Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Érdekességek
mobilfreak - 2009-03-17

Az Ericsson mérnökeinek sikerült 500 Mbps átviteli sebességet elérni hagyományos rézvezetékes hálózaton rövid távon és egy speciális csatorna összevonással...

 
A jelenlegi rézvezetékeknek megvannak az egyértelmü korlátaik sebesség és távolság tekintetében egyaránt. Míg a hazai
internet
szolgáltatók sokszor a hirdetett sávszélességet sem képesek szolgáltatni, vagy korlátozzák a vonalunkat ha huzamosabb ideig szeretnénk kihasználni amire előfizettünk addig tőlünk nyugatabbra már egészen már problémákkal szembesülnek. Amerikában például már egyes szolgáltatók azzal kísérleteznek, hogy közvetlenül az előfizetőkhöz építsenek ki száloptikai kapcsolatot ami miden
DSL
variációtól nagyobb sávszélességet biztosítana. Ez azonban meglehetősen drága és teljes technológiai átalakítást és újra vezetékezést igényel. A sávszélességre azonban egyre nagyobb szükség van és sokan a jelenlegi rézvezetéken próbálnak újszerü megoldásokkal egy kis extrához jutni.
 
500
Mbps
hagyományos rézdrótokon!

 
Az Ericsson új fejlesztések révén képes volt laboratóriumi körülmények közt tartós 0.5
Gbps
átviteli sebességet elérni hagyományos DSL vezetéken azonban a megoldásnak vannak buktatói is. Habár az Ericsson laboreredményei igazán meggyőzőek a megoldás csak viszonylag rövid távon, maximum 500 méteren müködik és egy csatorna összevonásos technikát is bevetettek a sávszélesség növelésére.
 
Esetünkben a csatorna összevonás ténye fontos részlet, mivel összesen hat különálló vonal „összekapcsolásával” és egy tovább fejlesztett VDSL2 vagy ahogy az Ericsson hívja vektorizált VSDL2 technológiával érték el a figyelemre méltó sebességet.
 
A távolsági korlát a rézvezetékeknél az áthallás miatt van, mely a szomszédos vezetékek interferenciáját jelenti és minél hosszabb vezetékezésről beszélünk az áthallás annál nagyobb.