandóan előjön. Szerencsére ki lehet kapcsolni egyszer és mindenkorra...

 
Az AutoPlay funkció, mely az utóbbi Windows kiadások mindegyikében megtalálható volt, számos esetben meglehetősen bosszantó, és felesleges időrabló, mivel az optikai lemezek mellett a Windows a külső merevlemezek pendrive-ok esetében is eljátssza a teljes folyamatot, ami már végképp értelmetlen. Szerencsére van megoldás XP és vista esetében egyaránt.
 
Windows XP
 
Elsőként nézzük a megoldást Windows XP-ben, lévén a legtöbben még mindig XP-t használnak, ha csak mazochista hajlamoktól vezérleve nem kényszerültek Vista-ra. XP Pro esetében a Startmenü/futtatásra kattintva írjuk be, hogy gpedit.msc és nyomjuk meg az Enter-t.
 
Az előugró ablak bal oldali részében navigáljunk el a Computer Configuration főcsoporton belül navigáljunk el az Administartive Templates/System (Számítógép konfigurációja/ Felügyeleti sablonok/ Rendszer) részbe és ott keressük meg a Turn off Autoplay részhez, amire kattintsunk kettőt. Itt válasszuk az Enabeld vagyis engedélyesé pontot és a legördülő menüből válasszuk ki, hogy csak a
CD
meghajtónál vagy mindenhol meg szeretnénk szabadulni az automatikus indítástól.
 
A Vista megoldás
 
Windows Vista esetén az automatikus indítási folyamatot részletesen be tudjuk állítani. Ehhez a nyissuk meg a Vezérlő pultot (Control Panel) ott pedig válasszuk a Hardware and Sound azon belül pedig az Autoplay funkciót. Itt akár az összes
file
és meghajtó típusra egyetlen kattintással kikapcsolhatjuk az  automatikus indítást, illetve egyenként beállíthatjuk a nekünk megfelelő program vagy folyamat indítását.
 
Ha teljesen meg szeretnénk szabadulni az automatikus indítási funkciótól akkor ez még csak az első lépés, mert ilyenkor bár nem fog elindulni semmilyen meghajtó amit beteszünk a gépbe, amint a Sajátgépben  (My Computer) vagy a Windows Explorerben nyitjuk meg a kérdéses kötetett azonnal végrehajtódnak az autorun.inf-ben található utasítások.
 
Az autorun.inf indításától való végérvényes megszabaduláshoz nyissuk meg a Jegyzettömb alkalmazást (Notepad) és írjuk be a következőt:
 

REGEDIT4
[HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\IniFileMapping\Autorun.inf]
@="@SYS:DoesNotExist”

Majd mentsük el a file-t valamilyen néven, de a kiterjesztés nagyon fontos, hogy „.reg” legyen. Ezek után kattintsunk jobb egérgombbal a .reg állományunkra és valsszuk a „Merge” opciót. A kérdésre pedig hogy biztosan hozzá szeretnénk adni az információt a registry-hez egyszerüen kattintsunk az igenre. Ezt követően nem lesz gondunk az az automatikus indításra.