Lap tetejére
Hirek Tesztek RSS facebook
IT-Extreme hírportál
Fotózás
MaxRay - 2009-03-17

Mai napi Firefox tippünkben megmutatjuk, hogyan lehet egyszerüen a leggyakoribb domain végződéseket mint például a .com automatikusan beilleszteni, hogy ne kelljen mindig begépelnünk...

 
Talán kevesen tudják, de a Firefox rendelkezik egy
URL
kiegészítő mechanizmussal melynek segítségével gyorsabban és egyszerübben nyithatunk meg weboldalakat, mivel a www. Előtagot és a .com, .net vagy .org végződést a böngészőnk automatikusan beírhatja helyettünk.
 
Az eljárás a következő: Amikor beírunk egy ismert webcímet, ami az előbb említett végződések valamelyikével rendelkezik egyszerüen csak magát a cím középső részét írjuk be. Például a [%A=http://www.mozilla.com/%]www.mozilla.com[%A%] helyett elég annyit beírnunk, hogy „mozilla” és ha ezt követően a Ctrl+Enter billentyükombinációt leütjük a böngésző beilleszti a beírt kifejezés elé a „www.” előtagot és a „.com” végződést automatikusan és máris nyitja az oldalt.
 
A kombinációk a három leggyakoribb címre:
 
Ctrl+Enter = .com
Shift+Enter =.net
Ctrl+Shift+Enter =.org
 
Ha a fentiek billentyü kombinációk bármelyikénél az Alt billentyüt is nyomva tartjuk akkor az automatikus URL kiegészítés után a böngésző egy új lapon nyitja meg az adott címet.
 
Az automatikus URL kiegészítés testre szabása
 
Amennyiben csak a Ctrl+Enter kombinációt szeretnénk módosítani írjuk be a címsorba az about:config parancsot, majd a szürőhöz (Filter) a „browser.fixup” kifejezést. A megjelenő négy sorból az első három fontos számunkra. Az első ami a browser.fixup.alternate.enabled magát a funkciót engedélyezi vagy tiltja le és egy logikai értéke van ami lehet igaz (true) vagy hamis (false).
 
A második sorban a browser.fixup.alternate.prefix az előtagot határozza meg ami alapértelmezésben „www.”  
 
A harmadik sorban pedig a browser.fixup.alternate.suffix az utótagért felelős ami alapértelmezésben „.com” de akár átállíthatjuk „.hu”-ra is, ha mi többször nyitunk meg hazai URL címeket.

 
A beállítások módosításához elég kettőt kattintanunk az adott sorra és a megjelenő ablakba a kívánt értéket írhatjuk.
 
Amennyiben minden automatikus kiegészítést át szeretnénk szabni, akkor szükségünk lesz egy kis Firefox kiegészítőre ami az URL Suffix, mely telepítés után egy konfigurációs ablakot kínál az „Eszközök” (Tools) menüből elérhető „Kiegészítők” (Add-ons) ablakban ahol az összes automatikusan beillesztendő elő és utótagot testre szabhatjuk.
 
URL Suffix 0.3.3 (Firefox 2.0-ig)- [%A=https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/443%]https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/443[%A%]
URL Suffix - Continued 0.4.2 (Firefox 3.1b3-ig) - [%A=https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9094%]https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/9094[%A%]